El dret a morir dignament fa referència a la garantia que tenen les persones d’exercir la seva autonomia al final de la vida. Barcelona Cuida treballa per a millorar la qualitat de vida de les persones i el seu entorn, també per a oferir recursos per viure bé el tram final de la vida i morir d’una forma digna i acompanyada. Teresa Gol, voluntària de l’entitat Dret a Morir Dignament realitza l’atenció a la ciutadania a l’espai setmanalment.
Quins serveis ofereix l’Associació DMD a l’espai Barcelona Cuida?
Des de la nostra entitat oferim cada dimarts de 10 a 12.30 h un espai d’atenció a la ciutadania a Barcelona Cuida per a informar respecte als drets al final de la vida, ajudar a fer el Document de Voluntats Anticipades (Testament Vital) i assessorar sobre com intervenir en situacions en les quals no es respecten els drets que tenim.
Què entenem per dret a morir dignament?
Una mort digna és la que tindrà una persona que pugui prendre decisions sobre com vol que sigui el seu final. De la mateixa manera que prenem decisions per anar construint la nostra vida, és important decidir que el nostre final estigui d’acord amb el que considerem una bona mort.
Per què és rellevant facilitar una mort digna?
És crucial perquè la mort és el final de la nostra vida i de la mateixa manera que un mal final pot fer malbé tota una pel·lícula, una mort indigna pot fer malbé una vida digna.
Què es necessita per tenir una mort digna i com es treballa i implementa aquest dret a Catalunya?
Es necessita que es respectin els desitjos de la persona i que hi hagi els recursos per fer-ho possible, és a dir, una atenció personalitzada, cures pal·liatives per controlar els símptomes que produeixen sofriment físic o psíquic, garantir la prestació d’ajuda per morir si la persona desitja l’eutanàsia, etc.
A Catalunya existeix el dret a fer el Document de Voluntats Anticipades i atenció pal·liativa tant al domicili de la persona (PADES), com a hospitals i centres sociosanitaris.