La Nit dels Museus al MUHBA
Programa general de 'La Nit dels Museus' 2024
Web de la Nit dels Museus 2024
Espais del MUHBA oberts la Nit dels Museus 2024 (dissabte 18 de maig):
MUHBA Bon Pastor
De 19 a 01 h
Barnola, 22. Barcelona.
L’espai MUHBA Bon Pastor vol donar a conèixer la història de l’habitatge a Barcelona durant el segle XX mitjançant la museïtzació d’una illa de les cases barates d’aquest barri obrer, un dels quatre polígons d’habitatges construïts a la ciutat el 1929, on la restitució patrimonial de quatre cases barates reflecteix la trajectòria del Bon Pastor entre 1929 i 2010. L’exposició “Allotjar les majories. Barcelona, 1860-2010”, mostra les polítiques de construcció i les pautes d’accés a l’habitatge de les majories urbanes al llarg del segle XX a Barcelona.
MUHBA Casa de l’Aigua
De 19 a 23 h
Torrent de la Perera, s/n. Barcelona.
La Casa de l’Aigua fou construïda per la companyia pública municipal barcelonina Aigües de Montcada entre el 1915 i el 1919, després que una epidèmia de tifus que assolà la ciutat el 1914 fes evident la necessitat de renovar amb urgència el sistema de subministrament d’aigua de boca. L’espai el conformen la Casa de l’Aigua de Trinitat Vella (sant Andreu) i la Casa de l’Aigua de Trinitat Nova (Nous Barris) connectades per un túnel que travessa per sota l’avinguda Meridiana.
Activitat: Visita guiada La Casa de l’Aigua.Conductes, dipòsits i comportes
De les 19.00 h a les 23.00 h
Visita a les dues cases que formen part del sistema de subministrament d’aigua de llevant de la ciutat, l’estació elevadora de la Trinitat Vella i el dipòsit de la Trinitat Nova, així com les conduccions que les connecten entre elles i amb la ciutat. L’exposició “La revolució de l’aigua a Barcelona. Del món preindustrial al repte ambiental” mostra les estratègies i sistemes de provisió d’aigua a la ciutat des de l’època romana fins a l’actualitat.
Les visites començaran a la Casa de Trinitat Vella (Sant Andreu) i acabaran a la casa de l’Aigua de Trinitat Nova (Nou Barris).
Durada: de 35 a 45 minuts.
MUHBA Domus Avinyó
De 19 a 01 h
Avinyó, 15. Barcelona.
La domus Avinyó és una casa romana ubicada a tocar de la muralla de Barcino, en l'antic suburbium de la ciutat, i datada entre els segles I i IV dC. Aquest espai, redescobert l'any 2004, destaca pel ric conjunt de pintures de sostre i paret. Les seves façanes s’obrien a tres carrers principals i es tracta d’una residència distingida pel tipus de restes conservades.
MUHBA Domus Sant Honorat
De 19 a 01 h
Fruita, 2. Barcelona.
En aquest espai es conserven les restes d’una gran domus romana i de diversos locals comercials del segle IV, propietat d’un personatge important de la ciutat. Del segle XIII-XIV se’n conserven sis sitges per emmagatzemar tota mena de productes.
Activitat: Lectura de poesia epigràfica llatina a càrrec de Mònica Miró 'Tornar la veu a aquells que un dia foren'
A les 20.00 i a les 21.30 h
El món romà ens ha llegat un conjunt de poemes epigràfics que, a més del seu valor utilitari com a textos gravats en suport perdurable, són obres d’art, sovint desconegudes, poesia de carrer que lluita contra l’oblit, peces de caràcter sobretot funerari que esdevenen succints o extensos monuments a la memòria.
Activitat organitzada per Barcelona Poesia 2024.
Durada: 30 minuts.
Amb reserva prèvia
MUHBA El Born
De 19 a 01 h
Pl. Comercial, 12. Barcelona.
Visita l’exposició temporal “Per què la guerra?”, que reuneix a El Born Centre de Cultura i Memòria una selecció d’obres d’art contemporani d’arreu del món que ens parlen dels efectes de la guerra en les persones, els espais i els paisatges. La mostra convida a reflexionar sobre els conflictes des d’un punt de vista universal i humanista. Portes obertes també a l’exposició estable “Barcelona 1700. De les pedres a les persones”.
Activitats:
Gent del barri: històries humanes del Born
Visita guiada
Voleu conèixer algunes de les grans històries d’amor, venjança, alegria i por dels antics habitants del Born? Les cases i els carrers del conjunt arqueològic del Born van ser l’escenari de grans històries que han arribat fins avui. Són històries que parlen dels antics veïns del Born a través de les emocions. Participa en aquesta visita guiada que permet recuperar el pols vital i social de la ciutat a través de cinc històries.
Horaris de visita en català: 19.00, 19.15, 19.45, 20.00, 20.15, 20.45, 21.00, 21.15, 21.45, 22.00, 22.15, 22.45, 23.00, 23.15, 23.45, 00.00 i 00.15 h. Horaris de visita en castellà: 19.30, 20.30, 21.30, 22.30, 23.30 h.
Durada: 45 minuts
A les 19.00 h
Recital-debat de poesia ‘Per què la guerra?’
La pregunta “Per què la guerra?” no té una única resposta, cap que generi un ampli consens i molt menys una que es pugui comprendre amb facilitat. Tot i això, la Teresa Pascual i en Jordi Llavina, dos pensadors del nostre temps, s’atansaran al complex concepte de la guerra des de la poesia, recitant i explicant poemes que en parlen i reflexionant-hi des d’una perspectiva filosòfica.
Activitat organitzada en el marc del Festival Barcelona Poesia.
Durada: 1 hores i 30 minuts.
MUHBA El Call
De 19 a 01 h
Placeta de Manuel Ribé, s/n. Barcelona.
L’espai MUHBA El Call, obert des de 2008, està situat al bell mig de l’antic barri jueu, on hi havia la casa de Jucef Bonhiac, un antic teixidor de vels. Constitueix el millor punt de partida per endinsar-se en la vida de la comunitat jueva a la Barcelona dels temps medievals, atès que aborda la trajectòria d’aquest col·lectiu en connexió amb la història de la ciutat i mostra l’esplendor del seu llegat cultural.
MUHBA Oliva Artés
De 19 a 23 h.
Espronceda, 142-146. Barcelona.
Oliva Artés és un edifici industrial situat al Poblenou. Es tracta d’una antiga fàbrica-taller, construïda el 1920 i que es dedicava a la producció i reparació de maquinària. L’edifici acull «Interrogar Barcelona. De la industrialització al segle XXI» una exposició que examina la trajectòria de Barcelona des del segle XVIII fins als nostres dies i que l’encara des d’angles diferents com el treball, la demografia, la immigració, els conflictes socials, el territori o el desenvolupament industrial, entre d’altres.
MUHBA Park Güell
(De 19 a 22 h, només visites comentades. Última visita a les 21 h)
Olot, s/n. Barcelona.
Activitat: Visita guiada El Park Güell, Gaudí i Barcelona.
De les 19.00 h a les 21.00 h
En aquesta visita es recorreran els espais patrimonials més emblemàtics del Park: l'escala principal, la sala hipòstila, la plaça de la natura o el viaducte de la bugadera, entre d’altres... S’explicarà la ideació del Park Güell i la seva relació amb la ciutat.
MUHBA Plaça del Rei
De 19 a 01 h
Pl. Rei, s/n. Barcelona.
La Casa Padellàs és un palau d’inici del segle XVI traslladat pedra a pedra des del carrer dels Mercaders en obrir la Via Laietana i instal·lada, molts anys més tard, en el seu emplaçament actual. Reconvertida en Casa de la Història, és un espai museístic que aborda Barcelona des de la història urbana i el patrimoni. S’hi pot visitar l’exposició general de síntesi sobre la història de la ciutat “Barcelona Flashback”. Al subsol de la plaça del Rei hi ha els arqueològics de la Barcelona romana i alt medieval (del segle I aC al segle VII dC). Hi destaca un barri de tallers i indústries de transformació com ara una fullonica i una tinctoria del segle II dC, on es rentava i es tenyia la roba, una cetaria, dedicada a salar el peix i a elaborar-ne salses derivades com el garum, i una instal·lació vinícola del segle III dC. Les restes del conjunt episcopal de Barchinona, format per l’aula episcopal, el baptisteri, la residència episcopal i una església cruciforme, permeten veure l’evolució d’una part de la ciutat des del segle IV al VIII. El Palau Major constitueix, juntament amb la catedral veïna, el complex més antic i simbòlic de Barcelona, el cor en pedra que ha presidit tota la seva història. Sobre restes romanes s’hi edificà el palau residència del poder comtal, esdevingut reial a partir del segle XII. Les façanes i voltes romàniques del segle XI sostenen així la gran sala del tron o Tinell, igual que la muralla romana suporta la Capella Reial, ambdós referents del gòtic barceloní del segle XIV.
MUHBA Porta de Mar
De 19 a 01 h
Regomir, 7-9. Barcelona.
La rehabilitació, al final del segle XX, d’aquesta finca del carrer de Regomir permeté recuperar un tram de la muralla romana, dues torres i una part de la Porta de Mar i unes termes públiques d’entre els segles I i II. De les quatre portes de Barcino, aquesta era la principal, per on arribaven les mercaderies d’arreu de la Mediterrània. Flanquejada per dues torres, tenia passos separats per a vianants i mercaderies i era un punt de cobrament d’impostos. Actualment, es conserva una de les portes laterals de vianants i un gran llenç de muralla. A Regomir 6, una mostra expositiva permet entendre les restes arqueològiques conservades i veure l’evolució d’aquest sector en èpoques posteriors.
MUHBA Refugi 307
De 19 a 01 h
Nou de la Rambla, 175. Barcelona.
El Refugi 307 és un dels refugis antiaeris construïts durant la Guerra Civil Espanyola de 1936-1939 amb l’objectiu de protegir la població dels bombardejos indiscriminats que patí Barcelona. Disposava de tres entrades d’accés pel carrer Nou de la Rambla i té prop de 400 metres de túnels, una altura de 2,10 metres i una amplada que oscil·la entre 1,5 i 2 metres.
Activitat: Visita guiada Solidaritat per sobreviure
Entre 19.00 i 00.00 h
Visita al Refugi 307, un dels refugis antiaeris construïts durant la Guerra Civil amb l’objectiu de protegir la població dels bombardejos indiscriminats que va patir Barcelona. Va ser excavat per molts veïns del barri del Poble Sec. Durada: Entre 20 i 30 minuts.
MUHBA Santa Caterina
De 19 a 01 h
Joan Capri, s/n. Barcelona.
L’espai Santa Caterina és una finestra oberta pel MUHBA a la superposició d’usos viscuda per aquest sector de la ciutat al llarg dels segles. A partir d’un suburbi industrial altimperial (segles I- III dC) aixecat a llevant de la muralla romana, s’hi anà desenvolupant el cor de l’actiu barri de la Ribera d’època medieval i moderna, presidit pel convent del nou orde mendicant dels dominics, seu del mateix govern municipal fins al final del segle XIV.
MUHBA Temple d’August
De 19 a 01 h
Paradís, 10. Barcelona.
Des de l’inici del segle I Barcino comptava amb un temple destinat al culte imperial a August; va ser la part central del fòrum, al cim del mont Tàber. Va ser enderrocat pel pas del temps i a finals del segle XIX se’n van trobar tres columnes a les obres de construcció de la seu del Centre Excursionista de Catalunya. Una quarta columna es trobava exposada a la plaça del Rei i va ser incorporada al conjunt que ara es pot visitar. És probable que la construcció del temple s’iniciés en època de Tiberi, que va ser qui va instituir el culte a August.
MUHBA Via Sepulcral Romana
De 19 a 01 h
Pl. Vila de Madrid, s/n. Barcelona.
A la plaça de la Vila de Madrid es pot visitar una part d’una de les àrees d’enterrament de la colònia romana, en ús entre els segles I i III. Aquesta necròpolis se situava entorn d’una de les vies d’accés a la ciutat i fora el nucli emmurallat, tal com dictaven les lleis per motius d’higiene i seguretat. Aquest conjunt és representatiu de la importància dels rituals funeraris i de la memòria dels difunts per a tota l’escala social. Al costat de l’àrea arqueològica trobem una sala on es poden veure els objectes trobats al jaciment i on s’explica l’organització del territori de Barcino, la centuriació, les vies, els camins i també el complex món funerari romà, gràcies als diversos ritus documentats a la necròpolis.
Dates
Horari
Lloc
MUHBA Bon Pastor
MUHBA Casa de l’Aigua
MUHBA Domus Avinyó
MUHBA Domus Sant Honorat
MUHBA El Born
MUHBA El Call
MUHBA Oliva Artés
MUHBA Park Güell
MUHBA Plaça del Rei
MUHBA Casa Padellàs
MUHBA Porta de Mar
MUHBA Refugi 307
MUHBA Santa Caterina
MUHBA Temple d’August
MUHBA Via Sepulcral Romana
Observacions
Entrada lliure
Format
Informació i reserves
Per a qualsevol altra informació: 93 256 21 22 (de dilluns a divendres feiners, de 10 a 14 i de 16 a 19 h).
informaciomuhba@bcn.cat
El MUHBA es reserva el dret d'anul·lar activitats.
El preu de les activitats està subjecte a les taxes i els preus públics vigents.
Si no s'especifica altrament, les visites i els itineraris es fan en català.
Per a grups, el MUHBA ofereix les visites i els itineraris en altres llengües, aixi com la interpretació en llenguatge de signes.
Instagram del MUHBA
Facebook del MUHBA
Canal YouTube del MUHBA