Barcelona reuneix el Consell Assessor Científic per abordar els reptes de futur en l’àmbit de la recerca
Barcelona ha reunit avui el seu Consell Assessor Científic (CAC), format per persones destacades del teixit científic i de recerca de la ciutat, i membres assessors de l’Ajuntament en el desplegament de les polítiques científiques que s’impulsen. Durant la trobada s’ha fet balanç de la política científica municipal 2020-2023.
Al llarg d’aquest marc s’han destinat 9 M€ a donar suport a la recerca amb més de 100 projectes subvencionats, s’ha celebrat la Biennal Ciutat i Ciència els anys 2021 i 2023 amb una aportació d’1,3 M€ i 30.000 assistents i s’han lliurat un total de nou premis, incloent-hi tres Premis Hipàtia i sis Medalles d’Or al Mèrit Científic, així com tres premis anuals en les categories científiques dels Premis Ciutat de Barcelona.
El quart tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls, ha presidit la trobada on s’ha fet un repàs del paper de la ciència a Barcelona, i on s’han avançat les línies mestres del Pla Estratègic de Ciència i Innovació 2024-2027 que pròximament es presentarà en societat. També s’ha presentat la Barcelona Innovation Coast (BIC), una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona que va néixer el 2021 amb l’objectiu de consolidar la ciutat com la capital de la innovació del sud d’Europa, diversificar l’economia i generar llocs de treball de qualitat, promovent projectes en mobilitat sostenible, tecnologia, salut i energies renovables, entre d’altres.
El tinent d’alcaldia ha plantejat la possibilitat d’obrir el CAC a nous experts en intel·ligència artificial (IA) i disseny de xips d’acord amb la voluntat d’impulsar el lideratge de Barcelona i la seva regió metropolitana en el camp tecnològic, amb una especial atenció al disseny de xips i la IA. També d’incorporar persones expertes en el sector biohealth per afavorir encara més l’ecosistema i les iniciatives dels sectors de salut i ciències de la vida. Per últim, Valls ha encarregat al CAC l’elaboració d’un informe anual de tendències científiques, on s’abordin aspectes com la comunicació quàntica i la ciberseguretat a escala europea.
Formen part del CAC catorze personalitats de les diferents universitats i centres de recerca presents a la ciutat, nomenades per l’alcaldia de Barcelona, que assessoren i acompanyen l’Ajuntament en el desplegament de les polítiques científiques que s’impulsen. A la trobada també hi han participat, per part de l’Ajuntament, el gerent de Promoció Econòmica, Miquel Rodríguez Planas; la Cap del Departament de Ciència i Universitats, Anna Bröll; la Coordinadora projectes estratègics gerència de Promoció Econòmica, Glòria Boix i el Secretari del Consell Assessor Científic de Barcelona, Oriol Recasens.