Les entrevistes en vídeo als experts i expertes del cicle ‘Transicions: Debats per a una nova economia’
Parlem de l’economia del Dònut, la salut planetària i la cultura dels límits amb les tres persones expertes de reconeixement internacional que van participar en el cicle en què es van tractar les principals crisis socioambientals a les quals ens enfrontem com a societat.
Durant el mes de juny van tenir lloc un seguit de conferències amb experts de reconeixement internacional per fer visible les principals problemàtiques socioambientals que tenim a causa del model econòmic vigent i la transició necessària per superar-les. L’objectiu d’aquestes sessions era situar aquestes crisis socioambientals al centre de l’agenda cultural, identificar reptes i oportunitats locals per enfrontar-les, a través de conferències obertes a tota la ciutadania i debats amb experts locals, tècnics municipals i algunes organitzacions.
Aprofitant la seva participació en el cicle “Transicions: Debats per a una nova economia”, els vam entrevistar. Us compartim els vídeos de les entrevistes:
Kate Raworth – L’economia del Dònut
Kate Raworth és una economista ecològica i creadora de la teoria de l’economia Dònut, que desenvolupa al llibre que va publicar el 2017, traduït a més de 20 idiomes, “L’economia del dònut: set formes de pensar com un economista del segle XXI”. Amb el concepte Dònut proposa un nou model econòmic que deixi de cercar la riquesa financera sense fi i tingui com a objectiu satisfer les necessitats de totes les persones sense sobrepassar els límits del planeta.
Podeu recuperar la conferència sobre l’Economia del Dònut aquí.
Josep Maria Antó – Salut Planetària
Josep Maria Antó és un investigador Sènior, exdirector Científic de l’ISGlobal i Catedràtic de Medicina de la UPF-Hospital del Mar. Des del 2016 lidera una estratègia per a la Salut Planetària tant a ISGlobal com a la UPF perquè aquest nou concepte es difongui i s’adopti internacionalment. La Salut Planetària és una nova àrea de coneixement que se centra en la interrelació entre la salut humana i la salut dels sistemes naturals de la Terra, així com en buscar respostes que tinguin co-beneficis entre les dues.
És codirector del Màster Interuniversitari de Salut Planetària UOC-UPF-ISGlobal, que va iniciar-se el 2021. Actualment, també és copresident de la plataforma Europea del Lancet Countdown on Health and Climate Change.
Podeu recuperar la conferència sobre Salut planetària aquí.
Giorgos Kallis – Cultura dels límits
Giorgos Kallis és llicenciat en Química i màster en Enginyeria Ambiental per l’Imperial College, doctorat en Política Ambiental per la Universitat de l’Egeu i un segon màster en Economia per la Barcelona Graduate School of Economics. És professor de l’ICREA, on imparteix classes d’economia ecològica, i ecologia política i decreixement.
Al llibre ‘Límits. Per què Malthus es va equivocar i per què els ecologistes haurien de preocupar-se’ fa una defensa dels límits, en contra de la fantasia de les societats modernes amb expansió il·limitada.
Podeu recuperar la conferència sobre la cultura dels límits aquí.