Durant la pandèmia s'ha posat èmfasi en la necessitat d'ajudar les persones del nostre entorn. Un exemple és la creació de les xarxes de suport veïnal o la campanya del bon veïnatge del projecte comunitari Radars, a Barcelona.
Quantes persones grans viuen al teu carrer? I al teu edifici? Saps reconèixer les necessitats socials de les persones del teu voltant? Creus que el teu barri té en compte les necessitats de les persones grans? T’has parat mai a pensar en el poder que tenim com a veïns i veïnes d’influir en el benestar del nostre entorn?
Durant la pandèmia s’ha posat molt èmfasi en la necessitat d’ajudar les persones del nostre entorn i, en general, la resposta de la ciutadania ha estat molt positiva. Un gran exemple és la creació de les xarxes de suport veïnal. Totes sabem de veïns i veïnes que es van oferir a anar a comprar o llençar la brossa durant els mesos de confinament total. Des del projecte comunitari Radars es va apostar per incentivar la campanya del bon veïnatge a Barcelona, que neix de la necessitat d’establir una xarxa d’interrelacions personals informals complementària a la xarxa d’entitats, veïns i veïnes, comerços, farmàcies, persones voluntàries i administracions públiques ja existent a la ciutat.
Mantenir el suport veïnal de la pandèmia
Ara que anem tornant poc a poc a la normalitat, és quan ens trobem en el moment més complicat: ser capaces de mantenir tot això. Què podem fer per no perdre aquesta solidaritat? Com podem mantenir tot allò que hem aconseguit durant la pandèmia?
Aquest 1 d’octubre, Dia Internacional de les Persones Grans, volem recordar aquesta campanya per tenir present la importància de tenir cura de les persones que conviuen amb nosaltres, especialment d’aquelles més invisibilitzades com les persones grans.
Són moltes les accions que formen part del bon veïnatge, i que estan a l’abast de tothom:
Escoltar les persones que tenim al voltant i no generalitzar ni infantilitzar les persones grans. Tenir-les en compte i respectar el seu espai i les seves pròpies decisions.
Relacionar-se amb empatia: ser amables, estar atentes a les necessitats d’aquelles que viuen a prop nostre, compartir un “bon dia”, un somriure, un “com estàs?”.
Fer difusió del projecte Radars: compartir la informació i el cartell que et podem facilitar amb els veïns i veïnes, parlar del projecte a les xarxes i amb persones conegudes. També es pot explicar als comerços i farmàcies del barri.
Contactar amb Radars trucant al 93 291 58 84 o enviant un correu electrònic a radarsgentgran@bcn.cat si es detecta una persona gran que podria necessitar ajuda.
La ciutadania té un paper molt important en la configuració d’una societat amable i respectuosa amb les persones grans, ja que pot arribar a alguns espais on les organitzacions moltes vegades no hi arriben, i cada gest compta. Si tu ja practiques el bon veïnatge i vols anar més enllà, també pots escriure’ns per fer-te voluntària o participar als espais comunitaris del teu barri.