Més de 200 alumnes presenten projectes innovadors per lluitar contra l’emergència climàtica a l’Acte de cloenda de secundària, batxillerat i cicles formatius

..
02/07/2024 - 12:03 h - Educació i estudis Ajuntament de Barcelona

26 centres de secundària, batxillerat i cicles formatius de Barcelona van acomiadar el curs 2023-24 en l’Acte de cloenda del passat mes de maig, a Sants. L’alumnat va exposar els projectes de sostenibilitat i es van abordar els reptes sostenibles que afecten la ciutat.

El passat 28 de maig va ser un dia molt especial per a als i les joves de secundària de diferents centres educatius de Barcelona, ja que van tenir l’oportunitat de participar en l’Acte de cloenda del curs 2023-24 que organitza, any rere any, la xarxa Escoles + Sostenibles.  

Des de primera hora del matí, l’atmosfera estava carregada d’energia positiva mentre els assistents, 201 alumnes de secundària, batxillerat i cicles formatius, es congregaven a l’espai designat per l’acte, a Cotxeres de Sants.  

Al voltant de les 9 hores, una dinàmica per trencar el gel va iniciar la primera activitat del matí, fomentant la interacció entre els diferents centres educatius. L’alumnat va trobar i composar conjuntament el lema “Som persones compromeses que volem una ciutat capaç d’adaptar-se i reduir els efectes del canvi climàtic.” a partir de diferents parts escrites i barrejades, el qual es va convertir en l’estendard de la jornada.  

La part troncal de l’esdeveniment va arribar a continuació amb la inauguració d’una fira d’intercanvi d’experiències. En aquesta exhibició, cada centre educatiu va mostrar amb orgull i fermesa els projectes de sostenibilitat, posant de manifest el seu esforç i compromís per l’entorn.  

Algunes de les iniciatives destacades de la fira van ser la implementació de mercats d’intercanvi de roba i llibres, la creació d’horts ecològics i naturalització de l’interior dels centres, la introducció d’embolcalls sostenibles per als esmorzars i la promoció de productes d’higiene menstrual més sostenibles. A més, es va posar en relleu el projecte de primer d’ESO de l’Escola Sagrat Cor Diputació, el qual investigava l’impacte de la roba de polièster en l’entorn mitjançant un experiment científic que analitzava les fibres i microplàstics presents a l’aigua del mar i la sorra de la platja després de rentar la roba. 

Després d’un matí intens ple d’intercanvis i aprenentatges, els participants van rebre l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que es va adreçar als centres elogiant els projectes presentats pels estudiants i reconeixent el seu compromís amb la sostenibilitat. “M’heu impressionat amb la vostra voluntat i presa de consciència, els canvis que hem de fer i les noves experiències que proposeu als vostres barris”, va afirmar, animant els i les joves a continuar liderant el canvi cap a un futur més naturalitzat i inclusiu.  

Seguidament, tots els participants de l’acte es van reunir per a fer una fotografia de grup. L’alcalde de Barcelona, i altres membres destacats de l’ajuntament, també van ser-hi presents. A continuació, tot l’alumnat, equip docent i personal organitzador van gaudir d’un esmorzar mentre compartien reflexions i impressions sobre l’experiència viscuda fins al moment. 

Amb la panxa i les energies plenes, els estudiants van continuar amb les activitats programades, immersos en el una activitat per tractar la descarbonització i l’estalvi d’aigua, dos reptes urbans que s’emmarquen dins del Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible 2024-2034, el nou full de ruta de la xarxa Barcelona + Sostenible. Aquesta dinàmica va posar a prova la seva capacitat per concebre solucions innovadores.  

Finalment, va arribar el moment del comiat, a càrrec de la directora de l’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Irma Ventayol. “Els centres educatius sou un agent molt important amb molta influència, aprofiteu-ho i fem la feina junts”. Amb aquestes paraules, va posar el punt final a una jornada inoblidable i un curs escolar ple d’idees i accions exitoses. Els estudiants van marxar amb la certesa que, junts, poden construir un futur més sostenible.