Es presenta la “Guia per construir Futurs imPOSSIBLES: l’ESS en transició”
La Xarxa d’Economia Solidària (XES), Coòpolis i Espai Ambiental presenten aquesta guia, fruit dels aprenentatges extrets del projecte Futurs imPOSSIBLES, que recull exemples inspiradors i recursos per fer de l’ESS un actor central per a la transició ecosocial.
La Xarxa d’Economia Solidària, Coòpolis i Espai Ambiental fa tres anys van iniciar el projecte Futurs imPOSSIBLES, un projecte que es va marcar com a objectiu situar la transició ecosocial al centre de l’estratègia de l’Economia Social i Solidària catalana. Ara, fa pública la “Guia per construir Futurs imPOSSIBLES: L’ESS en Transició”, fruit de la feina extreta del projecte.
El document recull els aprenentatges d’aquests anys, especialment a través dels tallers participatius de construcció d’escenaris de futur i el Fòrum per la Transició Ecosocial. A la guia es recullen exemples inspiradors i recursos per a fer que l’ESS sigui un actor central per a la Transició Ecosocial.
El contingut s’articula al voltant de 5 àmbits d’intervenció per a entitats de l’ESS:
- Reduir l’impacte ambiental del consum i les compres
- Aplicar la mirada ecofeminista en l’organització del treball
- Orientar l’activitat econòmica cap a la transició ecosocial
- La sensibilització i activació de la seva comunitat directa
- L’acció sociopolítica per reclamar canvis per una transició ecosocial
Pobles i barris en transició
En consonància amb la guia, Coòpolis, l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial (acTe) i la XES van organitzar el 3 d’octubre la “Jornada pobles i barris en transició” per posar el focus en com podem generar processos de transició ecosocial en els quals la democràcia tingui una centralitat, tant des de les institucions com des del carrer i d’autoorganització popular. Per això, la jornada es va dividir en dues parts. El matí es va dedicar a les institucions i en com es poden implementar polítiques d’innovació democràtica i desenvolupament local per la transició ecosocial, i la tarda a debatre sobre quina manera podem construir futur des de l’autoorganització popular, d’acord amb el cooperativisme, les comunitats i els moviments socials.
A la jornada es va constatar la importància d’impulsar processos de transformació ecosocial des de l’àmbit local, essent conscients, això sí, de les limitacions i condicionants del context. Així, es tracta d’identificar aquelles escletxes on, tant administracions com societat civil, poden treballar per reforçar el teixit comunitari, construir alternatives econòmiques i animar a la ciutadania a mobilitzar-se per una transició justa.