Una jornada per donar visibilitat pública i posar en valor la tasca que desenvolupa aquest col·lectiu, així com per continuar reivindicant els seus drets socials i laborals.
El 30 de març és Dia Mundial de les Treballadores de la llar i les cures, una jornada de reivindicació dels drets laborals i socials d’aquest col·lectiu. L’Ajuntament de Barcelona es suma a la celebració i, per això, des de l’espai Barcelona Cuida, han tingut lloc aquests dies diferents accions destinades a donar visibilitat pública i a posar en valor la tasca que desenvolupen les treballadores de la llar cada dia de l’any.
L’acte central de la commemoració d’enguany ha estat la projecció de la pel·lícula “Libertad”, recentment guardonada als Premis Goya i als Gaudí, i que narra justament la història d’una dona que treballa en una casa benestant de la burgesia catalana en ple segle XXI. Adreçat principalment al col·lectiu de les treballadores de la llar i les cures, així com a les associacions que vetllen pels seus drets i benestar, l’acte ha comptat amb la presència de la directora de la pel·lícula, Clara Roquet i de l’actriu principal, Vicky Peña.
La celebració de la jornada del 30 de març es remunta a l’any 1988, quan va tenir lloc el primer congrés de Treballadores de la Llar realitzat a la ciutat de Bogotà, a Colòmbia. Representa una festivitat reivindicativa pel col·lectiu de professionals, format majoritàriament per dones migrades, on demanen i exigeixen tots els drets que els correspon com a ciutadanes i treballadores, i també un dia per donar visibilitat social al seu col·lectiu i a la realitat laboral discriminatòria que pateixen.
Actualment, tot i ser un dia assenyalat, encara no és prou conegut i reconegut i manté una baixa representació mediàtica, fet que les mateixes entitats i associacions de treballadores de la llar i les cures volen revertir. Ho fan desenvolupant diferents accions el mateix 30M per donar-ne visibilitat i sobretot donar veu i testimoni a la diversitat de realitats que viuen en la seva quotidianitat les professionals del sector.
A Barcelona, hi ha més de 55.000 persones donades d’alta en el règim “treball a la llar” de la Seguretat Social. Aquesta dada, però, no té en compte totes les persones que fan tasques de la llar i de cura a persones grans o infants d’una manera informal, amb un horari flexible i en condicions molt precàries.
Segons Oxfam Intermón, a Catalunya, el 4,5% de les dones treballadores, ho són en l’àmbit del treball de la llar i les cures. A més, el sector presenta una taxa de feminització del 92,74%.