Image

El llegat de la copa Amèrica

La Louis Vuitton 37th America’s Cup deixa a la ciutat un llegat de futur que impulsa de manera definitiva el potencial del litoral barceloní i català

La Fundació Barcelona Capital Nàutica (FBCN), formada per totes les administracions (Ajuntament, Generalitat, Govern d’Espanya i Diputació), pel Port de Barcelona, la Cambra de Comerç, Turisme de Barcelona i Barcelona Global, és la coordinadora dels projectes de llegat, iniciatives en els àmbits de l’esport, l’educació, la ciència, la sostenibilitat, la tecnologia, la cultura del mar i l’economia blava que s’han accelerat gràcies a la celebració de l’esdeveniment.

Amb projectes com el de la descarbonització de les embarcacions d’esbarjo, que vol posicionar Catalunya com un centre referent a Europa en electrificació de la nàutica, o la Conferència del Decenni de l’Oceà 2024, que marca un moment crucial per celebrar els èxits i establir prioritats conjuntes per al futur de la sostenibilitat oceànica, la Fundació vol convertir Barcelona i Catalunya en referents globals del sector nàutic

A diferència d’altres edicions de la Copa Amèrica, a Barcelona no s’ha plantejat la construcció de noves infraestructures, sinó la modernització i transformació de les ja existents, un model propi que afavoreix un impacte sostenible en l’àmbit econòmic i urbanístic de la ciutat que l’allotja. 

Image

Port Olímpic

Port Olímpic

El Port Olímpic reneix com a nou espai de la ciutat amb un entorn totalment renovat, accessible, sostenible i compromès amb la generació d’activitat econòmica vinculada al mar. Un nou centre per practicar esports nàutics i gaudir de la millor gastronomia de la ciutat. 

Serà el primer pol d’empreses d’economia blava de Barcelona, amb capacitat per atraure companyies especialitzades en serveis nàutics, innovació, recerca, tecnologia i economia circular.

Image

Port de Barcelona

Port de Barcelona

El canvi més significatiu s’experimenta en el Port Vell, que ja acull les bases dels sis equips que es disputaran la Copa Amèrica. El Port Vell viu una transformació sense precedents, econòmica, mediambiental i social. 

Hi destaquen la modernització del Moll de Pescadors, el trasllat de l’operativa de creuers i ferris (que allunyarà aquesta activitat del centre urbà), la reforma dels Tinglados del Moll Oriental o la culminació de l’obertura a la ciutadania de la Nova Bocana, amb la nova rambla del Trencaones i l’Edifici Mirador

El Port de Barcelona és també referent en el procés de descarbonització, per avançar-se fins i tot als escenaris marcats per Nacions Unides, amb una aposta clara per l’electrificació dels molls i l’autoproducció d’energies renovables, amb vista als combustibles dels vaixells del futur. L’objectiu és esdevenir un centre productor, distribuïdor i consumidor d’energia 100% verda.
 

Tecnologia, ciència i educació

La Copa Amèrica de Vela també deixa com a llegat el desplegament de la xarxa de fibra òptica des de la plaça del Mar de la Barceloneta fins al Port Olímpic i el desenvolupament d’una xarxa de 5G pionera i d’última generació al litoral de la ciutat, a més de l’acceleració de les obres de transformació de la Rambla i de Via Laietana.

Pel que fa a l’àmbit cultural i científic, el projecte Pavelló Blau, l’enfortiment del programa escolar “Viu la vela” per fomentar la pràctica de la vela i la nàutica, així com el futur Parc de Tecnologia Marítima de Barcelona són projectes de llegat de gran rellevància que han arribat per quedar-s’hi i consolidar Barcelona com a gran capital nàutica.