Dilluns 19 d'abril tindrà lloc una trobada telemàtica en què s'exposaran les darreres iniciatives desenvolupades per l'Ajuntament de Barcelona en aquests dos àmbits socials que la pandèmia ha fet guanyar rellevància
Davant dels reptes que ha suposat la pandèmia des del punt de vista social, l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa una seguit d’iniciatives amb l’objectiu de promoure relacions de sòlides i duradores i d’implantar accions específiques de prevenció del suïcidi.
El Districte de Sant Martí ha organitzat una sessió informativa sobre la prevenció de la soledat i el suïcidi el proper dilluns 19 d’abril a les 18 h. Tindrà lloc de manera telemàtica i es podrà seguir en directe clicant l’enllaç següent:
Sessió informativa sobre la soledat i el suïcidi – CONNEXIÓ EN DIRECTE
En Joan Ramon Riera, regidor d’Infància, Joventut i Persones Gran, presentarà l’Estratègia Municipal Contra la Soledat 2020 – 2030, amb l’acompanyament de Sandra Escapa, assessora de la Regidoria.
De la seva banda, Gemma Tarafa, regidora de Salut, Envelliment i Cures, exposarà l’Estratègia de Prevenció al Suïcidi que s’ha implantat a la ciutat, amb l’acompanyament de Pilar Solanes, directora d’Envelliment i Cures.
LA PREVENCIÓ DE LA SOLEDAT
L’Estratègia municipal es promou d’acord amb alguns dels objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, entre els quals la salut i el benestar, la reducció de les desigualtats, les ciutats i les comunitats sostenibles, i la pau, la justícia i les institucions sòlides.
Les accions que inclou el document es plantegen amb un horitzó de treball de deu anys i a partir de sis línies estratègiques transversals i complementàries:
- Oferir serveis i recursos que orientin i acompanyin les persones davant la soledat.
- Sensibilitzar sobre la soledat i lluitar contra l’estigma.
- Fer dels barris de la ciutat espais de relació, reforçant espais accessibles i processos comunitaris i reforçant serveis o programes municipals a les llars com a primer element de detecció i prevenció.
- Repensar la ciutat en clau de lluita contra la soledat. Espais i equipaments on crear nous vincles.
- Treballar en xarxa institucional amb entitats i altres ciutats. Intercanviar coneixements i buscar solucions davant el problema global de la soledat.
- Revisar protocols i sistemes interns de funcionament i d’organització per remoure inèrcies i promoure les adaptacions necessàries per fer front als nous reptes relacionats amb la soledat.
L’Estratègia Municipal Contra la Soledat es lidera des de la Regidoria d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, amb la col·laboració i l’impuls de la Gerència Municipal i la implicació de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI.
LA PREVENCIÓ DEL SUÏCIDI
L’Estratègia de Prevenció al Suïcidi de l’Ajuntament de Barcelona es va posar en marxa a l’agost de 2020 i forma part de les actuacions desenvolupades en el marc del Pla de xoc en salut mental 2020 per impulsar polítiques de prevenció i detecció precoç del risc de suïcidi.
Una de les actuacions ha estat la posada en marxa d’un telèfon preventiu, el 900.925.555, mentre que en paral·lel s’ha posat en marxa un nou punt d’atenció (a Viladomat 127) per oferir suport a l’entorn més proper de les persones amb idees o conductes suïcides, o també a les que han patit la pèrdua d’una persona estimada per aquest motiu.
El Pla de Xoc es desenvolupa conjuntament amb altres institucions, organismes i entitats de la ciutat, i està liderada per un Grup Motor que busca avançar en diferent temes clau a la ciutat per la prevenció del suïcidi. El telèfon i els punts de suport a persones de l’entorn són les seves primeres actuacions.