Els centres educatius pedalen per una ciutat més compromesa amb la sostenibilitat
L’acte de benvinguda del curs 2023-2024 va convertir el Saló de Cent de l’Ajuntament en una classe d’spinning en què alumnat, docents i famílies van tornar a mostrar el seu compromís vers la sostenibilitat. Descobriu-ne tots els detalls!
Més de 150 persones van assistir el passat 17 de novembre a l’acte que marca, any rere any, l’inici del curs escolar d’Escoles + Sostenibles. Els nous centres de la Xarxa així com els que enguany inicien o renoven un projecte triennal, van materialitzar el seu compromís amb la sostenibilitat a l’esdeveniment i es van presentar els principals reptes per al curs 2023-24: la sequera, l’estalvi d’aigua i la descarbonització.
L’actriu Elsa Lluch va posar tothom dempeus des dels primers minuts, amb un escalfament que ja preveia una jornada plena d’energia i entusiasme per part d’infants, joves i adults. Després va donar pas a Marta Villanueva, regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, que va agrair la tasca dels centres i va recordar a l’alumnat el seu important paper: “Sou ciutadans i ciutadanes del futur, però sobretot sou el present. Teniu molt poder: tot allò que apreneu i feu a l’escola ho heu de compartir amb les famílies i amb tothom del vostre entorn per a ampliar la taca d’oli.”
Tres persones voluntàries van pujar a pedalar les bicicletes de l’escenari mentre començava el torn d’intervencions de l’alumnat, docents i famílies. Primer, un grup d’alumnes de l’Institut Angeleta Ferrer van explicar algunes iniciatives que s’han iniciat al centre de nova creació , com ara l’ampliació dels espais verds i l’acord de formar una Comissió de Sostenibilitat. Les propostes, van apuntar, es van votar mitjançant enquestes a l’alumnat i a tot el personal treballador del centre.
Aquest és un dels 14 centres educatius que s’ha unit enguany a Escoles + Sostenibles, en la 23a edició del programa. En total, ja són 381 els centres participants que aporten idees, reflexions i accions per una ciutat més implicada en la cura del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic.
Tot seguit, la directora de l’Escola Tàber, la Gemma Barberà, va reiterar el compromís del seu centre amb la sostenibilitat, que celebra el seu quinzè any de participació al programa. “Busquem solucions creatives per continuar sent agents de canvi i fer la ciutat més sostenible”, apuntava. També va destacar la seva ubicació privilegiada i com afecta el seu dia a dia: “fem moltes tasques de cura i conservació del Parc de l’Oreneta, que ja és com una extensió de la nostra escola”.
El ritme no va parar ni un moment. I tampoc les bicicletes estàtiques, que continuaven generant energia gràcies a les pedalades de voluntaris i voluntàries de totes les edats. Mentrestant, es va donar pas a la darrera intervenció, en aquest cas, de representants de famílies de l’Escola Fructuós Gelabert. Van presentar alguns projectes que han impulsat des de la Comissió Sostenible del centre: utilitzar tovallons de roba, reparar palets, reutilitzar materials per al jardí… El seu objectiu, explicaven, és “crear un sentiment de responsabilitat compartida i fer l’alumnat responsable del seu futur.”
Finalment, va arribar el moment de passar de les paraules als fets: es van lliurar les actes signades del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat dels nous membres de la Xarxa i els obsequis als centres que inicien o renoven els projectes triennals. Tota l’emoció generada va tenir el moment àlgid amb la gran sorpresa final: amb tota l’energia aconseguida pedalant, dos androides ben marxosos van tancar l’acte amb una espectacular coreografia coordinant la música amb els seus llums de colors. El públic va quedar bocabadat!
> Consulteu les fotos de l’Acte de benvinguda del curs 2023-2024