L’entrevista: Petit Suc
“Volem que aquestes accions que prenem en el nostre comerç inspirin a altres persones a fer-les també, ja que és beneficiós per a tots i totes. Volem, a més, aprendre noves maneres de comprometre’ns més i més amb una Barcelona més sostenible”, Marianno Chitarrini, fundador de Petit Suc.
A Petit Suc, un local ubicat al carrer del Bruc 126, són experts en sucs i smoothies naturals. Els elaboren amb fruita ecològica, al moment i amb fruita de temporada de productores de proximitat. A més, també fan cafè d’especialitat, matxa, i delícies per menjar.
Què oferiu a Petit Suc?
Oferim sucs i batuts naturals, fets al moment, i amb fruita ecològica.
La fruita que utilitzem és de proximitat, d’una cooperativa catalana, i de temporada. Canviem la nostra carta quatre vegades a l’any, com les estacions, per adaptar els nostres productes a la fruita i verdura de cada estació.
Com feu front al malbaratament alimentari des del vostre comerç?
Tenim un sistema intern de procés de comanda de la matèria primera, de l’emmagatzematge adequat per a cada producte, i de la seva utilització per a realitzar els nostres sucs i batuts. D’aquesta manera, hem aconseguit optimitzar els nostres processos de manera que gairebé no produïm desaprofitaments de matèria primera. En els últims tres mesos, aquests van ser inferiors a l’1%.
D’on traieu la fruita que feu servir? Per què és important menjar fruita de temporada?
La comprem a una cooperativa ecològica catalana. Triar fruita i verdura de temporada ajuda a reduir l’impacte ambiental, ja que:
- Minimitza les emissions de CO2, perquè evita el transport de zones de cultiu llunyanes.
- Redueix el consum energètic.
- Respecta el cicle natural de la producció.
A més, la naturalesa és sàvia i sap el que el nostre cos necessita en cada estació. Els aliments d’estiu tenen molta vitamina A i presenten un alt contingut aquós, sent ideals per a protegir la pell enfront del sol i afavorir la hidratació. Per contra, els aliments d’hivern són rics en vitamina C i ens ajuden a compensar la falta de sol i a reforçar les defenses. També cal destacar, que menjant fruita de temporada es fomenta el desenvolupament i l’economia dels productors locals.
Quines alternatives sostenibles d’envasos i embalatges feu servir?
Fem servir només embalatges sostenibles, de cartó majoritàriament, incloses les tapes dels gots.
Encara no fa un any que vau començar a vendre sucs. Quines són les principals dificultats que es poden trobar els petits comerços com vosaltres per impulsar la sostenibilitat?
La utilització de matèria primera, serveis, i altres consums sostenibles, almenys en aquesta època encara, implica majors costos per a l’empresa, ja que no s’utilitzen processos més econòmics que atempten contra el medi ambient. Per tant, el tema de la competitivitat contra altres comerços que no l’apliquen, es converteix en un tema a tenir en compte. Nosaltres preferim ser fidels a aquestes línies que plantegem des del nostre començament, i els nostres clients estan contents, i saben el que trobaran sempre en Petit Suc.
Fa pocs mesos que us vau adherir a la Xarxa Barcelona + Sostenible. Què us va fer participar-hi? Què us aporta?
Volem que aquestes accions que prenem en el nostre comerç inspirin a altres persones a fer-les també, ja que és beneficiós per a tots. Volem, a més, aprendre noves maneres de comprometre’ns més i més amb una Barcelona més sostenible.
Què és el que més valoren els usuaris i usuàries que venen al vostre comerç? Creieu que cada cop la gent és més conscient de la importància de la sostenibilitat?
El que més valoren els nostres clients, a més de la nostra atenció pròxima i amable, són la qualitat i sabor dels nostres productes. Del qual el secret és la bona combinació de fruites i verdures ecològiques, de temporada, i de proximitat. Sí que cada vegada la gent és més conscient de la importància de la sostenibilitat, sobretot el públic local. Ens adonem pel retorn que obtenim en la conversa amb els clients.
Per què el vostre comerç és important a una ciutat com Barcelona?
Creiem que negocis sostenibles són importants per a totes les ciutats, grans i petites. Però encara més en una ciutat com Barcelona, on per totes les seves virtuts atreu més i més al turisme, i on és fàcil que el concepte dels comerços es ‘desvirtuï’ cap al fàcil, econòmic i mancat d’identitat. És necessari que es continuïn creant ofertes de qualitat, sostenibles ecològicament i de cara al turisme i els habitants locals.
Què és el que més us agrada de la vostra feina?
De cara al públic, la satisfacció de cada client que ens diu “boníssim” en provar el seu suc. I en el back-office, el moment de creació de sucs i batuts, nostre juice-lab.
Voleu que us entrevistem i sortir al butlletí de la Xarxa B+S?
Tan sols heu d’omplir aquest formulari i us contactarem per a concertar una entrevista. Animeu-vos a compartir la vostra tasca de sostenibilitat amb la resta de la Xarxa!