Jesuïtes Gràcia – Col·legi Kostka guanya el Premi Aula2030

..
02/10/2024 - 15:46 h - Medi ambient i sostenibilitat Ajuntament de Barcelona

Gràcies al projecte “Sembrando consciencia verde”, que tracta la cura de la biodiversitat urbana, el centre educatiu ha rebut la màxima distinció atorgada pel Club de Còrdova per la UNESCO.

“El projecte guanyador ‘Sembrando conciencia verde’ és una proposta de la comissió mediambiental de Jesuïtes Gràcia – Col·legi Kostka, liderada per la Laura Ceraldi, enginyera agrònoma i responsable del Kostka Verd. 

Els Premios Aula2030 estan adreçats a alumnes de 3r i 4t d’ESO, batxillerat i CF de centres educatius de tot Espanya i Sud-amèrica, que apostin per la sostenibilitat i investiguin i busquin propostes innovadores, l’objectiu principal de les quals sigui crear canvis. El Club de Còrdova per la UNESCO treballa amb la convicció que els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides (ODS) han de ser en tot el que fem.

El projecte premiat 

El projecte del Kostka “Sembrando consciencia verde”, ha estat escollit d’entre més de 30 propostes presentades enguany. Es tracta d’un projecte de cura de la biodiversitat urbana en un entorn hostil, emmarcat en l’ODS11: ciutats i comunitats més inclusives, segures, resilients i sostenibles. 

La proposta del Kostka aposta per reduir l’impacte mediambiental negatiu de les ciutats a través d’iniciatives que transformen físicament l’entorn escolar i fomentar l’educació i consciència ambiental dels estudiants. 

En aquest sentit, els delegats mediambientals de 3r i 4t d’ESO de l’escola van impulsar una proposta d’enjardinament d’un carrer del barri de la Salut, el del Cottolengo del Padre Alegre, van iniciar un voluntariat mediambiental en el Bosc Turull, així com el cultiu de plantes a l’escola, per tal de comprendre la seva importància en els ecosistemes urbans, i van instal·lar nius per a les aus del Park Güell.

Totes aquestes activitats han estat fruit d’una col·laboració amb entitats com Aula Ambiental Bosc Turull, DEPANA, Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Barcelona, ICO (Institut Català d’Ornitologia) i Park Güell. 

Aquest guardó suposa un reconeixement a la gran implicació i compromís del Kostka amb els temes mediambientals i la lluita per aturar el canvi climàtic. 

Kostka verd: compromesos amb la sostenibilitat i l’entorn de l’escola

L’escola Kostka, ubicada al costat del Park Güell, pulmó verd del Districte de Gràcia i de la ciutat de Barcelona, fa més de deu anys que va crear la iniciativa Kostka verd, un projecte que engloba tota la comunitat educativa i que va néixer amb l’objectiu d’afavorir iniciatives de conscienciació ecològiques, centrades en la participació activa.  

Laura Ceraldi, responsable de la iniciativa:“ Amb aquest projecte, l’escola, per mitjà de sessions educatives de l’entorn sobre la conservació de la biodiversitat, el canvi climàtic i la importància de la preservació dels ecosistemes urbans, amb xerrades, tallers i activitats interactives, continua amb el ferm compromís d’inspirar l’alumnat a convertir-se en defensors i defensores del medi ambient i alhora créixer com a persones competents, conscients, compromeses i compassiuve”.

En clau de futur

Aquest reconeixement anima tota la comunitat educativa de l’escola a seguir treballant i desenvolupant projectes i propostes que ajudin a crear consciència i impacte positiu sobre la necessitat de protegir i cuidar el nostre entorn, així com de fer valer la màxima de pensar globalment i actuar localment”. 

> Club de Còrdova per la UNESCO