Del 28 de juny al 3 de juliol, arriba la quarta edició del festival 'La Gran Pantalla'. Enguany, comptarà amb sis dies de projeccions als Cinemes Girona i una projecció a la Filmoteca de Catalunya. El festival es consolida com un lloc de trobada cinematogràfica intergeneracional que pretén desmuntar els prejudicis i estereotips sobre les persones grans i l’envelliment.
En particular, el Festival Internacional de Cinema de les Persones Grans de Barcelona vol explicar l’envelliment com una cosa natural, positiva, que està passant a tothom. Així, La Gran Pantalla és un espai per gaudir de l’art i del cinema, però també per entendre que la gent gran és molt diversa, que hi ha moltes maneres diferents de ser i fer-se gran: que hi ha moltes possibilitats, actituds i maneres d’entendre’s a un mateix i a les altres persones.
Les pel·lícules seleccionades i les diferents activitats que tindran lloc durant el Festival permetran reflexionar, analitzar, comprendre, pensar, mirar i oferir les claus que ajuden a les persones en el seu procés d’envelliment i que milloren la seva qualitat de vida així com trencar estereotips i tabús i treure a la llum les qüestions delicades que tenen a veure amb fer-se gran.
Temes com la solitud no desitjada, la bretxa digital, les cures, l’amor durant l’envelliment o l’eutanàsia són realitats que es tracten a través de diàlegs amb especialistes i en les mateixes projeccions.
Entenent el cinema com a eina de transformació social, el festival més enllà de mostrar pel·lícules i vol donar visibilitat i crear nous discursos sobre l’envelliment.
Projeccions destacades
Un dels plats forts de l’esdeveniment arribarà a la clausura amb la projecció d’ ’Alcarràs’, la pel·lícula de la catalana Carla Simón guanyadora de l’Ós d’Or a la darrera Berlinale. En aquest film amb crítiques extraordinàries s’hi retrata la vida d’una família que viu del camp i en la qual l’avi, el padrí, ens condueix pels remordiments, la culpa i la desesperació en relació al llegat que deixa a la seva família. A més, després de la projecció es comptarà amb la presència de protagonistes del film, que seran el centre del diàleg que tancarà el festival.
Destaca també entre les projeccions ‘Tot ha anat bé’, de François Ozon, una pel·lícula que parla d’un tema tan complicat com és la mort digna. Després d’aquesta projecció es farà un debat amb Núria Terribas, de la Fundació Grífols i experta en bioètica i eutanàsia, que parlarà sobre aquest tema que és tan important per a la gent gran.
Tenint en ment sempre buscar la diversitat de mirades i sortir dels estereotips, es projectarà també el film ‘Swan song’, en què es parla d’orientació sexual i amb un protagonista d’edat avançada que lluita contra la discriminació que li ha suposat ser homosexual als anys 80.
La Selecció Oficial de Curtmetratges mostra 15 curts internacionals, procedents d’Espanya, Croàcia, Corea, Itàlia, Mèxic i Brasil escollits entre els més de 250 rebuts a la convocatòria.
Aquesta secció entra en competició als premis ‘Millor Curtmetratge Internacional La Gran Pantalla’, Esment Especial del Jurat i Premi del Públic i, com a novetat de la quarta edició, un d’aquests curts es veurà a la Filmoteca de Catalunya juntament amb una projecció d’un curt del Llac del Cignes en 3D.
A més, en aquesta edició s’hi projectaran també 10 curtmetratges convidats que formen part del festival uruguaià ‘Miradas a Través del Tiempo’, amb qui s’ha agermanat La Gran Pantalla.
Consulteu tota la programació de La Gran Pantalla al web del Festival.