Una vintena d’entitats unides per la seva ‘Mirada blava’

..
17/12/2024 - 10:43 h

La Mirada blava ha aplegat entitats que impulsen una proposta d’activitats sobre els mars i l’oceà dirigida als centres educatius. L’ocasió ha permès dibuixar un mapa de connexions i establir noves sinergies entre elles. De la trobada n’han resultat suggeriments d’accions i reclams que donaran forma a futures línies de treball.

El 29 de novembre va tenir lloc a la Fàbrica del Sol una trobada vinculada amb l’estratègia municipal Mirada blava de les entitats que hi han participat i altres que tenen interès en participar-hi. La jornada va brindar l’oportunitat d’intercanviar experiències pròpies, presentar les eines que s’ofereixen des del programa a les entitats i recollir les seves necessitats de cara a nous escenaris de treball conjunt. També es va reformular i donar visibilitat a l’oferta educativa que compleix amb els valors i criteris del programa.

El programa Mirada Blava, que es du a terme en el marc del programa d’Escoles + Sostenibles, impulsa l’educació sobre els mars i els oceans en els centres educatius per tal de consolidar una estratègia de sensibilització de l’alumnat en relació amb el caràcter marítim.

La jornada va començar amb una dinàmica de coneixença a través de la creació d’un mapa de connexions entre les organitzacions i de les potencials sinergies que podrien unir-les. Presentant-se en petits grups, van poder teixir una part del mapa que s’anirà completant, amb el temps, per tal d’avaluar la xarxa que les connecta.

L’intercanvi d’experiències es va dur a terme mitjançant breus presentacions dels programes educatius de l’IEM – Espai de Mar, del Centre d’Estudis del Mar de Sitges, Anèl•lides i l’Aprendre explorant de Vinson of Antarctica. També es va explicar la tasca del pla comunitari de Barceloneta Proa la Mar, la mentoria de Dones amb Sal i l’exemple d’El peix al plat quant a l’alimentació sostenible. Per acabar, es van donar unes pinzellades sobre el futur centre Barcelona Mar de Ciència.

Després d’una pausa-cafè, es van presentar les vies de la Xarxa Barcelona + Sostenible per oferir suport a les entitats, tant des de l’assessorament tècnic com des del projecte Mirada blava, posant en especial valor els recursos disponibles i l’eina d’autodiagnosi d’activitats educatives que es publicarà pròximament.

La darrera dinàmica va consistir en un focus grup que va recollir les necessitats i problemàtiques amb les quals es troben aquestes entitats en el seu dia a dia. Hi van sorgir propostes i reclams, que es plasmaran en un document que servirà per donar forma a futures línies d’acció del programa Mirada blava i que s’elevarà  a les administracions competents.

Les 17 organitzacions que van assistir a la jornada van ser Anèl.lides, Aprender Explorando – Vinson of Antarctica, Barceloneta Proa a la Mar, Dones amb Sal, BlueGreen Vision, Cap a mar, Centre de la Platja, Centre d’Estudis del Mar de Sitges (Diputació de Barcelona), Escola del Mar de Badalona, Fundació Barcelona Capital Nàutica, Club Nàutic Poblenou, El Peix al plat, Mar a la Vista, IEM Espai de Mar, Institut de Ciències del Mar – CSIC, Museu Marítim de Barcelona i Open Arms. A la sessió també hi van participar tres representants de l’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat i l’Oficina del Litoral de l’Ajuntament de Barcelona, d’on sorgeix l’estratègia Mirada Blava per enfortir la maritimitat de la ciutadania amb accions municipals dirigides per avançar en la sostenibitat i la resiliència de la ciutat.