Els centres educatius d’Escoles + Sostenibles s’uneixen per protegir la biodiversitat i defensar el mar a l'Acte de cloenda d’educació especial, infantil i primària

..
02/07/2024 - 11:06 h - Educació i estudis Ajuntament de Barcelona

Prop de 140 alumnes d’educació especial, infantil i primària van participar en l’Acte de cloenda del curs 2023-24. Va ser un esdeveniment lúdic per celebrar la feina feta de les escoles en matèria de sostenibilitat, amb tallers i jocs centrats en la preservació del mar i el litoral, al Parc del Poblenou.

El passat 13 de juny, el Parc del Poblenou va acollir l’Acte de cloenda d’educació especial, infantil i primària del curs 2023-24. Aquesta jornada, molt esperada per tothom després d’haver estat ajornada per la pluja, va estar plena d’activitats, alegria i aprenentatge.  

L’esdeveniment va començar amb la rebuda de l’alumnat dels diferents centres educatius. Somriures i entusiasme es reflectien en les cares dels i les més petites mentre es preparaven per participar en les activitats programades. 

Així doncs, es van organitzar activitats i tallers a diversos punts del Parc del Poblenou i la platja de Bogatell, adaptats a les diferents necessitats i grups d’edat. A cada racó es va posar èmfasi en una temàtica relacionada amb el mar i el litoral. L’alumnat va rotar per cada dinàmica, gaudint amb els seus amics i amigues a l’aire lliure.  

El taller plàstic de pintura mural va ser l’activitat central, on tots els i les participants van col·laborar per crear pancartes dedicades a la conservació del mar, amb els lemes “Protegim la biodiversitat” i “Defensem el mar”. Les diferents tècniques plàstiques van permetre als nens i nenes expressar-se artísticament i aprendre sobre la importància de protegir l’entorn marí. 

Al parc, els més petits van escoltar històries sobre la mar Mediterrània, explicades d’una manera pedagògica i captivadora, apropant-los a la realitat de la crisi migratòria. També van participar en un joc de tocar i parar més complex, dissenyat per ajudar-los a entendre el funcionament d’una xarxa tròfica i la seva fragilitat davant els agents contaminants i l’explotació no sostenible.  

D’altra banda, els més grans van participar en un intercanvi d’experiències, on l’alumnat va tenir l’oportunitat de compartir les seves vivències i aprenentatges amb els altres centres. Aquesta trobada va permetre conèixer idees i experiències diverses, inspirant-los a continuar amb el seu compromís envers la sostenibilitat i fomentar la creació de xarxes de col·laboració des de ben petits. 

A més, en un espai a l’ombra, es van disposar diversos llibres, contes i jocs de taula temàtics relacionats amb la sostenibilitat, aportats pel Servei de Documentació d’Educació Ambiental (SDEA), oferint una alternativa tranquil·la entre taller i taller per a qui ho desitgés. 

A la platja, es van dur a terme tres activitats de caràcter lúdic: una sessió d’experimentació amb els materials de la Maleta de la Sorra, un recurs pedagògic disponible en préstec a l’SDEA que inclou materials per explorar la sorra, estimulant la curiositat i el joc a l’aire lliure dels infants més petits; a més d’un espai per practicar esports nàutics.  

“Ens ha encantat la proposta d’activitats, que ha combinat una part més artística i experimental amb una altra d’escolta i reflexió amb el contacontes. A més, el lloc de l’esdeveniment ha estat totalment idoni per als més petits”, van afirmar l’Anna i la Cristina, professores de l’Escola Virolai Grimm. “Creiem que, amb la feina d’Escoles + Sostenibles, juntament amb la que es fa a l’escola i a casa, ajudem als nens i nenes a prendre consciència de la necessitat de tenir cura de l’entorn”. 

A mig matí, es va fer una fotografia grupal ensenyant els diversos mural col·lectius fets a la jornada, immortalitzant així el treball i esforç conjunt. Seguidament, l’Irma Ventanyol, directora de l’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat, de l’Ajuntament de Barcelona, va oferir uns breus parlaments, instant als infants i docents a seguir cuidant de l’entorn des de ben petits. 

Finalment, els infants es van acomiadar dels nous amics i amigues fets durant l’acte. Aquest acte de cloenda va ser molt més que una celebració de final de curs; va ser una lliçó viva d’aprenentatge i diversió, demostrant que, des de ben petits, es pot contribuir a un futur més saludable i naturalitzat.