CLIMA
Efecte estacional i del canvi climàtic sobre la metilació de l’adn i les seves implicacions en la progressió del deteriorament cognitiu lleu amnèsic a la malaltia d’Alzheimer (MA)
L'objectiu és estudiar els efectes del canvi climàtic sobre la metilació de l'ADN i avaluar l’efecte que aquesta té en l’evolució del deteriorament cognitiu lleu (DCL) amnèsic en pacients amb perfil de biomarcadors d’Alzheimer positius.
Centre: Fundació Mútua Terrassa per a la Docència i Recerca Biomèdica i Social F.P.C.
El canvi climàtic, constitueix un risc per a la salut pública. L’augment de les temperatures afecta negativament moltes malalties cròniques, inclosa la malaltia d’Alzheimer (MA), que es veu agreujada per les condicions climàtiques extremes. Aquest projecte analitza com la metilació de l’ADN, modulada per factors ambientals, pot influir en el curs de la MA. S’inclouran 96 pacients en la fase prodròmica amb deteriorament cognitiu lleu amnèsic, i s’utilitzaran tècniques òmiques per estudiar la metilació de l’ADN en dos escenaris extrems: onades de calor i hiverns freds. També es durà a terme un estudi pilot sobre els efectes d’una estimulació cognitiva severa durant els períodes de calor crítics. El projecte crearà una eina tecnològica per mitigar els efectes del canvi climàtic en pacients vulnerables i oferirà dades per desenvolupar estratègies adaptatives i de confort climàtic a Barcelona.