Barcelona i l'aigua. Actes amb motiu del dia mundial de l'aigua
El Park Güell i l’aigua. De muntanya pelada a jardí de la ciutat
Visita que analitza com Gaudí i Güell van resoldre els reptes al voltant de l’aigua en el seu projecte d’urbanització en el context de la revolució de l’aigua. El gran creixement de la ciutat va posar en crisi les formes tradicionals de subministrament d’aigua creades a la baixa edat mitjana. Entre els greus problemes de la ciutat, destacaven la manca d’espai i d’higiene. L’aglomeració va comportà la contaminació de l’aigua, principalment dels pous domèstics, cosa que va generar fortes embranzides de brots epidèmics com els de còlera o febre groga.
17/3/2024, d'11.00 a 12.30 h
La Casa de l'aigua. Conductes, dipòsits i comportes
Visita a les dues cases que formen part del sistema de subministrament d’aigua de llevant de la ciutat, l’estació elevadora de Trinitat Vella i el dipòsit de Trinitat Nova, així com les conduccions que les connecten entre sí i amb la ciutat. L’exposició permanent La revolució de l’aigua a Barcelona. Del món preindustrial al repte ambiental, mostra les estratègies i sistemes de provisió d’aigua a la ciutat des de l’època romana fins a l’actualitat.
10 i 24/2, 9 i 23/3, 6 i 20/4, 4 i 18/5. A les 11 i a les 12.30 h
De Montcada a Barcelona. L’aigua a llevant de la ciutat
Itinerari d’autor a càrrec de Manel Martín Pascual
Itinerari que permet conèixer algunes de les infraestructures fonamentals que han proporcionat aigua a la ciutat de Barcelona des dels temps dels romans. Tot començant pels trams encara vius del mil·lenari Rec Comtal des de l’origen de la mina de Montcada, el Reixagó, fins a Trinitat Vella.
23/3/2024. De 9.00 a 13:30 h
L’aigua a Barcino. Una qüestió de pendents
Recorregut per l’antiga ciutat romana resseguint el curs de l’aigua. A Barcino es van construir aqüeductes, dipòsits d’aigua, cisternes, pous i canalitzacions que la feien arribar a tots els punts de la colònia. Paral·lelament, la ciutat estava dotada d’una xarxa de clavegueres que desaiguava les rieres de fora muralles.
L’itinerari per les restes arqueològiques de diferents infraestructures relacionades amb l’aigua permet aprofundir en el coneixement de l’enginyeria hidràulica romana i reflexionar sobre el paper de l’aigua en la concepció de les ciutats a l’antiguitat.
23/3/2024. De 10.30 a 12.30 h
Dates
Informació i reserves
Per a qualsevol altra informació: 93 256 21 22 (de dilluns a divendres feiners, de 10 a 14 i de 16 a 19 h).
informaciomuhba@bcn.cat
El MUHBA es reserva el dret d'anul·lar activitats.
El preu de les activitats està subjecte a les taxes i els preus públics vigents.
Si no s'especifica altrament, les visites i els itineraris es fan en català.
Per a grups, el MUHBA ofereix les visites i els itineraris en altres llengües, aixi com la interpretació en llenguatge de signes.
Instagram del MUHBA
Facebook del MUHBA
Canal YouTube del MUHBA