L’SDEA presenta amb èxit el joc dels ODS a la 6a Jornada DocAmbCat a Barcelona
L’esdeveniment, celebrat recentment a Barcelona, va destacar la importància dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i la seva integració en el dia a dia del personal de biblioteques i centres de documentació ambiental. L’SDEA va presentar a la resta de participants un nou joc centrat en els ODS.
El passat dimarts 30 de maig, el Servei de Documentació d’Educació Ambiental (SDEA) va participar a la 6a Jornada DocAmbCat, celebrada al Pati Manning a Barcelona, amb l’organització a càrrec de la Xarxa DocAmbCat, sota l’auspici de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.
Els temes principals de l’esdeveniment van ser les biblioteques ambientals i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), amb l’objectiu de potenciar la formació del personal de biblioteques i centres de documentació ambiental. Es va posar èmfasi a millorar les seves competències en la difusió d’informació ambiental, especialment en l’àmbit dels espais virtuals.
A més, es va buscar augmentar la visibilitat de la documentació relacionada amb el medi ambient i promoure la cooperació entre els diferents centres de documentació, biblioteques i centres d’informació ambiental arreu de Catalunya.
També es van commemorar els 30 anys de col·laboració entre els diferents centres de documentació dels parcs naturals de Catalunya i els 10 anys de la creació de la xarxa DocAmbCat, posant de manifest la importància de consolidació de xarxes que promoguin la difusió de coneixement ambiental.
A l’acte va participar la Red de Centros de Información y Documentación Ambiental (RECIDA), una xarxa amb més de 140 biblioteques i centres de documentació ambiental, i el Centre Nacional d’Educació Ambiental (CENEAM). ENSULIB-IFLA, una iniciativa internacional en la gestió de la informació ambiental i les biblioteques, també va ser-hi present.
L’SDEA va ser convidat a presentar el nou joc dels ODS en préstec a La Fàbrica del Sol. Les documentalistes responsables del Servei de Documentació d’Educació Ambiental, Mònica Candela i Laia Heredero, van fer una breu explicació dels serveis de l’SDEA, així com el funcionament del joc. Aquest proporciona una experiència cooperativa en què els participants col·laboren per crear propostes per al present i futur, i debaten els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible que formen part de l’Agenda 2030.
Basat en el joc de La Ruleta dels ODS de la Diputació de Barcelona, l’objectiu és crear, mitjançant la participació col·lectiva, un mapa dinàmic d’accions, projectes i iniciatives relacionades amb els ODS. Es divideix en tres parts: vincular accions i projectes amb els ODS, proposar innovacions i millores, i formar aliances. Es conclou quan s’ha explorat totes les possibilitats.
L’SDEA ofereix actualment cinc versions del joc en format de taula, una versió de gran format i una versió descarregable en PDF a la seva pàgina web. Per gaudir del servei de préstec d’aquest o d’altres recursos, cal registrar-se com a usuari/ària de l’SDEA a través d’un formulari d’alta d’usari/ària.
Després de la presentació de l’SDEA i d’altres biblioteques públiques, el Servei d’Informació Ambiental de la Generalitat de Catalunya va finalitzar la jornada amb un breu discurs, elogiant el treball de totes les persones assistents en la preservació de la informació ambiental a Catalunya.