Amor y goce
Conversació amb Rosa María López
Sala d’actes de Planta 3
L’ideal que diu que l’amor pot substituir la guerra resumeix un moviment de reacció a allò que va passar en la primera meitat del segle xx, amb les seves dues guerres mundials i l’estrena de les bombes atòmiques.
La generació a què va pertànyer Sigmund Freud va conèixer un món completament diferent del dels seus pares, un món que estava sostingut fermament per la fe en la Raó, el sentiment de seguretat i la il·lusió d’un futur prometedor. Freud no s’enganyava, i va anticipar que la brillantor d’aquella civilització era una capa tan fina que en qualsevol moment podia ser foradada per les forces de l’infern, que no són altres que la pulsió de mort que habita en tot ésser humà.
Per sort, a l’afany destructiu de Thànatos s’hi oposa la força constructora d’Eros. La relació entre les dues tendències determina cada vida en la seva singularitat, però també lʼesdevenir de la història. Les coses no van malament quan l’acció de Thànatos (el gaudi) ensopega amb el límit que li imposa Eros (l’amor i el desig), però si la pulsió de mort es deslliga de l’amor, arriba la guerra entre nacions, la guerra familiar, la guerra entre els sexes; fins i tot, la guerra interna del subjecte amb si mateix.
Cal entendre la raó d’aquest funest destí de l’ésser parlant. La videoprojecció de Núria Güell Paraules d’amor. Un assaig sobre les passions ens permetrà dialogar sobre allò que escapa a les paraules.
Rosa María López és psicoanalista, membre de l’Associació Mundial de Psicoanàlisi (AMP), docent de l’Institut del Camp Freudià i directora del Departament de Psicopatologia del Nucep. Ha publicat nombrosos articles en revistes especialitzades de França, Brasil, Argentina, Anglaterra i Espanya.