Conduir

Image
Persona conduint un cotxe

Si et trasllades a Barcelona i t’emportes el teu cotxe, en aquesta secció t’informem sobre algunes normes bàsiques i sobre les iniciatives que està posant en marxa la ciutat de Barcelona i que afecten la circulació de tots els vehicles. La gestió del trànsit, en qualsevol ciutat, sempre és un repte.

Portar el teu vehicle

Si portes el teu vehicle a Barcelona, has de saber que és obligatori fer-ne la matriculació si el teu període de residència és superior a sis mesos. És un tràmit pel qual se li assigna una matrícula vàlida a Espanya per, així, identificar el teu vehicle. També hauràs de contractar una assegurança per al nou número de matrícula que t’hagin assignat.

També has de saber que tots els vehicles han de passar inspeccions periòdiques, que es coneixen com ITV (inspecció tècnica de vehicles). Els propietaris i propietàries dels vehicles són responsables de sol·licitar la cita prèvia per a aquest servei en un dels centres habilitats per fer-hi aquestes inspeccions. No estar al corrent amb la ITV pot comportar-te una multa.

Abans de conduir en territori espanyol, també has d’analitzar la validesa del teu permís de conducció. La majoria de carnets son vàlids els primers sis mesos des que estableixis la teva residència a Espanya, sempre que siguin vigents i tinguis l’edat legal per conduir a Espanya. Un cop passat aquest temps, depenent de si ets d’un país de la Unió Europea o de si el teu país té un conveni amb Espanya, pots bescanviar el teu permís per un d’espanyol. Però, si no hi ha conveni, lamentem dir-te que t’hauràs de treure el permís de conduir espanyol. La bona notícia és que a Barcelona hi ha autoescoles que et preparen en diferents idiomes, per facilitar-te el procés.

Mesures per a una mobilitat sostenible

Des del Govern de la ciutat es treballa per una mobilitat segura, sostenible, equitativa i eficient, i es promouen els desplaçaments a peu, amb bicicleta i en transport públic.

Has de saber que a Barcelona la prioritat són els i les vianants, per davant de motos i cotxes. Per això, a la ciutat han augmentat les zones de vianants, en les quals s’ha reduït la velocitat a 30 km/h (quilòmetres per hora).

També s’ha modificat la circulació en alguns carrers, amb projectes com les superilles, on es limita el trànsit rodat en benefici dels vianants, les bicicletes i el transport públic.

Per salut, perquè el planeta ho necessita i perquè cal actuar davant l’emergència climàtica, l’1 de gener de 2020 entrarà en vigor la zona de baixes emissions (ZBE) permanent. Aquesta mesura limitarà la circulació dels vehicles més contaminants, reduirà un 15% les emissions de NO2 i millorarà la qualitat de l’aire.

Pots accedir a més informació a Mobilitat i a ZBE Barcelona.

Consells per conduir

Com en la majoria de països de l’Europa continental, a Barcelona circulem per la dreta.

En general, el límit de velocitat dins de la ciutat és de 50 km/h, encara que també veuràs que en determinades zones s’ha reduït a 30 km/h perquè cotxes i motos comparteixen l’espai públic amb els i les vianants.

En vies ràpides com les rondes, els límits estan subjectes a la congestió o a les condicions de contaminació. Per tant, els indicadors de velocitat màxima poden variar d’un tram a un altre i també segons les circumstàncies diàries.

Fora de la ciutat, en carreteres i autopistes, el límit de velocitat és de 90 km/h i 120 km/h, respectivament. Veuràs senyalitzats els radars de control tant en vies interiors com en els accessos a la ciutat.

És obligatori l’ús del cinturó de seguretat, així com el casc per conduir una motocicleta o un ciclomotor, amb independència de la seva potència.

Els nens i nenes de menys de 12 anys han d’anar asseguts als seients posteriors, sigui quin sigui la seva alçada i pes. Si la seva alçada és menor de 135 cm, i independentment de la seva edat, han de viatjar en una cadira de retenció.

És prohibit parlar pel telèfon mòbil o menjar mentre es condueix. Encara que el reglament de circulació no prohibeix fumar, és important que sàpigues que els i les agents de trànsit, si consideren que això posa en perill la circulació, podrien imposar-te una sanció. Per tant, et recomanem que t’aturis si necessites menjar, beure o fumar.

Finalment, si prens begudes alcohòliques, no condueixis. Pensa tant en la teva seguretat com en la dels altres conductors i conductores i vianants. És habitual fer controls d’alcoholèmia a la ciutat de Barcelona, i els qui condueixen estan obligats i obligades a sotmetre’s a la prova quan ho requereixi un o una policia.

Aparcar

Barcelona disposa d’aparcaments subterranis i en superfície gestionats per empreses privades i també per un operador públic: l’empresa municipal B:SM. Ofereixen places d’estacionament de pagament tant per a estades curtes com per a usos a llarg termini.

Si vols aparcar al carrer, has de saber que l’estacionament a moltes zones de la ciutat de Barcelona està regulat a través del sistema AREA. A les zones on s’aplica, hi ha unes normes i unes tarifes específiques per poder aparcar.

Sota aquest sistema, hi ha diferents tipus de places d’estacionament: blaves, verdes, exclusives per a les persones residents a la zona, per a la distribució urbana de mercaderies, per a motos, autocars i d’altres (places reservades).

Les places blaves tenen com a objectiu procurar una rotació contínua de vehicles i normalment se situen prop de centres comercials, hospitals, escoles, etcètera. Hi poden estacionar tota mena de vehicles, pagant la tarifa corresponent i complint la durada màxima que s’indica sempre en la senyalització del carrer. El comprovant de pagament emès pel parquímetre s’ha de deixar a l’interior del vehicle, a la vista.

Les places verdes donen prioritat a l’aparcament dels vehicles de les persones residents en aquesta zona. Si tens la targeta de resident pots aparcar el teu vehicle en aquestes places i en les exclusives per a residents de la teva zona, havent pagat prèviament la tarifa corresponent.

Per a més informació, visita el web del sistema AREA, en el qual també et podràs descarregar una aplicació per al teu telèfon mòbil que facilita el pagament de les tarifes i la gestió de l’aparcament del teu vehicle. Consulta també el tràmit per aparcar el teu vehicle en la zona on vius.

Tot el que necessites saber

Consulta la informació pràctica que necessites quan et mudes a la ciutat de Barcelona.

Subscriu-te al butlletí

Estigues al dia del que passa a Barcelona, ​​les activitats que no et pots perdre i les notícies que t'interessen.