L'octubre és el mes per a la conscienciació de la mort gestacional i neonatal, i des de VilaVeïna promovem un espai de reflexió i aprenentatge mutu entorn d’aquests processos a través d’un cicle de xerrades els dies 19 d’octubre, 2 i 23 de novembre al barri de Vilapicina i la Torre Llobeta.
Un dels cops més durs i incompresos que viuen moltes famílies és la mort dels seus nadons. Els dols i les pèrdues durant el període de gestació, l’etapa perinatal o la neonatal tenen conseqüències psicològiques i emocionals que afecten tant les dones com els homes, així com l’entorn proper.
En l’actualitat, s’estima que, a l’Estat espanyol, un de cada quatre embarassos no tiren endavant: gairebé 2.500 nadons moren l’any en el període perinatal. Tot i aquestes xifres elevades, la mort gestacional i perinatal continua estant molt invisibilitzada i sent un tabú per a la societat.
Segons Noèlia Sànchez, terapeuta de dol i facilitadora de les xerrades, “es tracta d’un dol molt invisibilitzat, molt desautoritzat, la societat ha de deixat de jutjar, d’opinar i invalidar el dolor que senten els pares, ja que això fa que sigui més difícil superar-ho. És important que es doni a conèixer aquesta realitat. Un fill és un fill, independentment de les setmanes de gestació”.
Aquesta realitat centrarà el cicle de xerrades ‘Posant llum als processos de dol en la pa/maternitat’, que començarà el 19 d’octubre a Vilapicina i la Torre Llobeta. L’objectiu d’aquest cicle és propiciar un entorn segur des d’on reflexionar al voltant d’aquesta pèrdua, acompanyar les famílies en el procés i compartir experiències per guanyar consciència d’aquesta problemàtica.
La primera xerrada començarà el 19 d’octubre i tractarà sobre el dol gestacional i neonatal; la segona tindrà lloc el 2 de novembre i versarà sobre la relació de parella en el trànsit cap a la ma/paternitat, i l’última, el 23 de novembre, duu el títol de “Com afrontar un nou embaràs”.
Les sessions estan obertes a totes les persones, especialment les famílies que l’han viscut de prop, també les professionals de serveis territorialitzats (sanitaris, socials, comunitaris, etc.) i tothom qui vulgui aprofundir-ne més. Es pot assistir a tot el cicle o a xerrades soltes, i no cal inscripció prèvia.