L’informe de l’Observatori de les Discriminacions del 2023 revela un increment de les denúncies per discriminació a la ciutat de Barcelona. En total es van registrar 865 situacions de discriminació, 234 més que l’any anterior. A més, en 252 dels casos s’identifiquen dos motius de discriminació, i el racisme i la xenofòbia són els motius de discriminació que recullen més incidències.
Un any més, el racisme i la xenofòbia encapçalen la llista de motius de discriminació, amb 230 denúncies registrades. Per sota hi trobem la salut, amb 217, l’LGTBI-fòbia, amb 205, la llengua, amb 125, i el gènere, amb 123. El capacitisme (que discrimina les persones amb discapacitat), l’aporofòbia (aversió a la pobresa), l’edatisme (discriminació per qüestió d’edat), la religió i la ideologia clouen la llista.
Les entitats privades o empreses són els principals agents discriminadors, i els drets que vulneren amb més freqüència són el dret a la integritat moral, principalment per motius d’LGTBI-fòbia, racisme, salut i gènere, el dret a gaudir d’un servei públic de qualitat i el dret a la prestació de serveis. A més, les entitats bancàries segueixen vulnerant l’accés a comptes gratuïts sobretot a les persones en situació irregular.
Pel que fa a les situacions que es produeixen a partir de dos motius de discriminació, moltes de les denúncies per motius de salut estan vinculades també al gènere, el capacitisme, l’edatisme i l’aporofòbia, mentre que els casos de racisme i xenofòbia es relacionen amb la resta de motius de discriminació que analitza l’observatori.
Discriminacions principals
Les persones d’origen àrab o magrebí, les persones negres i les d’origen llatinoamericà són, en aquest ordre, les que van viure més situacions de discriminació per racisme i xenofòbia, amb situacions provinents de les direccions de les empreses, la seguretat privada d’espais d’oci i discoteques, persones treballadores de clíniques privades o agents d’empreses immobiliàries.
En el cas de la discriminació per motiu de salut, 151 incidències es relacionen amb diagnòstics de salut mental i 42 tenen a veure amb la salut sexual i reproductiva. L’Administració pública va ser el principal agent discriminador.
La meitat de les denúncies per LGTBI-fòbia van ser per gaifòbia (109 casos) i 58 van ser per transfòbia. Les persones particulars són els principals agents discriminadors en aquests casos.
Finalment, totes les incidències per discriminació per l’ús de la llengua es vinculen a l’ús del català, i les entitats privades i les empreses són els principals agents discriminadors.
L’informe de l’Observatori de les Discriminacions del 2023 s’ha dut a terme amb la informació i la participació de l’Oficina per la No Discriminació (OND) i la Taula d’Entitats amb Servei d’Atenció a Víctimes de Discriminació (SAVD).
Podeu consultar l’informe al portal municipal de drets i diversitat.