Image

Museus, biblioteques i cultura

Amb la Copa Amèrica, els museus, les biblioteques i els equipaments culturals de Barcelona s’inunden d’idees i d’activitats per submergir-se en mars i oceans des de les perspectives més diverses. 

Exposicions, xerrades, debats, espectacles i propostes familiars us conviden a explorar la tecnologia que hi darrera de les regates de vela, els reptes que afronten les ciutats costaneres, el treball i els somnis de les dones navegants, les expedicions a través del mar, la millor literatura marítima o fins i tot sentir el cant de les sirenes.

Museu Marítim

El Marítim serà un aparador cultural de la Copa Amèrica, amb activitats que ens aproparan la tecnologia i la innovació que hi ha darrera de les regates, el treball i els somnis de les dones navegants o la tradició de la vela a Catalunya:

  • Exposició “Competir a mar” (7 de juny-10 de novembre)
  • Exposició “Penèlope, la mar és teva!” (14 de juny-8 de gener del 2025)
  • Presentació del llibre Bucked in the Yarn (veles i caps en grans regates), de Terry Stevenson (29 d’agost)
  • Cicle de xerrades nàutiques “Una copa per la Copa”  (setembre-octubre)
  • Activitat infantil “De regata al Museu” (5 d’octubre)
  • Sessió d’identificació de fotografies antigues sobre regates de vaixells de vela clàssics (29 d’octubre)
  • Taula rodona: “La preservació de la informació de l’America’s Cup. Barcelona 2024”. Activitat finalitzada
     

SAIL IN TOUR a Barcelona

24 de maig, 21 de juny i 26 de juliol, a les 18.30 hores. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

Sail IN, un dels festivals de cinema i cultura nàutica més importants d'Europa, organitza per primer cop tres jornades a Barcelona amb motiu de la celebració de la Copa Amèrica, per difondre la passió i els valors que transmet aquest esport.

SAIL IN TOUR presentarà una selecció de films i curtmetratges, seguits d’unes xerrades amb figures del món de la vela per tal que el públic tingui una nova perspectiva de la navegació i de la relació amb el mar.

Més informació
 

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)

El CCCB dedica una menció a la recuperació dels fronts marítims al seu Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà, organitza debats sobre l’impacte del canvi climàtic a les ciutats costaneres i programa un espectacle sobre els sons de l’oceà i el cant irresistible de les sirenes.

Disseny Hub Barcelona (DHub)

A partir de la història de la relació de Barcelona amb el seu front marítim, el DHUB aborda els reptes que afronten les societats costaneres en l’actual crisi climàtica i que obligaran a repensar la nostra relació amb el mar.

Una proposta de mirada innovadora, que busca solucions des de l’arquitectura, la moda, la tecnologia, el disseny, la ciència i l’art.  

Museu de Ciències Naturals de Barcelona

L’Oceà, l’Aigua, el Gel, l’Onada o l’Escull de corall ens parlen amb la veu de famosos actors i actrius (Penélope Cruz, Harrison Ford o Liam Neeson). 

Aquesta instal·lació és una iniciativa de la Conservation International per prendre consciencia del que significa la contaminació i la pèrdua d’hàbitats naturals. 

  • Instal·lació audiovisual “Parlen els oceans, escoltem!” (12 de setembre-12 de gener del 2025)
     

Biblioteques de Barcelona

El mar també és protagonista a les biblioteques, amb un cicle de diàlegs sobre la cultura de mar, els esports nàutics i  les expedicions marítimes;  un acte al Festival Liternatura o un club de lectura per navegar per les millors pàgines de la literatura oceànica. Les activitats es podran seguir a 25 biblioteques de la ciutat. 

La casa de la lectura a la biblioteca Gabriel García Márquez

Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC)

Més de dos-cents objectes rescatats del fons del mar us esperen a “Naufragis. Història submergida”, que mostra la tasca del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya i exposa troballes arqueològiques de jaciments (sota l'aigua!) de la costa catalana.

Al MAC també es pot visitar la nova exposició permanent sobre l'Imperi romà, que explora la civilització que va dominar el Mare Nostrum durant segles, amb visites guiades cada diumenge.

Exposició "Naufragis" al Museu d'Arqueologia de Catalunya

Museu Diocesà de Barcelona

L’art i la ciència es donen la mà en aquesta exposició del Museu Diocesà de Barcelona. 

El contrast entre les pintures de RenoirSantiago Rusiñol, Joaquim Torres García, Lluís Masriera o Alexandre de Cabanyes i les fotografies de Mandy Barker ens alerta sobre el gran problema actual de la contaminació dels mars i oceans pels residus plàstics.

El treball artístic de Mandy Barker s’ha publicat en alguns dels mitjans més prestigiosos de tot el món.

L'oli "Platja de Pornic "(1892), de Renoir

Fundació Joan Miró

A principi d’octubre

La Fundació Joan Miró participa a la Regata Cultural amb una xerrada gratuïta sobre la figura de Miró, que tindrà com a escenari la terrassa més elevada de la Torre del Coneixement de l’edifici de Sert, habitualment tancada al públic.

La terrassa ofereix vistes panoràmiques tant de la ciutat com del mar, un espai ideal per descobrir la trajectòria profundament mediterrània de Joan Miró.

 
 

Centre de Fotografia KBr

El Centre de Fotografia KBr de la Fundació Mapfre presenta una exposició retrospectiva del fotògraf Louis Stettner (Nova York, 1922 - París, 2016). La mostra, que aplega prop de 180 fotografies, incorpora una sèrie que recull l’acompanyament del fotògraf, l’any 1956, a dos pescadors eivissencs durant la seva jornada diària de pesca. En aquest tipus de retrats, que celebren la força i la vitalitat, Stettner destaca la dignitat de l’ésser humà.

America’s Cup Experience

Esteu a punt per a l'America’s Cup?

A l'America’s Cup Experience descobrireu l'esdeveniment esportiu nàutic més espectacular del món!  Podreu viatjar a través de diversos espais interactius que us faran descobrir d'una manera única i experiencial els secrets de la competició més antiga del món, els equips participants i sobretot la tecnologia que fa que els vaixells volin! 

La superproducció One hell of a Battle et farà sentir l'emoció i l'adrenalina d'aquesta regata sorprenent.

Més informació

Casa Àsia

Casa Àsia organitza un programa de tres activitats per donar a conèixer Nova Zelanda, el país guanyador de la darrera edició de la Copa Amèrica, a través dels seus escriptors i escriptores, el seu cinema i la seva ciència. El calendari i la ubicació de les activitats s’anunciarà properament. 

  • Nova Zelanda a través de trobades amb els seus escriptors i escriptores
  • Mostra de cinema neozelandès a Barcelona
  • Taller divulgatiu: “Els pingüins, sentinelles de l’oceà”

Festa de la ciència

Activitat finalitzada

L’onatge de la Copa Amèrica també arriba a la 17a Festa de la Ciència. El mar i l’aigua seran dos dels temes centrals de la programació, que tindrà activitats relacionades amb:

  • El treball del Decenni de les ciències oceàniques per al desenvolupament sostenible (2021-2030) per protegir l’ecosistema de mars i oceans. 
  • La sequera
  • La consolidació de Barcelona com a referent mundial de la nàutica i l’economia blava, en qualitat de seu amfitriona de la Copa Amèrica.

8 i 9 de juny, El Born Centre de Cultura i Memòria i plaça Comercial.

Més informació

infants fent experiments