SALUT MENTAL EN ADOLESCENTS
La salut mental en adolescents i joves de Barcelona des d'una perspectiva d'inequitats socials: estudi poblacional i qualitatiu participatiu
L'objectiu és analitzar els trastorns mentals d’adolescents i joves de Barcelona des del punt de vista dels/les professionals que els/les atenen, tenint en compte eixos d’inequitat social i utilitzant un procés de recerca participativa.
Centre: Institut de recerca a l’atenció primària Jordi Gol i Gurina
L’adolescència és una etapa clau per al desenvolupament emocional i social, però també un període vulnerable als trastorns mentals, agreujats per factors com la pobresa, la discriminació i la violència. Aquests trastorns, que sovint es manifesten abans dels 26 anys, tenen repercussions emocionals, físiques i socials a l’edat adulta. El confinament ha duplicat els símptomes de depressió i ansietat entre el jovent, la qual cosa evidencia el paper fonamental de l’atenció primària en el diagnòstic i tractament. Aquest projecte utilitza una metodologia mixta i participativa per analitzar els trastorns mentals d’adolescents i joves de Barcelona des d’una perspectiva d’inequitat social (sexe/gènere, estatus migratori i nivell socioeconòmic). Les tres fases inclouen l’anàlisi de dades d’atenció primària (2008-2022), l’experiència dels professionals i l’impacte dels seus perfils en la detecció i gestió dels trastorns. Els resultats contribuiran a millorar l’atenció i abordar desigualtats estructurals en salut mental juvenil.