Infants i joves d’Escoles + Sostenibles, coprotagonistes en l’acte de signatura del nou Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible 2024-2034

..
03/09/2024 - 15:19 h - Medi ambient i sostenibilitat Ajuntament de Barcelona

L’acte de signatura del Compromís ciutadà per una Barcelona + Sostenible 2024-2034, aplega diversos agents clau de la ciutat, entre els quals una representació d’infants i joves de tres centres de la Xarxa. S’inicia una nova etapa del programa amb molts centres educatius que ja s’han adherit al nou full de ruta. Si el vostre centre encara no ha signat o no ha renovat el compromís, us convidem a fer-ho ara! 

El passat 9 de juliol es va celebrar al Palauet Albéniz l’acte de presentació i signatura del Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible 2024-2034. La biòloga i divulgadora científica Evelyn Segura va ser la conductora de l’esdeveniment en què van assistir prop de 300 persones i que va comptar amb la participació de l’alcalde, Jaume Collboni, i la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet.  

Deu organitzacions de la ciutat, en representació dels diferents sectors que conformen la Xarxa Barcelona + Sostenible, van ser les encarregades de signar simbòlicament el Compromís. Entre elles, i en representació dels centres educatius, l’Institut Escola Trinitat Nova, de la mà del Daniel, alumne de primària. “M’ha agradat molt participar en aquest acte i estava una mica nerviós. M’ha sorprès saber que hi ha tantes organitzacions i persones compromeses, però penso que encara n’hem de ser més” explicava. 

En l’acte es va reconèixer també la història i la trajectòria de la Xarxa B+S amb el testimoniatge de representants del viatge conjunt que l’ha dut a refermar de nou i actualitzar el seu compromís amb la sostenibilitat. El testimoni dels centres educatius el van donar la Gisela i el Gabriel del centre FEP Sant Ramon, que van aprofitar per reivindicar el paper clau dels infants i joves i reclamar que se’ls doni més veu i se’ls escolti més. 

Finalment, l’Alba i l’Elisa de l’Escola Pia Sant Antoni van ser les encarregades de llegir l’apartat “Reclamem” del Compromís per al públic assistent. En aquest fragment es citen les tretze demandes que les persones signants fan a les institucions per tal de poder desplegar les accions de la Xarxa per aconseguir una ciutat més pròspera, inclusiva, equitativa, resilient i responsable pel que fa als impactes del nostre estil de vida a escala local i global.  

El Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible 2024-2034 pren el relleu dels dos compromisos anteriors, el primer aprovat l’any 2002 i el segon el 2012, que ha comptat amb el suport de 2.000 entitats i organitzacions i que ara estan renovant l’adhesió.  

Més de 700 organitzacions i persones adherides

Partint de nou des d’un comptador a zero, la Xarxa Barcelona + Sostenible suma ja més de 700 organitzacions i persones adherides. Es tracta d’entitats, empreses, comerços, centres educatius i ciutadania que, signant el nou Compromís, fan un pas endavant més en l’aposta per la sostenibilitat, cadascú des de la seva parcel·la de responsabilitat i capacitat d’acció.

Què planteja el nou compromís? Quines línies prioritàries identifica? A què es compromet i què reclama a les institucions? Desgranem els continguts del nou marc de referència de la Xarxa Barcelona + Sostenible amb deu preguntes.    

Si el vostre centre no forma part d’Escoles + Sostenibles i voleu sumar-vos al programa podeu fer-ho signant el Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible 2024-2034 a través d’aquest formulari. Si ja en formàveu part i voleu seguir formant-se, cal que renoveu la vostra adhesió mitjançant aquest altre formulari. 

Arrenquen els reptes de ciutat

“Descarbonitzem-nos” i “Estalviem aigua” són els reptes de ciutat prioritaris marcats per emprendre en aquest primer període 2024-2026. La primera crida a la participació ha sumat prop de 150 organitzacions, centres educatius i persones que contribuiran a la descarbonització de la ciutat i a la millor gestió de l’aigua a través d’accions, projectes o mesures des dels seus camps d’actuació, i s’espera que aquesta xifra continuï creixent. Sumem accions d’estalvi d’aigua i energia per aconseguir un gran impacte en la ciutat!

Us encoratgem a sumar-vos-hi des dels centres educatius amb accions que de segur ja esteu duent a terme o amb nous projectes a desenvolupar, perquè la suma de les nostres accions complementàries i col·laboratives vers un mateix objectiu és la clau per afrontar els grans desafiaments de la ciutat.