Barcelona rep la distinció Ciutat Einstein de la mà de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació

Distinció Ciutat Einstein
03/03/2023 - 13:59 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha rebut avui la distinció commemorativa Ciutat Einstein, lliurada pel director general de la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRI), Jordi Mas. El municipi és el tercer que rep aquesta la distinció després d’atorgar-se, el passat 25 de febrer, a l’Espluga de Francolí i Terrassa. La intenció d’aquesta iniciativa és apropar la figura d’Einstein i les seves aportacions científiques, a més d’exposar el context en què es va emmarcar durant la visita del científic alemany a Catalunya.

El 22 de febrer de 1923, Einstein arribava a Barcelona per impartir diverses conferències sobre la teoria de la relativitat. El va convidar la Mancomunitat de Catalunya per impulsar una comunitat científica moderna al país. La seva estada va constar de vuit dies durant els quals va visitar cinc municipis: Barcelona, Poblet, l’Espluga de Francolí, Terrassa i Sant Cugat del Vallès. Durant aquest any 2023, en commemoració del centenari de la visita del físic alemany Albert Einstein a Catalunya, l’FCRI ha fet un reconeixement específic a aquelles localitats que van acollir-lo durant la seva visita l’any 1923, lliurant als seus representants municipals les distincions Ciutat Einstein, una sèrie de plaques commemoratives de l’esdeveniment.

Amb motiu de l’efemèride, l’FCRI també ha creat el portal Einstein a Catalunya, que permet reviure el seu dia a dia, el que va dir, el que va fer i el ressò públic que va generar fa un segle. El web detalla el seu itinerari a través d’un mapa interactiu que dona accés a les imatges i les notícies dels diaris de l’època, així com a altres documents contemporanis de la investigació històrica. Amb un to divulgatiu, els usuaris podran trobar, per exemple, el menú signat per Einstein del sopar que li va oferir el dirigent polític Rafael Campalans, cartes escrites pel Premi Nobel, referències que ell mateix va fer sobre Catalunya i la ciutat de Barcelona, o els detalls de les factures de les flors que durant la visita va rebre la seva dona Elsa.

El portal compta també amb una agenda d’activitats arreu de Catalunya relacionades amb el centenari de la visita que es duran a terme al llarg de l’any. De fet, ja s’ha dut a terme diverses accions com ara la realització el 2021 de la Ruta d’Einstein a Barcelona i la ruta Einstein a Catalunya.

Més informació