Nou impuls a les estades acadèmiques i la mobilitat internacional per motius d'aprenentatge
L’Ajuntament de Barcelona posarà en marxa un pla per fomentar la mobilitat internacional per motius d’aprenentatge i les estades acadèmiques d’estudiants estrangers a la ciutat. Es tracta d’una iniciativa que, després de l’impacte de la pandèmia, pretén reactivar l’atractiu que ja tenia Barcelona com a ciutat per realitzar estades acadèmiques, així com els programes que permeten els estudis i períodes de pràctiques a l’estranger, tant per a estudiants de grau i postgrau universitaris com per a estudiants i persones graduades en formació professional.

Abans de la pandèmia Barcelona era una de les destinacions preferents d’alumnat universitari de diferents països i, a través de diferents programes, força estudiants escollien la ciutat per realitzar les seves estades acadèmiques. Es calcula que el volum d’estudiants estrangers voltava les 30.000 persones, cada curs. Quant a l’àmbit de la Formació Professional, al voltant d’un miler d’estudiants d’Europa complementaven els seus estudis professionalitzadors a la ciutat abans de la pandèmia. Alhora, unes 200 persones docents i equips directius de centres formatius europeus realitzaven estades docents d’aprenentatge en centres de formació professional de la ciutat abans de la covid-19.
Si bé les dades exactes del curs en pandèmia no estan encara disponibles, alguns indicadors mostren que aquesta mobilitat internacional va quedar afectada per les restriccions imposades pels diferents països i per la situació mundial. En aquest context d’afectació per la pandèmia, el pla que posarà en marxa l’Ajuntament proposa un total de set mesures, quatre adreçades a l’àmbit universitari i tres a la Formació Professional.
Universitats
Una de les mesures previstes en el pla és la realització d’una campanya d’atracció d’estudiants internacionals, amb l’objectiu de recordar el potencial de Barcelona no només com a ciutat on estudiar, amb un sistema universitari potent i cohesionat, sinó també per la seva qualitat de vida, les possibilitats de desenvolupar carreres professionals en diverses disciplines i el potencial d’àmbits com el tecnològic, el digital, el científic i la recerca.
Una altra mesura consisteix en accions per millorar l’allotjament assequible, una assignatura pendent a favor de la qual l’Ajuntament ha iniciat una reforma normativa per poder crear una borsa de places de residència a preus assequibles que permeti cobrir la demanda existent i alhora contribuir indirectament a la baixada de preus de les residències privades. El sistema d’adjudicació de places assequibles es planteja mitjançant criteris de renda, diversitat funcional, necessitats educatives especials, etc.
La creació d’una oficina d’atenció a la comunitat universitària i de recerca internacional figura com una altra de les mesures del pla. Amb aquest objectiu, l’Ajuntament, en estreta col·laboració amb el Barcelona Centre Universitari (BCU), posarà en marxa una oficina que unificarà tota la informació i els serveis de suport disponibles per a estudiants d’altres països. La Barcelona International Welcome Desk serà alhora presencial i virtual. A través d’ella s’ajudarà a superar una de les principals dificultats amb què es troben les i els estudiants estrangers, que és la complexa burocràcia per obtenir documentació com els permisos de residència o visats, entre altres.
Finalment, seguint l’exemple d’altres ciutats espanyoles, la quarta mesura proposa un acte de benvinguda a l’inici de curs de la comunitat universitària i de recerca internacional, ubicat en un espai emblemàtic de Barcelona. Es treballa amb la idea d’organitzar un esdeveniment que inclogui tallers, exposicions, visites vinculades al teixit científic de la ciutat de ciència, activitats de descoberta de Barcelona, amb guiatges històrics, culturals, socials, que aportin una visió més rica i complerta de la ciutat.
Formació Professional
Pel que fa a la formació professional, el pla implica les dues principals institucions que ja treballen en aquest terreny. Així, una de les mesures previstes és el foment de l’activitat de la Fundació BCN Formació Professional, l’entitat de referència en la gestió de les accions de mobilitat del jovent i el professorat d’FP. En aquest context, per al curs 2021-2022 la Comissió Europea ha aprovat els següents projectes de mobilitat internacional: Erasmus+ per a estudiants i persones graduades en formació professional superior; Erasmus+ per a estudiants i persones graduades en formació professional; Erasmus+ per a estudiants i persones graduades en formació professional bàsica (PFI); i TLN Mobilitat i Projecte Singular (Programa de garantia juvenil).
La segona mesura implica una altra institució. Es tracta del foment de l’activitat de l’Associació de ciutats europees Xarxa FP. Barcelona impulsa i lidera aquesta xarxa de ciutats europees de formació professional, una associació formada per 38 ciutats de 16 estats europeus que té com a objectiu principal fomentar la internacionalització de la formació professional a escala local i europea. Cada any, entre 800 i 1.000 joves realitzen pràctiques en empreses europees gràcies a aquesta institució.
Per últim, el pla planteja la incorporació d’estudiants d’FP a les xarxes d’educació superior existents, per afavorir la mobilitat internacional cap a Barcelona. Aquesta mesura compta amb el suport del Barcelona Centre Universitari per l’assessorament i la recerca d’allotjament assequible, per les campanyes d’atracció d’estudiants, o els actes de benvinguda.