Un grup de veïns i veïnes de Provençals del Poblenou es troben a l’espai “Llaços” per compartir i acompanyar-se en un espai segur. Les persones que hi assisteixen poden explicar les seves necessitats i interessos i buscar maneres de resoldre juntes les seves inquietuds.
Des del mes de gener, VilaVeïna de Provençals del Poblenou, en col·laboració amb altres agents del territori, duu a terme el projecte “Llaços”, un espai d’acompanyament i suport mutu. La iniciativa té l’objectiu que les persones del grup puguin explicar com estan, sentir-se acompanyades i pensar conjuntament què poden fer per millorar la seva situació i la del seu entorn.
L’activitat, que es fa cada dilluns de 17 a 18.30 h a l’espai de VilaVeïna, compta amb una persona que dinamitza el grup i li dona suport. Cada setmana hi participen entre 4 i 8 persones, amb una mitjana de 60 anys, algunes regularment i d’altres de forma puntual, ja que es tracta d’un grup obert i d’assistència lliure. La Ludmila, una de les assistents regulars, recorda el seu primer dia: ‘Va ser molt acollidor, com si ja els conegués. Tothom em va fer sentir còmoda i benvinguda’.
A les sessions hi ha un torn on qui vulgui pot explicar el que necessita i, si és el cas, rebre retorn per part del grup. “Parlem de tot, et sents com en una casa on pots conversar de qualsevol tema, sense por”, diu la Ludmila. La Rosita, de 92 anys, també és una de les assistents regulars: “M’ho passo molt bé, el meu únic problema era la soledat, així que quan vinc aquí i estic amb gent la veritat és que m’ho passo molt bé.’
Durant aquests mesos, les persones que hi han participat han pogut compartir les seves inquietuds respecte a temes com la soledat, les cures, el rol de les dones, la salut, els dols i les pèrdues, les relacions familiars i de parella o l’autoestima. Al mateix grup s’ha donat resposta a alguns d’aquests interessos amb sessions temàtiques, per exemple, compartint remeis casolans, fent xerrades sobre els límits o sobre les pèrdues i els dols.
L’assistència a “Llaços”, a més, permet treballar l’empatia entre els membres, la companyia mútua, l’acceptació dels altres, la resolució de problemes i també l’escolta. “M’esplaio quan parlo, i quan escolto també veig els problemes de l’altra gent”, diu la Rosita. Per la seva banda, la Ludmila comenta: “Ara és el meu espai cada dilluns i surto més tranquil·la i feliç. És el que necessito, en surto més reforçada”.
Totes dues coincideixen a explicar que la seva aportació als altres té a veure amb l’actitud davant de la vida. “Crec que veuen les moltes ganes que tinc de viure i l’energia que aporto al grup”, diu la Rosita, que ha pogut compartir anècdotes de tota mena. La Ludmila valora també com han anat agafant iniciativa: “Hem donat idees per fer activitats de música i ballar de cara a la tornada al setembre […]. Cadascú aporta el que vol i que pensa que farà bé a tothom”.
La iniciativa, que ha durat del mes de gener al mes de juny, es reprendrà després de l’estiu. A la llarga, vol convertir-se en un espai comunitari on es creïn vincles, les persones trobin recursos per estar millor, puguin conèixer noves activitats que les omplin i, de mica en mica, vagin agafant la iniciativa com a col·lectiu per millorar el seu benestar i el de les persones del voltant.