La temàtica del mes: Canvi climàtic
Aquest mes de desembre, us presentem diferents recursos i experiències inspiradores de centres educatius de la Xarxa per combatre i mitigar els efectes del canvi climàtic.
El canvi climàtic és un fenomen alarmant que afecta tot el planeta i que representa un dels problemes més greus als quals la humanitat hem de fer front. Té implicacions tant en els sistemes naturals com en les societats humanes, ens exposa a riscos ambientals, afecta la nostra vida personal i el nostre entorn material, modifica els escenaris de les activitats econòmiques, augmenta les desigualtats entre persones i força comunitats senceres a esdevenir refugiades climàtiques.
En aquest context, l’educació és essencial i la implicació de les escoles és imprescindible. Els centres educatius podeu ser agents transformadors clau, conscienciant les noves generacions, fomentant el seu esperit crític i enfortint la seva capacitat de resposta.
Per ajudar-vos en aquesta fita, us presentem recursos i casos pràctics que us poden inspirar per treballar aquesta temàtica a les aules.
Recursos generals
Aquest document, que el professorat podeu consultar, és el resultat de l’experiència de dos anys d’implementació del Pla Clima, d’una declaració d’emergència climàtica i de les reflexions realitzades arran de la crisi sanitària mundial del Covid 19. Es tracta d’un pla d’acció urgent, que incrementa l’ambició del Pla Clima, l’accelera i es permet interpel·lar a altres administracions.
> Guies per al càlcul d’emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH)
L’Oficina Catalana del Canvi Climàtic ha publicat la versió 2023 de la Guia de càlcul d’emissions de GEH. El document, dirigit a educació secundària, batxillerat i formació professional, realitza una anàlisi de l’abast de la petjada de carboni d’una organització, incloent un esquema de les categories d’emissions de GEH d’acord amb la ISO 14064-1:2018.
L’eina, dirigida a educació secundària, permet estimar les emissions associades a una activitat de forma automatitzada a partir de les dades d’activitat.
> Guia Repte Emergència Climàtica
Transversal a totes les etapes educatives, es tracta d’una guia informativa amb propostes d’activitats educatives. Pretén ser una eina pràctica dirigida al professorat i a la resta de la comunitat educativa per tractar l’emergència climàtica a les aules.
> “Guía de recursos educativos sobre cambio climático: + 3 a 18 años y profesorado”
Organitzada segons les diferents etapes educatives, aquesta guia conté diversos recursos: llibres, revistes, jocs, webs, apps, vídeos, etc.
> Visor escenaris Canvi Climàtic AMB
Amb aquesta plataforma, orientada a cicle superior de primària i secundària, podreu comprovar l’impacte que tindrà el canvi climàtic a la vostra ciutat i com afectarà l’augment de la temperatura.
> Receptes per combatre l’emergència climàtica
Receptari infantil i guia per al professorat per promoure l’alimentació sostenible als centres educatius, de la mà de MENUdaTIERRA, de l’Associació Vida Sana, que posa al seu abast un receptari infantil i una guia per al professorat
Recursos del Servei de Documentació d’Educació Ambiental (SDEA)
Aquesta maleta conté recursos materials i digitals sobre l’emergència climàtica dirigits a educació infantil (segon cicle) i educació primària (cicles inicial, mitjà i superior) per a l’ensenyament i l’aprenentatge de continguts sobre el canvi climàtic. Té com a propòsit oferir al professorat un conjunt de propostes per transmetre d’una manera lúdica i dinàmica continguts relacionats amb el fenomen del canvi climàtic i com podem respondre-hi.
Llibres recomanats
> Barr, C. et al. (2021) Desde el origen del cambio climático hasta ahora : mi primer libro de ideas para salvar el planeta. Boadilla del Monte (Madrid): Ediciones SM.
> George, P. and Farran, T. (2019) Rescat planeta què podem fer per ajudar a salvar el planeta?. Barcelona: Editorial Juventud.
> Giannella, V., Marazzi, M. and Palma, C. (2019) Todos somos Greta : un manifiesto para salvar el planeta. Barcelona: Penguin Random House.
Disponible al repositori municipal bcnroc
> Bressols pel Clima: estratègia de les escoles bressol municipals per a la justícia climàtica (2023):
Us recordem que l’SDEA romandrà tancat del 27 de desembre al 5 de gener, ambdós inclosos.
Experiències dels centres de la xarxa
> La Protesta pel canvi climàtic de l’IE Tres Fonts de Les Corts
Aquest centre de la Xarxa va organitzar una manifestació el passat mes d’octubre per celebrar el dia contra el canvi climàtic. Des del nivell d’infantil, I3 fins a 4rt d’ESO, van redactar un petit article.
> Els contes per l’emergència climàtica de l’Institut Escola Trinitat Nova
Mitjançant un pòdcast amb històries molt emocionants, amb la implicació de l’alumnat de 4t d’ESO, el centre educatiu ha apropat als més petits la importància de tenir cura de l’entorn i el planeta.
> El vídeo sobre el canvi climàtica del CEE Escola Vidal Montserrat
L’alumnat d’aquest centre d’educació especial ha participat en un vídeo sobre el canvi climàtic que ha fet OXFAM, on es realitza una entrevista col·lectiva a gent gran amb alguns alumnes del centre.
> Els centres educatius de Nou Barris celebren les Olimpíades Verdes
L’any passat, la Casa de l’Aigua va acollir aquest esdeveniment de referència, amb diverses proves i jocs per conscienciar els infants sobre la importància de treballar plegats cap a un model més sostenible.
Microxarxa: Actuem pel clima
L’objectiu d’aquesta microxarxa és empoderar l’alumnat en la lluita contra el canvi climàtic i avançar cap al desenvolupament sostenible i la neutralitat d’emissions.
Els objectius són:
- Conèixer les característiques de l’emergència climàtica i el seu context, així com recursos per treballar-la a l’aula.
- Empoderar la comunitat educativa, dotant-los d’una eina de diagnosi per explorar quina és la seva petjada de carboni i el seu grau d’adaptació als impactes de l’emergència climàtica.
- Prendre partit en la lluita contra el canvi climàtic a través del desenvolupament d’iniciatives que permetin reduir la petjada de carboni i/o augmentar el grau d’adaptació dels centres educatius davant l’emergència climàtica.
> Més informació: Actuem pel Clima