La Unió Europea premia el projecte “CoActuem per la salut mental”, impulsat per la Universitat de Barcelona

..
13/06/2024 - 11:09 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

El projecte CoActuem per la salut mental, una iniciativa adscrita a l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona impulsada pel grup de recerca OpenSystems de la Universitat de Barcelona (UB) i la Federació Salut Mental Catalunya, ha rebut el Premi de Ciència Ciutadana 2024 de la Unió Europea (UE) en la modalitat de comunitats digitals. Amb aquest guardó, la UE distingeix l’excel·lència del treball per donar suport a comunitats, generar beneficis socials i fomentar una societat oberta i participativa mitjançant l’ús innovador de les tecnologies digitals. 

CoActuem per la salut mental ha creat el primer bot de conversa de ciència ciutadana a través l’aplicació Telegram com una eina de recerca al servei de la salut mental comunitària. Un total de trenta-dues persones coinvestigadores van escriure els 222 microrelats, il·lustrats pel dibuixant Pau Badia, que es comparteixen a través del bot. D’aquesta manera, s’han donat a conèixer les seves vivències i perspectives individuals amb les persones que entren a l’assistent per participar en la recerca. Posteriorment, la informació recopilada s’interpreta a escala col·lectiva mitjançant la col·laboració d’una àmplia comunitat de professionals i organitzacions relacionades amb la salut mental. 

Aquesta iniciativa pionera en ciència ciutadana està ajudant a entendre millor com funcionen les xarxes de suport social en salut mental, i proposar accions per promoure-les i enfortir-les en el si de la societat. El premi permetrà que la innovadora eina digital es torni a obrir aviat a la participació des de qualsevol punt de món i des de totes les perspectives individuals. 

El projecte està impulsat pel grup de recerca OpenSystems de la UB, dirigit pel catedràtic Josep Perelló i amb la participació d’expertes com Isabelle Bonhoure, Franziska Peter i Anna Cigarini, de la Facultat de Física i l’Institut de Sistemes Complexos de la UB (UBICS); així com la Federació Salut Mental Catalunya, dirigida per Marta Poll i compta amb la implicació directa de Bàrbara Mitats

Donar veu a les persones amb experiència pròpia en salut mental

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) advoca per impulsar canvis urgents en la cura de la salut mental de la població que impliquin accions col·lectives i xarxes de suport basades en la comunitat. Amb aquests referents, CoActuem per la salut mental és una iniciativa pionera de recerca que investiga les xarxes de suport social en la salut mental des d’una nova perspectiva, per abordar-ne les preocupacions i els reptes que planteja en l’atenció personal, familiar i social a escala global. 

Aquesta eina de recerca transdisciplinària, basada en la ciència social computacional, les ciències de la complexitat, les ciències socials i el món de les arts, ha explorat els elements clau en les xarxes de suport social en salut mental. A més, ha creat evidència per detectar contextos socials que presenten poc suport per a les persones amb problemes de salut mental i familiars, com ara els entorns laborals o el veïnat. Associacions, agències de salut i la mateixa l’OMS atribueixen a les xarxes de suport social la capacitat de millorar el benestar i la qualitat de vida de persones amb problemes de salut mental, a més d’evitar l’exclusió social i prevenir les possibles recaigudes.

En aquest cas, en el futur, s’espera poder publicar resultats relacionats en revistes científiques que permetin conèixer millor les xarxes de suport social en salut mental, que es nodreixen de les interaccions socials i les experiències quotidianes, clars exemples d’aspectes clau per al benestar emocional de tothom.

Els Premis de Ciència Ciutadana

Els Premis de Ciència Ciutadana de la UE, van néixer el 2023 amb l’objectiu de reconèixer les millors iniciatives en ciència ciutadana que ajuden a potenciar una societat pluralista, inclusiva i més sostenible a Europa amb la participació de la població. La segona edició, que ha aplegat un total de 288 treballs, també ha premiat les iniciatives INCREASE (gran premi) i dSeaPaCSos (premi a la diversitat i la col·laboració). Es lliuraran el setembre vinent a la seu d’Ars Electronica, a la ciutat de Linz.

Font: Universitat de Barcelona

Més informació