Recursos del Servei de Documentació d’Educació Ambiental sobre el mar

..
02/07/2024 - 12:48 h - Medi ambient i sostenibilitat Ajuntament de Barcelona

Us presentem aquest recull de llibres i materials pedagògics en préstec sobre el mar i litoral, amb el qual podreu acostar la mirada blava a les aules.

Jocs 

El Missatge de les meduses: descobrint l’oceà 

Autores: Macarena Marambio (Autora), Janire Salazar (Autora), Ainara Ballesteros (Col·laboradora), Laura López Castillo (Il·lustradora), Institut de Ciències del Mar (Entitat editora), Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (Entitat patrocinadora). 

El joc ofereix una manera entretinguda d’aprendre sobre el medi marí i especialment sobre les meduses. Malgrat complir un paper fonamental als ecosistemes marins, la presència de meduses també pot ser un indicador cridaner de desequilibris que estan tenint lloc a l’oceà, implicant molts efectes negatius als seus ecosistemes i la seva biodiversitat. 

BCN Peixos : un joc per a totes les edats 

Autores: Anèl·lides (2023) 

Joc familiar consistent en aconseguir el nombre més gran d’espècies d’un dels 7 grups que hi ha: els ràpids, els gregaris, els mimètics, els poderosos, els colorits, els caçadors i els territorials. Cada carta té una il·lustració del peix, així com l’estat en què es troba (si està en perill d’extinció, si és vulnerable…) i una frase que el representa. 

Maletes 

Hi ha dues Maletes pedagògiques del mar disponibles per demanar en préstec a l’SDEA. Una està dissenyada especialment per utilitzar amb els més petits, d’entre 0 i 3 anys, mentre que l’altra ofereix activitats d’educació infantil, primària i secundària. 

> Més informació: Recursos de l’SDEA 

Llibres  

> El gran llibre del mar. Zommer, Y., i Tornero, S. (2018) Barcelona: Editorial Joventut. 

Amb aquest llibre podreu descobrir tota mena de criatures marines esmunyedisses, lluents, fortes i estranyes. Deixeu-vos sorprendre per les curiositats del món submarí amb El gran llibre del mar. 

Oceanarium. Trinick, L., White, T. i Díaz, L. F. (2022). Madrid: Impedimenta (Visita nuestro museo). 

Llibre espectacular de gran format i il·lustrat, que conté informació sobre més de 200 criatures: des del plàncton microscòpic fins a l’animal més gran que hagi viscut mai a la Terra. Un aquari obert a totes hores! 

La vida secreta de los océanos. French, J., McElfatrick, C. i Giró i Anglada, R. (2021). London: Dorling Kindersley (Para mentes curiosas). 

Aquest llibre ajuda els lectors joves a conèixer la vida que amaguen mars i oceans, i a descobrir com poden ajudar a cuidar-los. També mostra detalls sorprenents sobre com els animals es diverteixen a l’oceà, com cuiden les seves criatures, o com interactuen entre ells.   

Atles del mar : fets i dades sobre les amenaces als ecosistemes marins. Bähr, Ulrich (2019). Barcelona: Edicions de la Universitat de Barcelona. 

El mar és alhora lluminós i obscur, càlid i gèlid, acollidor i inhòspit, plàcid i temible, proper i inabastable. És l’ecosistema més vast, remot i desconegut del planeta. Acull una biodiversitat altíssima, de la qual tot just coneixem una petita part, i ens proporciona recursos de tota mena, vius i no vius. 

> Un mar de plàstics. Blom, Kirsti (2018). Barcelona: Takatuka. 

Anàlisi de com l’oceà s’està convertint en un abocador que afecta greument la salut de la fauna i la flora marines. La història d’un fulmar boreal, una au marina que habita les costes de l’Atlàntic Nord, es converteix en el fil conductor que serveix per exposar les conseqüències de l’ús massiu i irresponsable del plàstic i la necessitat de limitar-ne dràsticament el consum. 

El mar que més m’estimo. Berloso, Laia (2020). Barcelona : La Galera. 

Quan en Biel es capbussa al mar, descobreix que alguna cosa no va bé: l’aigua és bruta i hi ha plàstics i deixalles per tot arreu… Això no pot ser. Ha de salvar el mar costi el que costi. cuidar el planeta és important. Al final del llibre s’inclou informació sobre els plàstics i consells per deixar de consumir-ne. 

> Sunakay. Martí, Meritxell (2021).Barcelona : Flamboyant. 

El mar s’ha convertir en un abocador immens sense rastre de vida submarina. Dues germanes sobreviuen en una illa de plàstic, entre les escombraries. Un petit accident canviarà el rumb de les coses. 

> De terra o de mar : un viatge per descobrir i conèixer els oceans amb la imaginació. Gili, Josep Maria (2018). Barcelona : Institut de Ciències del Mar. 

Descobrirem l’oceà de la mà de dos personatges joves que faran ús de la seva extraordinària capacitat d’observació i de la seva imaginació per guiar al lector al llarg d’un viatge imaginari però al mateix temps molt real. Els nostres viatgers, l’Anna i l’Iñaki, faran ús d’una estratègia que ens permetrà entendre i visualitzar millor el medi marí. 

El mar. Roca, Núria (2008) Barcelona: Edebé. 

Els mars i els oceans ocupen tanta superfície al nostre planeta que, vist des d’una nau espacial, es veu de color blau. Si mires sota l’aigua, pots descobrir grans cadenes muntanyoses, deserts, profunditats abissals on només poden viure monstres marins i costes plenes de vida. T’agradaria fer una ullada? 

> El Mar i els oceans al teu abast. Feterman, Georges (2009). Barcelona : Estrella Polar.  

La vida a la Terra va sorgir als oceans primitius, i després es va desenvolupar de manera molt diversificada. Actualment, les immersions al fons del mar aporten als científics molta informació sobre la història geològica del nostre planeta i revelen l’existència d’espècies, sovint amb formes estranyes… I és que el misteri del fons dels oceans, més que cap altra cosa, ens fascina.

> Lota, la catxalota. Rimbau, Roser (2019). Barcelona : Takatuka. 

Al mar cada vegada hi ha més residus per tot arreu. La Lota, la catxalota, vol saber don ve tota aquella brutícia. Amb el seu amic Malacu, el cranc, decideixen començar una investigació que els porta, primer, a un vaixell ple de turistes i, després, a un port. Allà veuran com els plàstics envolten la vida dels humans… 

Salvem els oceans. Serrano, Lucía (2020). Barcelona : Barcanova. 

Sabies que els oceans ocupen tres quartes parts de la superfície del nostre planeta i que són fonamentals perquè la Terra sigui habitable? A més, són la casa de moltíssimes espècies. Però els estem destruint… Què podem fer per millorar aquesta situació? Descobreix idees per protegir els oceans i procurar que la Terra sigui un lloc sostenible. 

Historias de ríos. Knapman, Timothy (2019). Zaragoza : Edelvives. 

Navega per cinc rius grandiosos i descobreix relats increïbles relacionats amb la història, els mites i el seu present. El Nil ens convida a descobrir piràmides, tombes i temples mil·lenaris; el Mississipí ens parla de batalles històriques, dinosaures i aventures amb caiac; el Rin xiuxiueja cròniques de castells, tribus aguerrides i de Frankenstein; el Yangtsé evoca dragons, dimonis i dofins; mentre l’Amazones guarda a la seva selva or i ciutats perdudes.