Engeguem els reptes de ciutat sobre descarbonització i estalvi d’aigua: us hi sumeu?

..
15/07/2024 - 11:09 h - Emergència climàtica Ajuntament de Barcelona

La setmana passada va tenir lloc la primera sessió per assentar les bases d’aquest nou mètode de treball que busca el major impacte possible en la ciutat amb la contribució del màxim d’agents. Hi van participar una trentena d’organitzacions. Les sessions dirigides a centres educatius i ciutadania es preveuen a la tardor. 

El nou Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible 2024-2034, recentment presentat institucionalment, fomenta els reptes de ciutat: un nou mètode de treball que ha de permetre assolir el major impacte possible en la ciutat en referència a temàtiques d’especial rellevància, tot aglutinant el màxim d’agents compromesos possible. 

Descarbonitzem-nos” i “Estalviem aigua” són els reptes de ciutat prioritaris marcats per emprendre en aquest primer període 2024-2026. La primera crida a la participació ha sumat un centenar d’organitzacions i persones que contribuiran a la descarbonització de la ciutat i a la millor gestió de l’aigua a través d’accions, projectes o mesures des dels seus camps d’actuació, i s’espera que aquesta xifra continuï creixent. 

L’objectiu concret del repte “Descabonitzem-nos” és reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle un 80% el 2030, a raó d’un 15% anual (o equivalent), i el d’“Estalviem aigua” és arribar a 90 litres per habitant i dia pel que fa al consum domèstic, i una reducció del 15% en els usos comercials i industrials i del 10% en els usos municipals. 

La setmana passada va tenir lloc la primera sessió amb les organitzacions adherides als reptes per tal d’assentar les bases d’aquest nou mètode de treball, en què van participar prop de 30 organitzacions. Les sessions dirigides en especial a centres educatius i ciutadania es preveuen a la tardor.  

 Què implica participar en els reptes de ciutat? 

Participar en un o més reptes de ciutat significa prendre mesures o dur a terme accions o iniciatives que contribueixin a assolir els objectius marcats, recollir dades que donin suport a les accions, compartir-les per comptabilitzar-les de manera conjunta amb la resta d’agents i obtenir l’impacte agregat del repte col·lectiu de ciutat, i fer-lo visible. 

Totes aquelles organitzacions i persones adherides als reptes podran comptar amb l’assessorament de la Secretaria dels Reptes (orientació, eines i acompanyament) per a dur a terme les seves accions, mesures o projectes; podran treballar en xarxa amb altres organitzacions i establir sinergies;  contribuiran a uns objectius comuns de ciutat, esdevenint exemple d’actuació: membres d’una xarxa d’agents compromesos amb una ciutat més pròspera, inclusiva, equitativa, resilient i responsable; i comptaran amb un posicionament estratègic, una alineació amb valors RSC i comunicació envers la resta de la ciutat.

Sumeu-vos-hi! 

Com podem contribuir en els reptes?

S’han fixat diferents línies de projectes, per a cada repte, que han de permetre aglutinar les contribucions de cadascun dels agents que hi participen. En el cas de la descarbonització són: 

  • Estalvi i eficiència energètica. 
  • Endollem-nos a les renovables, contractem energia verda i sumem-nos a l’autoconsum compartit. 
  • Eliminem combustibles fòssils, descarbonitzem la climatització i les cuines i apostem per una mobilitat sostenible. 

Mentre que per al repte d’estalvi d’aigua, els projectes són: 

  • Estalviem aigua i adaptem el verd a la sequera. 
  • Afavorim els recursos hídrics alternatius, incrementem l’ús de l’aigua de pluja, aigües grises, aigua freàtica o regenerada i recuperem la permeabilitat dels sòls. 
  • Limitem la pressió del medi receptor i evitem la contaminació de l’aigua de rius i del mar.
     

Us animem a sumar-vos-hi com a organitzacions i com a veïns i veïnes de la ciutat a títol personal.