L'Entrevista: La Barqueta peix de proximitat

..
02/11/2023 - 14:42 h - Comerç i mercats Ajuntament de Barcelona

“Des de les llotges s’està treballant amb el projecte ‘Pesca Neta’ que té per objectiu retirar diàriament les deixalles del mar per a reciclar-les i reutilitzar-les”, Montse Millán, propietària de La Barqueta Peix de proximitat.

A què es dedica La Barqueta Peix de proximitat? 

La Barqueta Peix de proximitat és una peixatera del Mercat de les Corts on només es ven peix del Mediterrani. És peix directe de la llotja de Barcelona o altres llotges dels ports del Mediterrani. L’únic peix que tenim de fora és el “salmó sostenible”, que rep aquest nom perquè no li injecten ni hormones ni antibiòtics.

A les parades dels mercats habitualment s’utilitzen molts embolcalls de plàstic d’un sol ús. Com n’eviteu o en reduïu el seu ús?  

Recentment hem implantat els embolcalls de sacs de paper amb una petita finestra de plàstic. D’aquesta manera podem anar retirant les safates de plàstic d’un sol ús. Per altra banda, utilitzem bosses de nansa compostables que es poden reciclar al contenidor de l’orgànic.

Heu regalat carmanyoles i bosses isotèrmiques reutilitzables. Com ho ha rebut la clientela?  

La gent està molt contenta i la veritat és que les fan servir molt per venir a comprar a la parada.

La comunitat científica afirma que l’any 2050 hi haurà més plàstics que peixos al mar. Com es veu aquesta problemàtica des de les peixateries? Teniu algun projecte que hi treballi? 

Des de les llotges s’està fent el projecte “Pesca Neta”, que té per objectiu retirar diàriament les deixalles que pesquen els vaixells. Al final de cada jornada, es porten al port tots els residus i es classifiquen per a reciclar-los i reutilitzar-los. En aquesta iniciativa hi treballen 32 confraries de pescadors de les Federacions Territorials de Girona, Barcelona i Tarragona que busquen sensibilitzar sobre la importància de la preservació de l’ecosistema marí.

Com vau conèixer la Xarxa Barcelona + Sostenible? Col·laboreu amb alguna altra entitat de la Xarxa? 

La meva companya hi treballa i feia temps que em rondava el cap formar-ne part. De tant en tant col·laborem amb l’entitat de la Xarxa B+S “El peix al plat”, que promou un consum de peix sostenible. Quan trobo algun exemplar estrany de peix li porto a l’Ana Bozano, la fundadora de l’entitat, perquè pugui ensenyar-lo en els seus tallers.

Al final del dia sempre sobra una mica de peix que no es ven. Com el gestioneu? Treballeu per evitar el malbaratament alimentari? 

El peix sobrant el donem a les xarxes d’aliments al barri i sempre intentem comprar el peix just per a la venda del dia.

Què és el que més t’enorgulleix de la teva feina?   

Que faig el que m’agrada i sempre explico els problemes derivats de la pesca als clients i clientes i com treballem per fer-la més sostenible.