×

Error message

  • Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in include() (line 9 of /var/www/apps/app0406/www/ciutatcuidadora/sites/all/modules/custom/bcn_social/templates/bcn-social.tpl.php).
  • Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in include() (line 9 of /var/www/apps/app0406/www/ciutatcuidadora/sites/all/modules/custom/bcn_social/templates/bcn-social.tpl.php).
  • Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in include() (line 9 of /var/www/apps/app0406/www/ciutatcuidadora/sites/all/modules/custom/bcn_social/templates/bcn-social.tpl.php).
  • Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in include() (line 9 of /var/www/apps/app0406/www/ciutatcuidadora/sites/all/modules/custom/bcn_social/templates/bcn-social.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: node in ciutat_cuidadora_theme_preprocess_page() (line 12 of /var/www/apps/app0406/www/ciutatcuidadora/sites/all/themes/custom/ciutat_cuidadora_theme/template.php).
  • Notice: Trying to get property 'type' of non-object in ciutat_cuidadora_theme_preprocess_page() (line 12 of /var/www/apps/app0406/www/ciutatcuidadora/sites/all/themes/custom/ciutat_cuidadora_theme/template.php).

Gabor Smit, dietista i cuiner: “L’alimentació és un dels pilars fonamentals de la nostra salut. Per tenir una alimentació equilibrada, hem de posar molta atenció a què comprem”

30/05/2024 - 10:00 h

ALIMENTACIÓ SALUDABLE. Les persones cuidadores que disposen de la Targeta Cuidadora poden assistir a tallers de cuina per aprendre receptes senzilles i sanes per millorar el seu benestar.

Amb l’arribada de l’estiu, l’alimentació saludable té un paper clau en el manteniment del benestar, especialment, per a aquelles persones que exerceixen de cuidadores i per a les persones a les quals cuiden.

Parlem amb Gabor Smit, dietista i cuiner, formador als tallers de cuina de la Targeta Cuidadora. Aquests tallers ofereixen una perspectiva única sobre la preparació d’aliments saludables i deliciosos, adaptats a les necessitats específiques de les persones cuidadores i de les persones a les quals cuiden, tenint en compte les seves preferències i cultures d’origen.

Comencem la nostra conversa amb una reflexió sobre la relació entre la salut i una alimentació equilibrada. Gabor, podries compartir la teva perspectiva sobre aquest tema?

L’alimentació és un dels pilars fonamentals de la nostra salut. Per tenir una alimentació equilibrada, hem de posar molta atenció a les nostres eleccions de compra, adaptar-nos al que ens dona el territori on vivim i als productes de temporada. Hem de tenir clar que la base han de ser les verdures i les fruites. Després, caldria afegir-hi proteïnes de bona qualitat, com els llegums, ous de camp, peix i carns blanques i vermelles. I, finalment, els cereals, preferiblement integrals.

Amb l’arribada del calor, la nostra dieta es pot veure afectada. Quins consells donaries a les persones cuidadores per mantenir uns hàbits alimentaris saludables durant aquesta època de l’any?

El més important és la hidratació. Hem de buscar la manera de beure líquids que ens hidratin. I, si pot ser, millor que siguin begudes fetes a casa. Les begudes amb sucres o amb edulcorants ens treuen la set, però no ens hidraten. És millor prendre sucs naturals casolans, aigua amb llimona, te fred o infusions d’herbes. També ens podem hidratar menjant fruites i verdures crues, sempre que les digerim bé. Deixeu de banda les coccions llargues i amb salses. És millor optar pels saltats curts, la planxa i les amanides fredes de cereals o llegums.

Sovint es pensa que menjar bé implica un cost més alt. Com ens podem assegurar de mantenir una dieta sana sense buidar la cartera?

Si el que busquem és un producte ecològic, és cert que sovint els preus són més alts. Però si busquem una parada de productors i productores locals al mercat, no necessàriament serà més car. A més, com menys transformat o processat és el menjar que comprem, més barat sol ser. Pagar envasos i plàstic encareix el producte. Així mateix, comprar productes de temporada també farà que no se’ns buidi tant la butxaca.

Quins consells i estratègies pots donar a les persones cuidadores per adaptar l’alimentació a les necessitats de les persones dependents, amb discapacitat o malaltes, amb l’objectiu de proporcionar una dieta saludable i equilibrada, especialment a l’estiu?

Les recomanacions serien les mateixes que he comentat abans.  Però ens hem d’adaptar més a les necessitats de les persones dependents, amb malalties o amb discapacitat i als seus gustos. A més, hem d’intentar fer els plats atractius a la vista i al paladar.

Sovint tenim la idea que l’alimentació sana, sobretot aquella adreçada a persones vulnerables, és insípida i avorrida. Quins consells pots donar a les persones que cuiden d’altres per fer que l’alimentació sana sigui saborosa i atraient?

Això és un problema de la cuina actual. Ens han fet creure que menjar el mateix és avorrit i que si no fas servir diferents tècniques de cuina no és innovador. Antigament, quan no podíem triar el que menjàvem, ningú no deia que la cuina era avorrida: es menjava el que hi havia. Ara que tenim tant per triar, atesa la globalització dels mercats, ja no solem menjar el mateix dos dies seguits perquè ens sembla avorrit. Això sí, de vegades, petits detalls, per exemple, com presentar el plat, fan que sembli diferent: podem posar-hi uns germinats o uns brots o fins i tot utilitzar fruita en plats salats. Dona un contrast que sol agradar molt.

Explica’ns alguna cosa sobre els tallers de cuina saludable i cuina tradicional catalana que ofereix la Targeta Cuidadora. Què poden esperar les persones cuidadores assistents?

Els tallers de cuina saludable estan centrats en les patologies. Cada mes tractem una patologia diferent i hi dono consells pràctics per aplicar a la cuina. No podem oblidar que mengem entre tres i cinc vegades al dia. Per què no utilitzar l’alimentació en el nostre benefici?

Als tallers de cuina tradicional bàsica per a persones cuidadores cuinem receptes tradicionals de cuina catalana. Moltes vegades les persones dependents tenen el desig de menjar aquell plat que els feia la seva mare o la seva àvia, i les persones que les cuiden sovint no en coneixen les receptes, perquè venen d’una altra cultura o perquè no han après mai a cuinar-les. Aquí aprenem a fer-les. No podem oblidar que en la nostra cultura hi ha un lligam emocional molt fort amb el menjar.

Podries destacar alguna recepta concreta que hagi tingut una bona acollida entre les persones participants en el taller?

N’hi ha moltes! Del taller de cuina saludable va agradar molt el batut de xia. Moltes de les persones participants no havien provat mai aquestes llavors i els va encantar.  De les receptes del taller de cuina tradicional, hi ha moltes receptes que agraden, però crec que el fricandó amb bolets n’és l’estrella.

Com integres la riquesa gastronòmica de la cuina catalana tenint en compte les preferències culinàries i les diverses cultures d’origen de les persones cuidadores?

Sol ser força fàcil. Quan explico la recepta, acostumo a preguntar quines receptes similars tenen en la seva cultura i, normalment, sempre en trobem alguna per agafar com a referència. A partir d’aquí, tot és molt més fàcil.

Als tallers de cuina, s’aborda la preparació d’aliments adaptats a les necessitats de les persones a les quals cuiden. Podries compartir algun exemple que hagi estat de gran ajuda a les persones cuidadores per millorar el seu benestar i el de les persones a les quals cuiden?

Al taller amb problemes de deglució vam aprendre una recepta per donar viscositat a un líquid mitjançant un espessidor poc conegut que es diu arrowroot (arrurruz en castellà), un midó que s’extreu dels tubercles de la planta maranta i que es treballa de manera molt fàcil i és molt econòmic. Al mes següent, diverses persones participants en el taller em van comentar que ho havien provat i que els havia anat molt bé a les persones que cuiden. De vegades, hi ha solucions molt fàcils i econòmiques que ens poden ajudar.

I, per acabar, podries compartir amb nosaltres com et beneficien, tant en l’àmbit professional com en el personal, els tallers de cuina amb persones cuidadores?

Fins ara havia treballat amb altres col·lectius, com adolescents, persones amb discapacitat o persones que treballen en botigues. El que m’he trobat en aquests tallers són persones que estan disposades a ajudar, col·laborar i passar-s’ho bé. I moltes ganes d’aprendre. A mi em reconforta molt poder ajudar a millorar la seva qualitat de vida i la de les persones a les quals cuiden.

Consulta algunes de les receptes dels tallers de cuina en aquest enllaç