Actuem pel clima
L'Actuem pel clima és una proposta formativa relacionada amb la petjada de carboni. Durant dos trimestres, el professorat pot conèixer quins elements del centre educatiu contribueixen al canvi climàtic i aprendre a calcular l'impacte a partir d’una eina digital.
Després d’haver rebut la formació, els docents poden compartir els coneixements i aprenentatges adquirits amb l'alumnat, motivar-los així a mesurar la contribució del centre educatiu al fenomen del canvi climàtic i oferir-los les eines per fer accions que ajudin a reduir els impactes en l'entorn.
Durant el transcurs dels dos trimestres, hi han tres sessions de formació. La segona opcional. A més, es disposa d’acompanyament tècnic i pedagògic telemàtic i una visita presencial al centre, per poder donar suport a la sessió d'introducció de dades de l'eina de càlcul amb l'alumnat.
-
- Conèixer les característiques del canvi climàtic i el seu context, així com recursos per treballar-la a l’aula.
- Empoderar els centres educatius dotant-los d’una eina de diagnosi per explorar quina és la seva petjada de carboni i el seu grau d’adaptació a la nova situació planetària.
- Prendre partit en la lluita per reduir emissions a través del desenvolupament d'iniciatives de mitigació i resiliència.
-
A l’alumnat de primer i segon d'ESO.
-
- Motivació: Ampliar els coneixements dels estudiants i el professorat sobre el canvi climàtic i com afecta la ciutat de Barcelona.
- Diagnosi: Identificar els diferents factors per poder determinar el grau de contribució dels centres educatius pel que fa l’emissió de gasos d'efecte hivernacle (GEH), així com el grau d’adaptació als impactes del canvi climàtic.
- Decisió: Presentar l’eina de mesura per valorar en quin grau el funcionament del centre educatiu contribueix a l’emissió de GEH i valorar quin és el grau d’adaptació als impactes del canvi climàtic.
- Passem a l’acció: Executar les tasques de mesura, recollir els resultats i analitzar-los, comparant els resultats obtinguts amb les prediccions elaborades en la fase de diagnosi, per validar o descartar les hipòtesis inicials.
- Avaluació i compromís: Compartir els aprenentatges construïts i valorar el projecte.
-
- Assessorament tècnic i pedagògic de manera presencial i telemàtica. Formació per a professorat (sessions virtuals, tallers, visites, etc.) i sessions d’intercanvi amb altres centres.
- Accés a un espai d’intercanvi d'experiències per facilitar el treball en xarxa entre centres, per facilitar el contacte entre els docents i l'alumnat, resoldre dubtes i consultes.
- Una guia de suport amb informació, metodologies, recursos i activitats, entre altres.
- Recursos digitals per a l’alumnat que treballa els diferents temes.
-
- El professorat participant cal que assisteixi a dues trobades anuals de formació.
- Recollir informació i fotografies per fer-ne difusió i compartir-ho als diferents canals de comunicació
Les inscripcions al curs 2023-2024 actualment tancades.
A l'inici del curs 2024-2025 s'obriran les pròximes inscripcions.
Recursos
Sessions de la formació
Primera sessió: Comencem
Durant la primera sessió, la persona experta que condueix l’Actuem pel clima, introdueix els continguts de la microxarxa i la metodologia de treball d...
On:
Vil•la Urània
Quan:
07/11/2023
Segona sessió: Descobrim l’eina
Durant aquesta segona sessió es mostra al professorat com pot fer servir l’eina de càlcul de la petjada de carboni. Tot i ser una sessió optativa, es ...
On:
virtual
Quan:
18/01/2024
Tercera sessió: Avaluem els resultats
En aquesta última sessió es valoren i comparteixen els resultats de cada centre i s'avalua la microxarxa per tal de detectar possibles millores....
On:
La Fàbrica del Sol
Quan:
09/04/2024