Jordi Valls defensa el paper de les matemàtiques en la lluita contra les fake news i la defensa de la democràcia
L’Ajuntament de Barcelona va celebrar ahir per primer cop el Dia Internacional de les Matemàtiques conjuntament amb la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM). Durant tot el dia es van organitzar diferents actes que van culminar amb un acte institucional al Saló de Cent que va comptar amb la ponència de la matemàtica barcelonina Ariadna Farrés, que va fer un repàs a la seva trajectòria i com aplica les matemàtiques en un àmbit com l’espai i la NASA. L’acte també va comptar amb la participació de la presidenta de la Societat Catalana de Matemàtiques, Montserrat Alsina, i el tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls.
En el transcurs de l’acte, Valls va assegurar que “la ciència i les matemàtiques són fonamentals per la democràcia”. “Les matemàtiques són les nostres aliades més poderoses en la lluita contra les fake news i la defensa de la democràcia contra els populismes”. Segons va detallar “les matemàtiques són molt més que números i equacions. Són una eina inavaluable per al pensament crític i l’avaluació objectiva. Ens proporcionen les eines necessàries per analitzar dades, detectar patrons i destriar la veritat en un món de desinformació, i per tant, és crucial promoure l’alfabetització matemàtica i fomentar el pensament crític a la nostra societat”.
Valls va voler destacar “l’aposta de l’Ajuntament per posar al centre la ciència i les matemàtiques convençuts del valor que tenen com a eina de progrés social”. Una aposta que es va veure amb la jornada d’ahir, amb tallers amb joves d’instituts de Ciutat Vella que esperem poder estendre a altres barris en futures edicions educatius per a joves, i un acte simbòlic a la plaça del Pi. “Des de l’Ajuntament volem consolidar aquest dia i el nostre compromís amb la ciència en general i les matemàtiques en particular i treballarem perquè Barcelona sigui escenari de les grans reunions matemàtiques del món, com per exemple el Congrés de la Unió Matemàtica Internacional”, va avançar.
El tinent va recordar que la comunitat matemàtica catalana ja va organitzar amb gran èxit a Barcelona el 3r Congrés Europeu de Matemàtiques, l’any 2000, i per això va demanar l’ajut i la complicitat de la comunitat matemàtica i científica catalana perquè “siguin ambaixadors i ens ajudeu a fer que els grans matemàtics i matemàtiques del món coneguin millor la nostra ciutat.”
Durant la ponència de l’acte institucional, Ariadna Farrés va explicar per què és tan important aquesta ciència i va fer promoció de les vocacions matemàtiques. A més, va compartir les aplicacions d’aquesta en l’àmbit de l’espai, en professions com la física o l’enginyeria aeroespacial amb exemples de com les matemàtiques van permetre la resolució de problemes en aquest àmbit. Finalment, va explicar com ha arribat a formar part de la tripulació d’Hypatia i com les matemàtiques són crucials en una missió tripulada a un planeta com Mart.
Jornada educativa amb alumnat de centres educatius de secundària de Ciutat Vella
Durant tot el matí va haver-hi una jornada educativa amb alumnat de cinc centres educatius de secundària del districte de Ciutat Vella, amb la participació de 210 nois i noies de 1r d’ESO. L’alumnat de l’Institut Escola Elisabets, Institut Escola Sant Felip Neri, Institut Miquel Tarradell, La Salle-Comtal i de l’Escola Vedruna-Àngels van participar per grups en tres tallers que es van fer en diferents espais com la plaça del Pi, la placeta del Pi i la plaça de Sant Josep Oriol.
Les tres propostes i tallers que van fer els alumnes de 1r d’ESO van ser La cúpula de Leonardo, que consisteix en la construcció col·lectiva d’una o més cúpules d’uns 4 metres de diàmetre i 1 metre d’altura aproximadament. En segon lloc, la proposta referida a On són les matemàtiques a la plaça del Pi?, una versió ludificada (gamificated) de l’exposició #JovesMatemàtiquesCatalanes pensada per a descobrir on són les matemàtiques avui en dia, organitzada per la Societat Catalana de Matemàtiques. I finalment, diferents tallers lúdics matemàtics per a fer pensar i aprendre geometria, enigmes o màgia matemàtica.
L’organització i coordinació d’aquestes activitats educatives la va impulsar la Direcció d’Educació de l’Ajuntament i ha implicat el districte de Ciutat Vella, el Consorci d’Educació de Barcelona, el CESIRE-CREAMAT, el Centre de Recursos Pedagògics de Ciutat Vella, el Museu de Matemàtiques de Catalunya (MMACA), la Societat Catalana de Matemàtiques i l’Associació de Barcelona per a l’Estudi i l’Aprenentatge de les Matemàtiques (ABEAM).
Acte simbòlic per a convertir la plaça del Pi en la plaça del nombre pi per un dia
Al migdia, a la mateixa plaça del Pi va haver-hi l’acte simbòlic de descoberta d’una placa amb el Nombre Pi. Va comptar amb la intervenció de la matemàtica Núria Fagella i del matemàtic Enrique Gracián.
L’acte obert a tota la ciutadania va comptar amb la participació de l’alumnat que prèviament va fer els tallers i diverses entitats de Ciutat Vella, atès que el districte ha estat implicat en la seva organització.