La Jornada FiraGran 2024 estava adreçada a professionals que treballen en l’atenció de les persones grans, així com a les persones grans cuidadores i a les entitats de gent gran, i va comptar amb diverses taules rodones.
Assumpta Soler, responsable del Programa Cures i Atenció Integrada de la Direcció de Salut i Cures de Drets Socials de l’Ajuntament, va participar en la taula rodona ‘Tenir cura de la gent gran cuidadora: estratègies de suport per a la gent gran cuidadora’.
Les dades
Les dades confirmen el rol protagonista de la família en la provisió de cures, que arriba gairebé al 90%. Dels 322.000 cuidadors de persones malaltes, amb dependència o discapacitat, 108.514 són familiars de 65 anys o més, i 48.622 tenen 75 anys o més. Les cures tenen majoritàriament rostre femení: una de cada quatre dones barcelonines exerceixen com a cuidadores no professionals, i a domicili, majoritàriament són dones grans.
El perfil de dones cuidadores a domicili destaca que a més responsabilitat en les cures, menys suport social reben. Les cures en solitari impliquen pitjors indicadors de salut, més patiment psicològic i descans insuficient.
Serveis innovadors
Assumpta Soler va presentar l’Espai Barcelona Cuida, un servei adreçat a tota la ciutadania que ofereix informació i orientació en l’àmbit de les cures a la ciutat, i la Targeta Cuidadora, que reconeix la tasca de les persones cuidadores i els facilita l’accés a recursos i activitats gratuïtes, així com avantatges exclusives.
Des de la seva creació el 2019 i 2022 respectivament, l’Ajuntament ha estat pioner en la creació d’un model de ciutat cuidadora. Des del 2022, s’han emès 6.932 Targetes Cuidadores, de les quals el 20% són per a persones cuidadores de 65 o més anys. D’aquestes, 555 tenen entre 71 i 80 anys i 195 tenen 80 o més anys.
Els reptes
Les administracions públiques tenen el repte d’incrementar l’acompanyament a les famílies cuidadores i treballar per la responsabilització equitativa i col·lectiva de les cures amb els objectius següents:
- Reduir les desigualtats socials en la provisió i recepció de cures.
- Promoure la corresponsabilitat de gènere i dels diferents agents socials per garantir el dret a unes cures dignes i de qualitat.
- Reconèixer les cures com a part central de la vida socioeconòmica de la ciutat.
- Enfortir els recursos i serveis de ciutat adreçats a les persones que reben i proveeixen de cures