Ja podeu consultar el catàleg de les activitats del mar

..
02/07/2024 - 14:19 h - Medi ambient i sostenibilitat Ajuntament de Barcelona

El document s’adreça específicament als centres educatius i vol ser un material útil per al professorat perquè disposi de tota la informació i li permeti desenvolupar el potencial educatiu de tractar el mar com a protagonista, tant dins com fora de l’aula.

Aquest catàleg conté una selecció temàtica d’activitats i eines vinculades amb el mar en un o més àmbits temàtics: ambient i entorn, marítim i nàutic i econòmic i professional. Es tracta, doncs, d’un document viu que s’anirà renovant al llarg del projecte per tal de mantenir-lo actualitzat i amb una oferta cada vegada més completa. 

> Consulta el catàleg de les activitats del mar 

Què s’hi troba en aquest catàleg?

En un primer bloc, s’hi troben les activitats al voltant del mar que s’ofereixen a la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana per tal de facilitar la tria de l’oferta existent. Aquesta selecció vol remarcar la tasca de les entitats que tradicionalment s’han dedicat a la transmissió de coneixement complementari a l’ensenyament reglat i curricular a l’aula, i que han permès a l’alumnat ampliar la mirada en relació amb el mar. Prèviament a la llista d’activitats, s’hi troba informació bàsica de l’entitat que les ofereix, així com les dades per a la seva tria i reserva. 

A més de les activitats fora de l’aula, s’ha afegit una selecció d’eines d’accés obert que es poden dur a terme al centre educatiu. L’objectiu és dotar el professorat de material per  tractar a l’aula i donar continuïtat a les activitats dutes a terme fora del centre. 

A més, per facilitar una cerca més acurada, s’hi ha afegit un índex que classifica cada activitat o eina segons el seu àmbit temàtic i el cicle educatiu al qual va dirigida. 

Les activitats i eines d’aquesta selecció s’han revisat prèviament per tal d’assegurar que els continguts són actuals, transversals, significatius i de qualitat. S’ha posat especial èmfasi en la diversitat temàtica, metodològica i de públic al qual van dirigides les activitats i eines incloses. 

Mirada Blava

L’Ajuntament de Barcelona va iniciar el 2023 la posada en marxa del projecte Mirada Blava amb l’objectiu d’integrar els temes marítims en l’entorn educatiu . El gran repte d’aquest projecte és incorporar els valors que ens aporta l’oceà, en sentit ampli, dins dels itineraris docents. 

Per fer-ho, és indispensable complementar, amb aquesta “Mirada Blava”, els projectes educatius dels centres que ja treballen amb la sostenibilitat com a eix vertebrador. Per tal de realçar la importància de l’oceà en la quotidianitat de les persones, hem de tenir el propòsit de formar un alumnat conscient de la vulnerabilitat de l’ecosistema marí i de la dependència de la seva conservació per a un futur sostenible.