El Festival Internacional de Cinema de les Persones Grans de Barcelona celebra la tercera edició als Cinemes Girona, de l’1 al 4 de juliol, i a Filmin, fins al 10 de juliol. El festival és un lloc de trobada cinematogràfica intergeneracional que desmunta els prejudicis i estereotips sobre les persones grans. Enguany tracta temes com la soledat, la bretxa digital, l’Alzheimer o l’eutanàsia, a través d’una programació que inclou llargmetratges, curtmetratges, diàlegs amb especialistes, cinefòrums i vídeos participatius.
Set pel·lícules aclamades que tracten l’envelliment
La Gran Pantalla comença avui amb la projecció d’El inconveniente, una història intercultural i intergeneracional en clau de comèdia protagonitzada per Kiti Mánver i Juana Acosta. Demà serà el torn d’El Padre, la pel·lícula per la qual Anthony Hopkins ha rebut l’Oscar al millor actor. Després de la projecció, tindrà lloc un diàleg amb Sònia Maymó, de la Fundació Alzheimer Catalunya.
Altres films destacats d’aquesta tercera edició del festival són Josep, que narra la vida de Josep Bartolí, un dibuixant català que, fugint de la dictadura, es veu atrapat en un camp de concentració a França, i El agente topo, la producció xilena-espanyola nominada als Oscar que tancarà aquesta edició del festival.
Mirades en curt
La secció de curtmetratges mostra quinze curts internacionals que s’han escollit entre els més de tres-cents rebuts a la convocatòria i que optaran a tres premis: del festival, del jurat i del públic. A més, aquesta edició presenta una novetat en forma de vídeos participatius: set curtmetratges realitzats per persones grans de diferents barris de Barcelona. Aquestes peces ajuden a desmuntar l’edatisme, és a dir, les discriminacions que pateixen les persones grans pel simple fet de ser-ho.
Cinefòrums i grans diàlegs
Com a activitat paral·lela en el marc del festival, enguany hi ha tres grans diàlegs en què persones expertes en soledat, bioètica i tecnologia conversaran amb persones grans de Barcelona. Els vídeos resultants d’aquests diàlegs es poden veure al web del festival.
També tindran lloc tres cinefòrums #ParlaGRAN, espais participatius per conversar sobre cinema i sobre la vida, en què les persones grans es troben de manera virtual per acompanyar-se, relacionar-se, reflexionar i debatre els temes que els interessen. Els temes d’aquests cinefòrums, que donen la paraula a les persones grans, són “Les pel·lícules de la nostra joventut”, “Les representacions de les persones grans en el cinema” i una de les pel·lícules programades al festival: Chavela.
Es poden reservar entrades gratuïtes, tant per als Cinemes Girona com per a Filmin, així com accedir a tots els continguts, a través del web del festival.