L’aprofitament alimentari a les aules d’infantil de l’Escola Frederic Mistral
El curs passat, els infants d’I4 i I5 de l’escola van descobrir els processos d’elaboració del pa i del formatge per prendre consciència de tot el que comporta la seva fabricació. Alhora, van pensar solucions contra el malbaratament alimentari aprofitant les sobres dels menjars, per fer front a aquesta problemàtica des de l’àmbit escolar.
“Durant el curs 2023-24 i en relació amb la festa d’escola que tractava de “Les cuines del món”, vam incloure l’aspecte de l’aprofitament alimentari.
Observàvem a Infantil que als infants cada vegada més els costava acabar el berenar de l’escola i de vegades, també deixaven part del seu esmorzar, sovint perquè en porten molt.
Vam treballar amb ells el procés de l’elaboració del pa i del formatge, dos aliments que prenen per berenar, per tal de conscienciar-los de tot el que suposa la fabricació d’un aliment fins que arriba a les nostres mans i donar-li el valor que té.
També vam parlar de quines coses podem fer perquè no sobri res dels esmorzars, i vam arribar a la conclusió que podíem fer dues coses:
- Parlar amb els pares perquè no ens posessin el que no ens agrada.
- No demanar massa quantitat, perquè després no ens el podem acabar.
Els infants d’I4 vam entrevistar la Carmen, una de les cuineres de l’escola, perquè ens expliqués com aprofiten el menjar que els sobra.
Ens va dir que amb el pa que sobra, fan pa torrat pels purés de verdures i “torrijas” i amb els cigrons, hummus. També aprofiten el menjar que sobra per fer púdings i algun pastís de verdures i peix per als mestres.
Els infants d’I5 van aprofundir en dos aspectes relacionats amb l’aprofitament alimentari:
- Consells per no malbaratar menjar
- Fer una llista de la compra.
- Compartir el teu menjar amb la família si no te’l pots acabar.
- Guardar en un taper el menjar que sobri per aprofitar-lo un altre dia.
- Demanar una caixeta per emportar-te el menjar que sobra quan vas al restaurant.
- No posar massa menjar al plat, sempre es pot repetir.
- Aprofitar el menjar que et sobra per fer plats nous i creatius.
- Fer compost
Des de ja fa tres cursos, els infants d’I5 tenen un compostador on fan el compost. Recullen les restes d’enciam diàriament i les peles de plàtan. És una altra manera de reaprofitar el menjar i de generar menys residus.”