L’entrevista: Gremi de Cinemes de Catalunya
“És important transmetre el missatge de la sostenibilitat i comptar amb la col·laboració dels nostres espectadors per facilitar la transició ecològica dels cinemes”, Pilar Sierra, Directora del Gremi de Cinemes de Catalunya.
Com a Gremi, què podeu aportar en termes de sostenibilitat dins el vostre sector? i a la ciutat?
El sector dels cinemes té un paper destacat en la promoció de la sostenibilitat. La renovació tecnològica que experimenta el sector ens fa ser més eficients i ens permet ser un dels principals agents de la conscienciació ambiental. Així i tot, és crucial que la sostenibilitat mediambiental sigui també econòmica, per tal de garantir la viabilitat dels cinemes a llarg termini. Les prioritats d’actuació en aquest sentit han de tenir en compte aquest aspecte, especialment des que el sector s’enfronta a nous reptes competitius.
Per tant, el paper del Gremi de Cinemes de Catalunya és, principalment, proporcionar el suport necessari a les sales de cinema i facilitar la participació dels cinemes en col·lectius dedicats a la sostenibilitat. A través d’aquestes connexions, poden estar en contacte amb altres actors culturals i empresarials que també treballen en pro del medi ambient.
Com fomenteu/impulseu la sostenibilitat entre els vostres cinemes?
A través de diverses iniciatives. Aquestes inclouen la renovació tecnològica, per reduir el consum energètic, la implementació de mesures per reduir els residus, la promoció d’un canvi de mentalitat i conscienciació entre els nostres espectadors i l’adopció de pràctiques més sostenibles en general.
Als cinemes teniu una gran capacitat per arribar al ciutadà, generar consciència sobre el nostre entorn i ser agents de transformació de la societat. Teniu alguna campanya especial o quina sortida li doneu als documentals, curtmetratges i pel·lícules que tracten temes d’aquest àmbit?
És important transmetre el missatge de la sostenibilitat i comptar amb la col·laboració dels nostres espectadors per facilitar la transició ecològica. El nostre principal objectiu és sensibilitzar la població sobre la sostenibilitat, amb iniciatives com la implementació de nous envasos reutilitzables.
A més, estem considerant fer campanyes per millorar la conscienciació social. Els últims anys, però, hem anat projectant documentals com ara el curtmetratge “Una veritat incòmoda”, que tracta sobre el canvi climàtic, l’escalfament global i la crisi planetària, i “El Planeta dels Humans”, que té com a arguments principals la crisi ambiental i el blanqueig verd, per tal de continuar amb la tasca pedagògica sobre aquest tema.
El sector del cinema és un sector que s’ha de reinventar constantment per adaptar-se a la nova realitat del sector amb un consum creixent a través de plataformes. Com esteu trobant l’equilibri entre aquesta evolució constant i integrar millores per cuidar l’entorn?
El nostre sector és dinàmic i està en constant evolució per adaptar-se a les noves tendències i formes de consum, especialment amb l’augment de les plataformes digitals. Trobar l’equilibri entre aquesta evolució i la integració de millores per cuidar l’entorn és un repte essencial que estem abordant de manera proactiva.
És cert que la pandèmia va afectar el nombre d’espectadors a les sales de Catalunya de manera significativa. Tot i això, malgrat les restriccions i el confinament, prop de 5 milions de persones van assistir als cinemes catalans durant el 2020. És cert que aquesta xifra és notablement inferior als 18 milions de l’any anterior, però demostra la importància de la cultura per a una gran part de la població.
Personalment, crec que podem conciliar aquestes dues realitats. Confio que els cinemes continuaran recuperant visites, ja que l’experiència de gaudir una pel·lícula a la pantalla gran no es pot replicar a casa. A més, molts cinemes estan reinventant-se per captar una audiència més àmplia i diversa.
Sens dubte, és molt important abordar aquesta evolució des d’una perspectiva sostenible, tant des d’un punt de vista mediambiental com econòmic. A mesura que es realitzen inversions i es porten a terme millores, estem encaminant-nos cap a una gestió més sostenible. L’equilibri entre la innovació i la sostenibilitat és clau, i estem treballant per trobar-lo de manera eficaç.
A la vostra activitat el consum energètic podria ser uns dels eixos principals a treballar, com ho esteu abordant?
Els cinemes de Barcelona estan abordant el consum energètic de diverses maneres. Primerament, s’estan implantant plaques solars per a l’autoconsum. Durant l’estiu passat, vam patir un augment significatiu en el preu de l’energia, el que ens va incentivar a adoptar noves mesures. També s’estan realitzant canvis en tots els equips energètics, com ara els aparells d’aire condicionat de les sales de cinema, la instal·lació d’aixetes que limiten el cabal d’aigua i altres petites accions que contribueixen a l’estalvi energètic i de recursos. A part d’això, hem renovat tots els nostres sistemes d’il·luminació perquè siguin més eficients amb ajuda de les llums LED.
D’altra banda, hem implementat canvis importants en els projectors. Actualment, utilitzem projectors més eficients i estem transicionant cap a una nova generació de tecnologia amb projectors làser, els quals no requereixen bombetes i ofereixen un estalvi energètic substancial.
Avui dia hi ha un greu problema amb la generació de residus d’un sol ús. Esteu treballant aquesta línia de millora? Quines barreres us trobeu?
Els cinemes estan abordant la qüestió dels residus activament. Algunes iniciatives que estem implementant inclouen l’assessorament i el suport dels nostres proveïdors, especialment aquells relacionats amb aliments i begudes, per adaptar-se a les noves normatives mediambientals. Això implica sessions d’assessorament per explicar les regulacions i fomentar la reducció dels envasos d’un sol ús.
Anualment, Barcelona acull una conferència internacional sobre el sector de sales de cinema, on s’organitzen tallers i activitats centrades en la sostenibilitat. A més, s’estan introduint noves regulacions en l’àmbit estatal i català que promouran una reducció dels residus idel malbaratament alimentari als cinemes.
Malgrat els progressos, reconeixem que encara hi ha barreres a superar, especialment en termes de sostenibilitat financera. Les alternatives sostenibles han de ser viables econòmicament, però estem compromesos a continuar treballant per trobar solucions que siguin factibles en tots els sentits.
Quan i com vau conèixer B+S? Què us va fer participar-hi?
El nostre primer contacte amb la xarxa va ser el 2004, quan ens vam subscriure a l’Acord Cívic de l’Ajuntament de Barcelona per difondre les ordenances municipals sobre la separació de residus als nostres cinemes. Això va suposar una aplicació activa d’aquesta normativa. Ara, la nostra implicació va més enllà, buscant una millora ambiental i empresarial global.
En iniciar la definició dels nostres objectius, vam reconèixer les iniciatives sostenibles ja en marxa als nostres cinemes. Formar part de la Xarxa B+S ens ha proporcionat una estructura per ordenar aquestes accions i integrar-nos en un col·lectiu més ampli d’actors i sectors, tots ells compromesos amb cuidar l’entorn.
Actualment, estem en un procés de renovació de la Xarxa Barcelona + Sostenible. Per quins motius voleu tornar a reafirmar la vostra vinculació amb la xarxa?
Tenim la intenció d’assistir a una de les sessions de benvinguda per entendre els termes i les metes de manera més profunda, ja que formar part de la xarxa ens motiva a continuar col·laborant amb altres sectors de la ciutat per impulsar iniciatives que promoguin la sostenibilitat i l’eficiència. A més, creiem fermament en la importància de treballar estretament amb altres comerços i entitats per fer de Barcelona una ciutat més sostenible per a tothom.