Iniciatives ecosocials per a protegir col·lectius de risc
Us presentem dos projectes pioners que busquen solucions a la crisi climàtica, des d’un vessant ecosocial i de salut, i que han comptat amb suport econòmic i tècnic de les Subvencions pel Clima de l’Ajuntament de Barcelona.
> “Viure l’embaràs a Barcelona: dones i persones gestants davant l’emergència climàtica”. Grup d’Investigació i Laboratori de Prestació de Serveis AFIN, Universitat Autònoma de Barcelona.
L’objectiu d’aquesta iniciativa és conèixer les experiències de les persones gestants i/o lactants en relació als efectes del canvi climàtic i la contaminació ambiental a Barcelona. D’aquesta manera, es vol contribuir a crear noves línies, protocols i polítiques en les institucions de salut i en el govern de la ciutat de Barcelona dirigides a atendre millor els reptes que enfronta aquest col·lectiu. La recerca compta també amb la col·laboració de l’Hospital de Sant Pau, l’Hospital Sant Joan de Déu i l’Hospital del Mar.
El projecte busca disminuir les dificultats que enfronta un dels grups més vulnerables de la ciutat: les persones gestants; generar accions per tenir-ne cura en funció de les seves necessitats específiques com ara la seva etapa vital, salut i situació socioeconòmica; i, finalment, promoure el desenvolupament sostenible de les persones que habiten la ciutat.
Per aconseguir-ho, l’equip impulsor està realitzant entrevistes amb persones de tots els districtes de la ciutat que hagin estat en període de gestació en algun moment entre el 2022 i 2024 (si una persona ha tingut una pèrdua reproductiva en algun punt del seu embaràs en aquest període, també està convidada a participar) o bé, que actualment estiguin en període de lactància. A partir de les temàtiques sorgides a les entrevistes, s’elaborarà una enquesta de gran abast dirigida a obtenir un coneixement més ampli de les experiències d’aquest col·lectiu. Per tenir una mostra representativa de la ciutat, es preveu entrevistar a 4 persones de cada districte de Barcelona. Per completar la mostra, s’estan buscant persones d’aquests cinc districtes: Ciutat Vella, Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris. Si voleu participar-hi, podeu contactar amb anna.molas@uab.cat o emplenar aquest formulari
>“Iniciatives per Mesures d’adaptació a les onades de calor/fred de les persones en situació de prostitució”. Metges del món.
El projecte pretén diagnosticar la situació de vulnerabilitat i riscos associats de les persones en situació de prostitució en la ciutat de Barcelona, enfront les onades de calor i fred i la pobresa energètica, de forma participativa. L’objectiu és generar coneixement, instal·lar capacitats, formar a entitats i implementar accions concretes d’adaptació.
En primer lloc, es van realitzar grups focals amb titulars de drets i entrevistes a informats clau (entitats que tracten amb persones en situació de prostitució ) per avaluar com afecten les onades de calor i fred a les dones que exerceixen la prostitució a Barcelona. Després de recollir i avaluar els resultats mitjançant un diagnòstic participatiu i es van definir accions i productes dirigits a cobrir les necessitats descobertes.
Dues de les principals dificultats exposades per les persones que van participar en el procés van ser la forta exposició al sol i les complicacions per a la pell, així com l’increment de plagues (especialment mosquits i xinxes).
Amb aquests resultats, es van buscar donacions i es van organitzar sortides al carrer per repartir material preventiu durant els mesos d’estiu com, per exemple, aigua floral de citronel·la, crema solar i ventalls per combatre la calor.