El Konsulta’m ha atès fins ara població jove i adolescent, i l’any passat va doblar el nombre d’atencions fins a arribar a fer més de 1.500 visites. El nou Konsulta’m +22 va començar a funcionar el 10 de gener a Sant Martí i Sant Andreu i es preveu que arribi a sis districtes de la ciutat aquest primer trimestre.
A més dels districtes de Sant Martí i Sant Andreu, durant el primer trimestre del 2022 s’ampliarà a Nou Barris, Horta-Guinardó, Sants-Montjuïc i Ciutat Vella. Aquests sis districtes presenten col·lectius amb més vulnerabilitat, relacionada amb qüestions socials i econòmiques que, de retruc, deriven en indicadors pitjors de salut i, específicament, de salut mental.
Amb l’objectiu d’arribar a les persones amb més dificultats per accedir als serveis de salut mental, Konsulta’m +22 treballarà directament amb els professionals de la comunitat que estan en contacte directe amb les persones destinatàries del programa, com per exemple serveis socials, escoles d’adults, oficines d’habitatge, programes d’inserció laboral i oficines de suport a la tramitació d’ajuts. De la mateixa manera que Konsulta’m, el nou servei no requerirà cita prèvia.
El servei Konsulta’m va néixer fruit del Pla de salut mental de Barcelona 2016-2022 per atendre els malestars emocionals i psicològics de persones d’entre 12 i 22 anys que necessiten una resposta especialitzada, àgil i immediata. El patiment psicològic s’ha agreujat arran de la crisi sanitària de la covid-19 tant en població jove com adulta, i cal posar el focus no només en el tractament, sinó també en la prevenció i detecció dels símptomes.
Finançat íntegrament per l’Ajuntament de Barcelona, disposa d’un equip de professionals de la psicologia, del treball o l’educació social i de la infermeria comunitària, i està vinculat també als centres de salut mental d’adults (CSMA) per poder-hi derivar els casos que ho requereixin.