La temàtica del mes: energia

..
12/02/2024 - 11:57 h - Medi ambient i sostenibilitat Ajuntament de Barcelona

Amb motiu de la celebració del 14 de febrer, Dia mundial de l’Energia, us oferim un recull temàtic de recursos per compartir-lo amb l’alumnat. Hi trobareu propostes de tota mena sobre l’energia, la pobresa energètica i la justícia climàtica, així com experiències inspiradores d’altres centres, jocs i molt més. 

L’emergència climàtica, cada dia que passa, es fa més evident i la resposta per fer-hi front passa per una transició energètica i una acció climàtica.

Sabíeu que a Catalunya únicament un 8% del consum energètic prové de fonts d’energia renovables autòctones, mentre que la resta s’ha d’importar en forma de combustibles fòssils i d’urani?

L’educació per a un nou model energètic és fonamental. Els centres educatius teniu el poder d’acompanyar els futurs ciutadans i ciutadanes en el desenvolupament de les competències per entendre millor la transició energètica, prendre decisions més raonades i actuar de forma més sostenible, segura, eficient i solidària. Exprimiu-lo al màxim!

Recursos generals

  • Educació energètica

Estudi: ‘L’ensenyament sobre energia a Catalunya’

Estudi sobre l’estat actual de l’ensenyament sobre energia a Catalunya, les necessitats detectades i els reptes de futur. Una publicació de l’Institut Català de l’Energia, a càrrec de la Universitat Autònoma de Barcelona. Publicat el desembre de 2019.

Currículum operatiu per l’ensenyament de l’energia

Material per als docents que desenvolupa els continguts i metodologies que s’han de treballar a cada nivell del sistema educatiu reglat perquè l’alumnat pugui estar preparat per entendre, participar i transformar el nou model energètic de Catalunya. Publicació de l’ICAEN.

Vídeo sobre les jornades ‘L’Ensenyament sobre energia. Educar per un nou model energètic’

Vídeo resum de la jornada, organitzada per l’ICAEN, on es va presentar el Currículum operatiu de l’energia, en què van tenir lloc, també, dues ponències plenàries i tres tallers pràctics de recursos pedagògics sobre energia que estan pensats per a fer a l’aula.

  • Energia

Recursos de l’Institut Català d’Energia per a escoles

L’ICAEN cedeix de manera gratuïta els seus recursos pedagògics a centres educatius que vulguin disposar d’ells per conscienciar i educar en el nou model energètic. Remeneu i sol·liciteu-ne!

Recursos pedagògics per a escoles sobre energia fotovoltaica

Materials didàctics de la Diputació de Barcelona, en obert per descarregar gratuïtament, que tenen com a objectiu promoure la transició energètica per millorar la conscienciació i generar aprenentatge sobre l’energia solar, en el marc d’una instal·lació d’autoconsum a l’escola.

Marató de l’emergència climàtica

La Marató per a l’Emergència Climàtica de l’Ajuntament de Barcelona és una campanya de sensibilització i de bones pràctiques pel que fa a l’ús i el consum d’energia i aigua que porten a terme diversos edificis municipals, entre ells centres educatius. Té una durada de quatre setmanes, i destina l’estalvi econòmic que s’hagi aconseguit en aquest període a projectes per donar resposta a l’emergència climàtica.

Guies didàctiques d’estalvi energètic

Guies didàctiques elaborades per la Diputació de Barcelona, dirigides a diferents cicles educatius amb propostes de fitxes de treball i activitats per treballar l’estalvi energètic a l’aula.

Actuem amb energia

Una exposició virtual i interactiva sobre l’energia i el canvi climàtic que mostra com, a partir d’un recurs que es troba a la natura, podem acabar encenent un llum.

Joc ‘L’energia’

Joc interactiu dirigit a l’alumnat de cicle superior de primària per conèixer les diferències entre energies renovables i no renovables.

Gara i l’energia que ens envolta

Material dissenyat especialment per a professorat d’ESO i Batxillerat per treballar la generació, emmagatzematge, distribució i consum d’energia a l’aula, amb propostes concretes d’activitats relacionades. Entre el material trobareu vídeos educatius, unitats didàctiques i infografies. La pàgina web està en anglès, però els recursos són en català. Cliqueu-hi!

  • Justícia climàtica i pobresa energètica

Justícia climàtica

Els reptes per fer front al canvi climàtic passen no només per protegir i restaurar els ecosistemes, o canviar les fonts energètiques sinó que passen també per enfortir la justícia social, reduir la desigualtat i la pobresa, i garantir mitjans de vida dignes per a tota la població.

Punts d’assessorament energètic

Distribuïts per tots els districtes de la ciutat, són punts on s’ofereix al conjunt de la població informació sobre com reduir les factures, millorar l’eficiència energètica de les llars i sobre els ajuts disponibles amb aquesta finalitat o per a la incorporació d’instal·lacions d’energia solar als edificis.

Drets energètics

La llum, l’aigua i el gas són un dret bàsic i tothom hi té garantit l’accés. Malgrat tot, La pobresa energètica és una realitat quotidiana per a desenes i probablement centenars de milers de persones residents a Barcelona que s’expressa en múltiples formes, que van des de la manca de confort tèrmic a l’habitatge fins l’acumulació de deute amb les subministradores o el risc de tall de subministraments bàsics per impagament. Podeu consultar els Indicadors municipals de pobresa energètica a la ciutat de Barcelona (gener, 2018)

Xarxa de refugis climàtics

Davant la calor excessiva o l’exposició a temperatures fredes, són espais que proporcionen confort tèrmic a la població, mentre mantenen altres usos o funcionalitats. Actualment, hi ha 210 refugis climàtics d’estiu i 144 d’hivern.

Recursos específics d’Escoles + Sostenibles

> Microxarxa ‘Sumem Energies’

Sumem energies és un recurs didàctic que vol donar resposta als reptes energètics globals i empoderar l’alumnat i professorat sobre què és i com utilitzar l’energia. Dirigit a l’alumnat de 2n, 3r i 4t d’ESO.

Guia didàctica ‘Sumem energies’

Material educatiu per acostar l’ús i el coneixement de l’energia a l’alumnat, perquè comprengui d’on prové, quins impactes té i com podem reduir-los. Dirigida a l’alumnat de 2n a 4t d’ESO.

Guia pràctica d’estalvi i eficiència energètica en centres educatius

Aporta elements tècnics per a un millor coneixement de l’estat de l’edifici i acompanya en la identificació del potencial de millora en relació amb el consum d’energia.

Recursos de l’SDEA

Maleta pedagògica de l’energia

Inclou un conjunt de recursos materials i escrits per a l’ensenyament i l’aprenentatge de continguts sobre l’energia. Conté joguines i aparells diversos que funcionen amb diferents tipus d’energia, així com materials, objectes i eines per a la construcció de prototips, maquetes, joguines o màquines impulsades amb energia. Dirigida a l’alumnat d’educació infantil (2n cicle) i d’educació primària (cicles inicial, mitjà i superior). Indicacions per a la reserva.

Aparells de mesura

L’SDEA disposa d’aparells de mesura que permeten dur a terme pràctiques d’aprenentatge al centre educatiu sobre l’energia. Per exemple, el wattímetre, mesurador digital de potència que determina el consum d’energia d’un dispositiu connectat i el cost de l’electricitat consumida.

Experiències de centres educatius de la Xarxa

Estalviem electricitat i aigua amb la Marató per l’Emergència Climàtica

Durant el mes de març de 2022, set centres educatius d’Escoles + Sostenibles es van sumar a aquesta campanya de sensibilització i de bones pràctiques en l’ús i el consum eficient d’energia. Les escoles Fort Pienc, Frederic Mistral de Sarrià i del Tibidabo i Font d’en Fargas ens van compartir tot el que van aprendre.

Jocs i experiments per entendre l’electricitat

Durant la Setmana de l’electricitat de l’Escola Sant Josep Oriol, es van treballar conceptes com l’electricitat estàtica, el magnetisme o la conductivitat amb materials i activitats de la Maleta de l’energia. Vegeu-ne els resultats!

Experiències del ‘Sumem Energies’

En aquest apartat del web podeu trobar vídeos de les experiències dels centres participants de la microxarxa ‘Sumem Energies’ durant en curs 2020-2021.

Plafons del ‘Sumem Energies’

Aquesta presentació conté els plafons resultants dels centres participants al Sumem Energies del curs 2022-2023. Cadascun d’ells ens presenta una dada, una fotografia i una mesura.