El Congrés Mundial d’Educació Superior UNESCO 2022 traça el full de ruta per als pròxims 10 anys
La setmana passada més de 2.000 persones van assistir presencialment al Congrés Mundial d’Educació Superior UNESCO 2022 a Barcelona, amb el lema “Reinventar l’educació superior per a un futur sostenible”. Un esdeveniment que s’ha dut a terme amb la col·laboració de l’Ajuntament a través de Barcelona Ciència i Universitats i que s’ha organitzat per primer cop fora de la seva seu a París. A més, a la vegada, també s’ha celebrat la Setmana Mundial de l'Educació Superior amb l’objectiu de donar veu a la ciutadania en aquest debat internacional.
Del 18 al 20 de maig, 27 ministres, 15 viceministres i 200 rectors i vicerectors, 8.000 participants en format virtual i més de 1.700 presencials s’han centrat a debatre sobre l’educació superior i el full de ruta a seguir en els pròxims deu anys. Durant aquestes jornades, s’ha subratllat la voluntat que la universitat del futur immediat sigui més oberta, més inclusiva i accessible, més flexible i més transversal. A més que jugui un paper més rellevant en la transformació social d’un món complex i que dugui com a bandera els principis del dret a l’educació, és a dir, la no discriminació i la igualtat d’oportunitats.
Per una altra banda, la sostenibilitat del sistema educatiu també ha format part de la conversa. Miriam Nicado, rectora de la Universitat de l’Habana, ha assenyalat que “per a aconseguir el desenvolupament sostenible global, les universitats han de vincular-se amb el seu entorn socioeconòmic per a transformar, no sols el medi ambient sinó la societat amb els seus sectors més vulnerables”. A més, s’ha conclòs que “s’ha de fer possible el dret de les persones a l’educació superior mitjançant un accés equitatiu, ben finançat i sostenible”.
Stefania Gianninni, Subdirectora General d’Educació de la UNESCO, ha reafirmat durant el Congrés que l’educació superior ha de continuar creixent i millorant, pensant més enllà dels límits i que la manera de fer-ho és “aprendre, compartir, col·laborar i actuar de manera conjunta per a marcar el camí de la reinvenció de l’educació superior i alliberar el talent de tothom”.
En paral·lel a aquest congrés, a diversos espais de la ciutat s’han dut a terme activitats en el marc de la Setmana Mundial de l’Educació Superior. Una setmana plena de debats i taules rodones sobre temes com l’adaptació de l’educació superior als reptes d’aquest segle, les desigualtats en l’accés als estudis superiors o el vincle d’aquests estudis amb els Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS).