Signatura amb Foment del Treball, Pimec i sindicats del primer “Acord de Barcelona per cuidar la salut mental a la feina”. La iniciativa, que inclou deu mesures adreçades a les empreses i a la ciutadania, està oberta a l’adhesió de les empreses i organitzacions de la ciutat i s’emmarca en el Pla de salut mental 2016-2022.
Es calcula que aproximadament el 15% de la població pateix o patirà algun tipus de problema de salut mental al llarg de la vida. Determinants socials, molts dels quals tenen a veure amb l’àmbit laboral, tenen un paper important en l’aparició o desenvolupament d’aquests problemes.
Amb aquest acord es vol refermar el compromís de Barcelona amb la promoció de mesures que ajudin a cuidar i vetllar per la salut mental en l’àmbit laboral. S’han assumit una sèrie de principis que treballaran totes les organitzacions signants i un mecanisme de governança que faci d’aquest acord un instrument en evolució constant.
Els deu compromisos de ciutat per cuidar la salut mental en l’àmbit laboral han estat promoguts pel Consell Assessor de Salut Laboral (CASL) perquè després s’adaptin a les característiques de cada organització. Són els següents:
- Incidir en la millora de les condicions laborals.
- Posar a l’abast de les persones treballadores els recursos de ciutat per a la cura de la salut mental.
- Impulsar la sensibilització de les plantilles.
- Facilitar formació sobre els recursos per afrontar problemes de salut mental.
- Fomentar la integració laboral de les persones amb trastorns mentals.
- Minimitzar l’exposició als factors de risc psicosocial a la feina.
- Fomentar la implantació de programes específics de prevenció dels trastorns mentals.
- Combatre l’assetjament psicològic a la feina i la violència ocupacional.
- Introduir a l’empresa eines de detecció i prevenció de possibles problemes de salut mental.
- Promoure la coordinació entre els serveis de prevenció de riscos laborals de les empreses i la xarxa de salut mental.
A més d’aquest acord també s’impulsarà una campanya de ciutat per a la sensibilització, es facilitaran a les empreses i organitzacions de la ciutat orientacions i recursos per a la inserció laboral de persones amb algun trastorn mental i es difondrà el telèfon 934 964 509 de suport en salut mental per a persones autònomes i treballadores de la llar i de la cura, entre d’altres.