Eva Carbó i Diana Escobar: “La Festa de la Ciència s’ha consolidat com l’esdeveniment de divulgació científica més gran de la ciutat”

..
23/05/2024 - 09:46 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

A les portes de la 17a edició de la Festa de la Ciència, aprofitem per conversar amb Eva Carbó i Diana Escobar, coordinadores de projectes de divulgació científica a l’Ajuntament de Barcelona i dues de les persones amb més experiència pel que fa a aquesta gran festivitat on la ciutadania pot viure en primera persona l’experiència de la recerca i del coneixement científic. Parlem de les darreres edicions i de les novetats i peculiaritats de la que s’aproxima el pròxim 7,8 i 9 de juny. 

La Festa de la Ciència és un gran esdeveniment amb 17 anys a l’esquena. Què significa celebrar la ciència?

I quins 17 anys! És realment important celebrar la ciència, ja que gràcies a ella podem entendre el món que ens envolta i el nostre lloc a l’univers. Ens permet fer-nos preguntes i cercar respostes. Alimenta l’esperit crític i ens empodera en la presa de decisions. Realment, hi ha raons per no celebrar-la?

Ni una. Dit això, per quina raó considereu que la ciutadania hauria de venir-hi aquest pròxim juny?

Per moltes raons. És un espai de trobada per alimentar la curiositat, per trobar respostes, per inspirar-se, per obrir la ment i deixar-se sorprendre. Una festa que ens apropa cultura i coneixement fonamental per a les nostres vides. La ciència és un dels pilars de la nostra societat i, si la ciutadania s’apropa a l’espai d’enguany, el Born Centre de Cultura i Memòria i rodalies, trobarà un munt d’activitats participatives i amenes per endinsar-se a la recerca com mai ho ha fet. 

I què li diríeu a algú que no hi ha anat mai?

Que no se la pot perdre! Què millor que divertir-se aprenent? A més, el programa d’enguany inclou més de 150 activitats de formats diferents per a públic de totes les edats, dels 0 als 90, que aborden temes molt diversos com la salut, l’astronomia, els números, el medi ambient o la ciència i l’art, per posar alguns exemples. Amb aquesta varietat és fàcil que tothom trobi alguna proposta que li interessi i li engresqui. 

Edició rere edició, quin és el retorn general que rebeu de les persones visitants?

Al llarg dels anys hem fet enquestes a una gran part de les persones assistents i les opinions són molt positives, tant pel que fa al tipus d’activitats com per les temàtiques. En ser un esdeveniment a l’espai públic, sovint ens demanen més llocs d’ombra, com és lògic. En alguna edició hem pogut tenir punts de restauració que han estat molt ben rebuts, però malauradament no sempre és possible incloure’ls.

Hi ha alguna reclamació en especial que us hagi impactat?

Algunes sí, que ens han deixat una mica perplexes. En una ocasió, amb un programa de més de 170 activitats diferents, algú va comentar que trobava a faltar propostes! Però són situacions anecdòtiques… 

Cada edició té un tret que la fa especial. Quin seria el de la Festa de la Ciència d’enguany?

Cada any mirem d’incorporar novetats amb alguna efemèride, alguna celebració de l’any internacional de les Nacions Unides o recollint algun àmbit científic rellevant. A més, en les darreres edicions la festa s’ha desplaçat a diferents barris, des de la Barceloneta, a la Rambla del Raval o la Rambla Prim, al Besòs-Maresme. 

Aquest any tornem a la Ribera i ocupem el magnífic Born Centre de Cultura i Memòria i la plaça Comercial. Així mateix, recuperem el Centre Martorell d’Exposicions i l’Hivernacle, on també s’han programat activitats. Una altra singularitat d’enguany són les activitats destacades entorn el mar, l’aigua, la intel·ligència artificial i l’arqueologia. 

Que la Festa de la Ciència porti 17 anys de recorregut és tot un èxit. Ho sentiu així?

L’any 2007 es va celebrar l’Any de la Ciència i una de les activitats principals va ser portar la ciència al carrer. Vam considerar que la millor manera de fer-ho era amb un esdeveniment obert a tothom, en un dels parcs més emblemàtics de la ciutat com la Ciutadella, i que mostrés el potencial de la recerca i la divulgació de Barcelona. La rebuda que va tenir aquesta proposta, tant per la ciutadania com pels centres de recerca, universitats i les persones professionals del món de la divulgació, va motivar que l’Ajuntament de Barcelona creés un programa estable de cultura científica, avui en dia consolidat, amb la Festa de la Ciència com una de les peces centrals.

 El fet que la festa continuï sent un dels esdeveniments de referència en la divulgació científica a casa nostra fa palès que la iniciativa i la seva continuïtat és tot un èxit i n’estem molt contentes i satisfetes. 

Com heu dit, aquest any s’ha apostat per l’arqueologia i la mirada al passat. Ja que mirem anys enrere… Com recordeu la primera edició?

La primera edició, tot i que en menor escala, ja tenia les principals característiques de la festa actual. Va ocupar tot el passeig dels Til·lers, al parc de la Ciutadella, i va obrir les portes del Castell dels Tres Dragons, l’Hivernacle, l’Umbracle i el Museu de Geologia, actual Centre Martorell d’Exposicions. Es van programar prop de 80 activitats de formats molt diversos com tallers, demostracions, microxerrades, observació astronòmica, una estació meteorològica, visites teatralitzades, espai de lectura i contacontes, cinema, instal·lacions i espectacles diürns i nocturns. 

I com va anar?

Va ser un èxit de públic, 10.000 assistents, i es va fer tota una setmana d’activitats a l’entorn de la festa a centres de recerca, universitats, biblioteques i museus.  

Per què creieu que és important la festa? On rau el seu valor principal?

Al llarg dels anys la Festa de la Ciència s’ha consolidat com l’esdeveniment de divulgació científica més gran de la ciutat i ha aconseguit fidelitzar un gran nombre de públic. Tot i això, un dels principals valors és que té lloc a l’espai públic i afavoreix apropar la ciència a molts passavolants que se la troben atzarosament i en gaudeixen sense necessitat de tenir coneixements científics. 

Però no només, un altre dels seus valors és facilitar la transferència de coneixement des de les institucions de recerca cap a la societat. La festa és possible gràcies a la col·laboració d’un gran nombre d’agents que tenen l’oportunitat de connectar amb joves i grans. També és un excel·lent punt de trobada del sector de professionals de la divulgació per compartir experiències i inspirar noves idees.

A títol personal, quina relació teniu amb la ciència? Organitzar la festa us permet mantenir el vostre vincle vocacional amb ella?

Ambdues som biòlogues, per tant, ens sentim afortunades de poder treballar i contribuir a estrènyer el vincle entre la ciència i la societat. Com a treballadores de l’Ajuntament de Barcelona creiem fermament que fer cultura científica és un servei públic imprescindible. 

Què no pot faltar en una Festa de la Ciència perquè sigui un èxit? La presència d’activitats familiar, potser?

Una part substancial de la festa està pensada per a famílies, tot i que la seva essència és adreçar-se a tota mena de públic i ser inclusiva. Per aconseguir-ho, cal oferir diversitat d’aproximacions sense descuidar qualsevol de les branques de les ciències, des de les experimentals fins a les socials o humanístiques i oferir propostes tant participatives com reflexives. Així que, d’alguna manera, tot és vital perquè sigui un èxit de participació. Podríem dir que el més important és la varietat, clau per motivar a tothom per igual. 

I això es pot observar a partir de les dades de participació de les darreres edicions.

Exacte, el potencial de la Festa de la Ciència es reflecteix en els seus indicadors. Al llarg de totes les edicions, ha tingut gairebé 210.000 visitants, la qual cosa suposa una mitjana anual de més de 13.000 persones, més de 125 activitats que han dut a terme aproximadament 100 institucions, entitats i empreses de divulgació científica. L’èxit està aquí, amb la participació col·lectiva, la divulgació i la pràctica científica per a tots els públics.

Més informació