Juliol sense plàstics: els secrets de l’èxit de les iniciatives de la Xarxa

..
15/07/2024 - 11:35 h - Emergència climàtica Ajuntament de Barcelona

Durant el mes de juliol, moltes ciutats del món commemoren el Plastic Free July o Juliol sense plàstics. Per aquest motiu, us descobrim a continuació algunes iniciatives que les organitzacions de la Xarxa B + S i del Compromís Barcelona Plàstic Zero estan liderant per minimitzar l’ús de plàstics d’un sol ús a Barcelona. 

Plastic Free July (“Juliol sense plàstics”), promogut per la Plastic Free Foundation, pretén ser una solució global a la contaminació plàstica, fent crides a milions de persones a escala mundial per optar per un medi ambient més sostenible. Aquesta iniciativa ha captivat més de 100 milions de participants de 190 països, i enguany inclou una sèrie de tallers i esdeveniments globals. Trobeu-ne un a prop vostre gràcies a aquest cercador virtual disponible.  

En l’àmbit local, aquesta iniciativa troba el seu equivalent al Compromís Barcelona Plàstic Zero (CBPZ), projecte que s’impulsa de la Xarxa Barcelona + Sostenible per donar resposta a aquesta crida global. A través de la reducció o eliminació dels plàstics d’un sol ús, el foment de l’ús de productes reutilitzables i la realització de projectes de sensibilització i formació, entre altres accions, el CBPZ busca sumar i visualitzar les iniciatives de les diferents organitzacions de Barcelona per aconseguir una ciutat lliure de plàstics.  

Així doncs, diverses organitzacions de la Xarxa B + S i del CBPZ, ofereixen exemples inspiradors d’accions sostenibles a escala local que poden unir-se a la lluita global contra la cultura del plàstic, servint-vos d’inspiració per la vostra. Descobrim-los tot seguit:  

“Take Away Retornable”: la nova iniciativa de Rezero

El projecte “Take Away Retornable” de Rezero, entitat de la Xarxa B +S que hi forma part del CBPZ, és una solució innovadora que busca reduir els residus derivats del menjar per emportar a la ciutat. Aquesta iniciativa promou l’ús de tasses, gots i bols retornables en llos de restauració, permetent als consumidors retornar-los per a la seva reutilització després de la higienització. Amb el suport d’entitats com l’Ajuntament de Barcelona, Urbaser i associacions locals, intenta consolidar un model d’economia circular que promogui un consum més sostenible. 

 A més, el projecte ha establert un programa de fidelització que recompensa tant els establiments com als clients que retornen els envasos amb premis com experiències culturals i esportives. Amb tot això, l’alternativa no només redueix l’ús de plàstics d’un sol ús i l’impacte ambiental d’aquests, sinó que també és econòmicament viable per als restauradors. 

Per un comerç més verd

Rezero també ha impulsat els últims anys la certificació “Comerç Verd” per comerços que de la ciutat que promouen la venda a l’engròs, productes de proximitat o de comerç just, fomenten la reutilització d’envasos i ofereixen productes a granel estalviant energia i aigua en el procés. 

Un exemple d’èxit: POTS

Un cas d’èxit del CBPZ és el de POTS.eco, una iniciativa innovadora que treballa al voltant de la gestió d’envasos reutilitzables. L’entitat recull envasos usats, els higienitza i els retorna als envasadors per a una nova utilització. Aquest procés cíclic allarga la vida dels envasos i contribueix a reduir la generació de residus, en línia amb els objectius del Compromís. Així doncs, aquest sistema redueix en un 94,5% les emissions de CO₂ i un 7,4% el consum d’aigua per envàs gestionat.  

Però no només s’obté un benefici sostenible; POTS també genera un impacte social en col·laborar amb la Fundació Portolà, donant suport a la integració laboral de persones amb capacitat intel·lectual i física.  

EcoFran: simplifica, dosifica, participa

EcoFran, empresa de la Xarxa B + S, especialitzada en la distribució de productes de neteja biodegradables i vegans, ofereix envasos de monodosi i biodegradables a les empreses de neteja i altres establiments que desitgin reduir la seva petjada plàstica 

També subministra productes de cel·lulosa, com paper higiènic, paper d’eixugamans i tovalloletes, produïts en cultius controlats de boscos reforestats. El seu objectiu és ajudar les empreses a reduir el consum de plàstic en tots els seus processos. Això inclou apartaments, hotels i empreses de neteja. 

El Centre Cívic Casa Orlandai aposta per la sostenibilitat

Per reduir l’ús de gots de plàstic d’un sol ús, el Centre Cívic Casa Orlandai, membre de la Xarxa B + S, ha implementat l’ús de gots reutilitzables en totes les festes, àpats populars, activitats, trobades i cessió a entitats de la Casa. Aquests gots es faciliten als usuari a canvi d’1 , que se’ls retorna quan retornen el got.  

En un esforç per evitar la compra de garrafes d’aigua en festes populars, el centre lloga gerres i utilitza l’aigua de l’aixeta. Aquest any, han comprat ampolles d’aigua de vidre retornables, una opció que ha esdevingut més sostenible i econòmica que llogar les gerres.  

A més, durant les activitats culturals com xerrades, taules rodones i col·loquis, el centre utilitza gots i gerres de vidre per als ponents. A l’oficina, s’han adoptat ampolles individuals d’alumini que es recarreguen a la font d’aigua o aixeta, promovent així la reducció de residus plàstics. 

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) lidera accions per eliminar els plàstics d’un sol ús

L’ASPB, membre de la Xarxa B + S i del CBPZ, des de 2023 ha estat impulsant l’eliminació del material plàstic d’oficina, la contractació de càterings sostenibles, l’adquisició de fonts d’aigua per reomplir ampolles reutilitzables i la promoció del reciclatge. Per fomentar la reducció del plàstic d’un sol ús, s’ha difós la iniciativa entre els diferents espais comunitaris i s’ha col·laborat amb altres entitats.  

En l’àmbit dels Serveis Generals, s’han substituït les llibretes i separadors de plàstic per uns de cartó, bolígrafs amb mines reutilitzables, i reduïdes papereres individuals, estalviant aproximadament 6.000 bosses de plàstic anuals. 

Al Laboratori, s’han reutilitzat 359 caixes de transport de mostres i 1.328 acumuladors de fred. També s’ha iniciat una prova pilot per reutilitzar les ampolles de les mostres d’aigües de consum humà i s’està gestionant la reutilització dels contenidors de residus infecciosos.  

Els CAP de l’APBCN, tot un exemple pel sector sanitari

Els Centres d’Atenció Primària (CAP) de l’APBCN, membres de la Xarxa B +S, han reduït l’ús de gots d’un sol ús entre el 2018 i 2023. El consum ha passat de 41 gots per cada 1.000 visites el 2018 a 17 gots actualment, una disminució del 39%. A més, el 97% dels gots d’un sol ús utilitzats el 2023 són de paper, comparat amb un 24% el 2020.  

Per aconseguir-ho, han eliminat els gots de plàstic d’un sol ús dels menjadors i de les màquines de cafè i fonts d’aigua, alhora que s’ha incentivat l’ús de gots reutilitzables entre els professionals. 

A més, des d’abril del 2023, amb la implementació del nou servei de bugaderia, les bates netes del personal sanitari ja no es lliuren en bosses de plàstic individuals. Aquest canvi ha permès estalviar 200.000 bosses de plàstic cada any, considerant que es netegen aproximadament 51.000 quilos de bates cada any. 

En últim lloc, els CAP de l’APBCN treballen per eliminar les papereres innecessàries i deixar només les imprescindibles per poder recollir de manera selectiva cada residu. Aquesta acció ha conduït a una reducció del 30% en la quantitat de papereres de rebuig en les despeses associades a les bosses de residus en molts centres. 

La iniciativa circular de la Cooperativa de supermercats Consum

La Cooperativa de supermercats Consum forma part del Compromís Barcelona Plàstic Zero i s’encarrega de distribuir aliments i altres productes a través dels seus supermercats Consum, i la seva franquícia Charter. 

Darrerament, han començat a transformar el poliestirè expandit (EPS) recuperat a les seves plataformes en mobles per a la secció de forn dels seus supermercats. Després de recollir aquest residu plàstic, el separen per reciclar-lo i transformar-lo en un compost plàstic. Aquest nou recurs es fa servir per fabricar diferents elements del mobiliari. La iniciativa ha permès la recuperació de 10.000 kg de plàstic i s’ha implementat en 124 botigues des de 2022, amb la previsió d’arribar al 100% dels supermercats el 2025. 

Aquest enfocament en el reaprofitament de materials manté el compromís de la Cooperativa amb la sostenibilitat i l’economia circular, alineant-se amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides (ODS). A més, aquesta pràctica és aplicable a altres empreses del sector i a qualsevol empresa de la cadena de subministrament capaç de recuperar aquest residu.  

Bon Preu revoluciona amb caixes ecològiques

Aquesta cadena de supermercats ha introduït caixes de polietilè d’alta densitat en les seves 170 peixateries amb l’objectiu de reduir l’ús de plàstic. Aquestes noves caixes són fàcils de netejar, reciclables, lleugeres i apilables, fet que les fa molt pràctiques i ideals per a múltiples usos.  

La cadena de supermercats forma part del CBPZ, i compta amb la col·laboració de proveïdors i gestors logístics per promoure una major eficiència en l’ús dels recursos. Gràcies a la introducció d’aquestes caixes ecològiques, estalviaran 1.020.000 caixes de porexpan anualment. 

“Sostenabbabilidad”: la fórmula sostenible d’ABBA Hoteles

Ara, a les habitacions de la cadena hotelera Abba Hoteles, membre de la Xarxa B + S i del CBPZ, s’utilitzen productes de cosmètica a granel envasada en paper, raspalls i pintes de midó de blat de moro (PSM), llapis en comptes de bolígrafs, bosses de paper en lloc de plàstic, calçadors de fusta i minibars amb ampolles retornables i aigua ozonitzada. Els impresos, a més, són reciclats o utilitzen codis QR, i s’usen productes de neteja ecològics, amb ampolles reutilitzables i bosses biodegradables.  

Al bufet d’esmorzar, han reemplaçat les monodosis de mantega i confitures en plàstic per paper i  dispensadors respectivament. Els iogurts i galetes ara se serveixen en envasos de vidre a granel, les infusions en paper ecològic, i olis i salses en envasos de vidre. 

En l’àmbit de còctels i restauració, s’utilitza aigua filtrada o per osmosi de kilòmetre zero. Els còctels es serveixen amb bases ceràmiques, de fusta o bambú. Els materials de paper utilitzats són reciclats i els taps dosificadors estan dissenyats per minimitzar el residu.  

Tots aquests esforços han contribuït a reduir la petjada de carboni aproximadament en 3,5 quilos el 2022. 

Ohla Hotel Barcelona advoca pel turisme sostenible

Finalment, en un pas significatiu cap a la sostenibilitat, l’Ohla Hotel Barcelona, membre de la Xarxa B + S i del CBPZ, ha reemplaçat recentment les targetes de plàstic d’entrada a les habitacions i les que s’utilitzen per activar la llum amb versions de fusta.  

Durant l’últim any, també han eliminat tots els envasos de plàstic dels articles del bufet d’esmorzar que es presenten amb porcions individuals i han substituït els envasos de plàstic individuals dels productes de bany (ara, de cosmètica natural) per envasos més grans que es poden reomplir.  

Totes aquestes iniciatives demostren que és possible reduir la dependència dels plàstics d’un sol ús i avançar cap a un model de consum més responsable i sostenible. Animem a tothom a participar en el “Juliol sense plàstic” i convidem a tots els comerços i entitats a sumar-se al Compromís Barcelona Plàstic Zero per col·laborar en la creació d’una ciutat lliure de la cultura dels plàstics.