En el Dia de la Persona Cuidadora, l’espai Barcelona Cuida reivindica i posa en valor la tasca dels familiars i els professionals que tenen cura de les persones en situació de dependència.
A Barcelona, 1 de cada 4 persones en cuida una altra de la xarxa familiar, és a dir, que s’ocupa de manera no remunerada o informal del treball de cures. La persona cuidadora dedica bona part del seu temps a tenir cura de les necessitats, tant físiques com emocionals, d’una altra, i esdevé crucial en el seu dia a dia.
Totes les persones necessiten o necessitaran cures al llarg de la vida, no tan sols en les etapes més dependents com la infància o la vellesa, sinó també durant l’edat adulta, davant de situacions sobrevingudes.
En el marc de la celebració del Dia de la Persona Cuidadora (5 de novembre), l’Espai Barcelona Cuida, equipament de referència a la ciutat en l’àmbit de les cures, vol fer un reconeixement públic a aquest col·lectiu i posar-ne en valor la seva tasca social, feta majoritàriament per dones i malauradament encara molt invisibilitzada.
Creat l’any 2019, l’Espai Barcelona Cuida aglutina els recursos existents a la ciutat en l’àmbit de les cures i els posa a l’abast de tothom. L’espai esdevé una finestreta única on el ciutadà pot obtenir informació sobre cures en el sentit més ampli.
El centre també és un punt de trobada i relació de les persones protagonistes de les cures a la ciutat, siguin professionals o no, i motor de difusió i sensibilització en aquesta matèria. Els tècnics del servei treballen de manera coordinada amb els diferents agents implicats per copsar les necessitats d’aquest col·lectiu de persones i contribuir a fer-los la vida una mica més fàcil.
El treball en xarxa amb entitats i agents clau de la ciutat els ha permès generar sinergies, compartir coneixement i dibuixar un acurat mapa de cures de la ciutat, identificant per districtes els principals serveis i recursos vinculats en aquest àmbit.
Des que va obrir les portes el 2019, l’Espai Barcelona Cuida ha atès 4.840 persones. El perfil d’usuari correspon majoritàriament a dones (83,07 %) d’entre 51 i 70 anys. El percentatge d’homes, tot i que ha augmentat darrerament, continua sent molt inferior, i se situa en el 16,93 %.
Per districtes, el nombre més gran d’atencions fetes ha estat a les persones residents a l’Eixample, seguides de Sant Martí. En tercer lloc, trobaríem els residents d’Horta-Guinardó i Nou Barris.
Per temàtica, les consultes han estat relacionades primordialment amb la dependència (65,51 %). En segon i tercer lloc se situarien l’àmbit de la salut mental (11,41 %) i l’economia de les cures (6,95 %).